Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ»
Ένα σκληρό παζάρι για το πανευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους της ΕΕ, με το βλέμμα στην τουριστική σεζόν και τα κέρδη των μεγάλων «παιχτών» στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών. Στις 17 Μαρτίου μάλιστα θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Κομισιόν για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το οποίο θα παρέχει αποδείξεις ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή αντισώματα. Η αρχική πρόταση των χωρών του Νότου, με την ελληνική και ισπανική κυβέρνηση να υποστηρίζουν σθεναρά την πρόταση, αφορούσε μόνο όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί. Πρόταση που όπως ήταν αναμενόμενο θα πυροδοτούσε ακόμα μεγαλύτερους ανταγωνισμούς στην κούρσα προμήθειας των εμβολίων, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον αριθμό των απαραίτητων δόσεων. Οι αντιρρήσεις όμως Γαλλίας, Γερμανίας κ.α. κρατών-μελών (το γεγονός ότι δεν μπορείς εύκολα να στερήσεις τη μετακίνηση απλά και μόνο γιατί δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος/α, τα συνακόλουθα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων τα οποία προκύπτουν κλπ.), όπως φαίνεται οδήγησαν στον παραπάνω συμβιβασμό. Τι και αν ο ΠΟΥ απορρίπτει την ιδέα ενός τέτοιου διαβατήριου, λόγω περιορισμένων στοιχείων για τα αποτελέσματα των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης του ιού. Ο Μητσοτάκης βαδίζει ολοταχώς στα χνάρια του Ισραήλ, που έχει υιοθετήσει ήδη την «αθέμιτη διάκριση», υπογράφοντας μάλιστα και σχετική διμερή συμφωνία για διεθνή ταξίδια χωρίς καραντίνα. Δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι, δεν λέει ο λαός; 


ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
«Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους/ες απειθαρχούν στα περιοριστικά μέτρα. Η ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα όλων των εκκρεμών προστίμων που κόπηκαν στις υπαίθριες συναθροίσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκέμβρη, μετά την προσφυγή 46 κατοίκων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν ως πρότυπες (πιλοτικές) δίκες. Η διαδικασία της πιλοτικής δίκης σημαίνει πως η απόφαση του ΣτΕ θα έχει εφαρμογή για όλες τις εκκρεμείς και τις μελλοντικές περιπτώσεις προστίμων των 300 ευρώ. Πρόκειται για μια πρώτη θετική εξέλιξη στη μάχη για την ακύρωση των προστίμων σε διαδηλωτές, αλλά και σε χιλιάδες ακόμα που βρέθηκαν στο δρόμο κάποιου μπάτσου ενώ πήγαιναν μια βόλτα. Παράλληλα με τη δικαστική εξέλιξη όμως, συνεχίζονται και οι παρεμβάσεις της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους-ες για την ελευθερία στις κινητοποιήσεις» (συγκεντρώσεις όπως αυτές σε διάφορες πόλεις στις 6/2, συλλογές υπογραφών, καταγγελίες περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας κλπ.), που απαιτεί τη διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων και την παύση των διώξεων σε όλους τους διωκόμενους/ες. Η ποινικοποίηση της πολιτικής και κινηματικής δράσης, με ή χωρίς «υγειονομικά» προσχήματα και η γενικότερη περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, δεν θα περάσουν! 


ΤΕΛΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Από την 1/3 ο νέος πτωχευτικός νόμος τέθηκε σε ισχύ για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την 1/6 θα εφαρμοστεί και για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της ξεκαθαρίζει ότι δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών, που θα εκκινήσουν και πάλι από τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για το τελικό πλιάτσικο σε μια κοινωνία ρημαγμένη από την πολυετή κρίση, όπου τα χρέη των νοικοκυριών σε τράπεζες (αλλά και σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ κ.α.) εκτινάχθηκαν σε πολλά δισ. ευρώ, βοηθούντος και των  lockdowns. Από την 1η Ιουνίου το πτωχευτικό δίκαιο θα είναι το μοναδικό πλαίσιο διευθέτησης οφειλών των νοικοκυριών, χωρίς καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Εναλλακτική «λύση» είναι η κήρυξη πτώχευσης και η ρευστοποίηση περιουσίας. Αν όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά οι τραπεζίτες ετοιμάζουν την εκποίηση της κατοικίας τους, για διάφορους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες η «ευαισθησία» τους ξεχειλίζει, όπως φανερώνουν οι δεκάδες υποθέσεις διαγραφής χρεών για επιχειρηματικά δάνεια. Μπροστά σε έναν ανελέητο μηχανισμό φτωχοποίησης των πολλών η διεκδίκηση σεισάχθειας στα χρέη των εργαζόμενων στρωμάτων, ο διαρκής αγώνας για την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του δικαιώματος στη στέγη όλων μας, χρειάζεται να ξαναμπούν στο «ρεπερτόριο» των δράσεων του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία