Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Η Τηλεργασία στο δημόσιο και ο ρόλος της 
στην ενδυνάμωση έμφυλων στερεοτύπων

Της Ράνιας Παπαγεωργίου* 

Σ τον –σαφώς πιο προστατεμένο– κόσμο του δημόσιου τομέα τι ακριβώς σημαίνει τηλεργασία; 
Διαβάζοντας και μόνο τους στόχους του νομοσχεδίου του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη,  αντιλαμβανόμαστε ότι η τηλεργασία είναι το όχημα για την αντιδραστική μεταρρύθμιση κυρίως σε ότι αφορά τους όρους απασχόλησης και  στο δημόσιο. Το τυράκι στη φάκα της κανονικοποίησης της τηλεργασίας είναι η εθελοντική βάση «όποιος συμφωνεί» για αρχή. Η εμπειρία και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική δεν αφήνουν περιθώριο για αυταπάτες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι του αντί του πολυδιαφημιζόμενου αρχικά στόχου (προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα) προτάσσονται με όρους κώδικα τεχνολογικής ουδετερότητας:  
• η ευελιξία του ωραρίου τα πολλαπλά καθήκοντα  (ενίσχυση παραγωγικότητας, αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας, ρύθμιση χρόνου εργασίας ), 
• η μείωση ή και κατάργηση αναρρωτικών αδειών και μειωμένου ωράριου για ΑμεΑ...
• ο περιορισμός κι άλλων αδειών όπως γονικές, σπουδών, επιμόρφωσης  ως αχρήστων...
• η ιδιωτικοποίηση των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο  (προσέλκυση στελεχών) 
• η κατάργηση της υποχρέωσης για δημόσια κτήρια με προδιαγραφές ασφάλειας αφού υπάρχει η πανάκεια της τηλεργασίας που μεταβιβάζει το λειτουργικό κόστος στο άτομο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό (εξοικονόμηση πόρων, μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών). Ακόμη και των υποχρεώσεων για επαρκείς δημόσιες συγκοινωνίες, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αφού με την τηλεργασία αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή !
• η εργαλειοποίηση της για την πειθάρχηση των εργαζομένων (διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης όπως. covid-19) με τους αυθαίρετους κανόνες των ατελείωτων εγκυκλίων που αυξομειώνουν ποσοστά. Αυξάνεται το φάσμα εφαρμογής του διευθυντικού δικαιώματος και εντείνονται ανισότητες σε βάρος εργαζομένων που εκτελούν απαιτητικές εργασίες που απαιτούν φυσική παρουσία
• η αξιολόγηση του προσωπικού με παράκαμψη των συλλογικών αντιστάσεων των εργαζομένων με την απεργία –αποχή. Μόνος μπροστά στον ΗΥ στο σπίτι του ο τηλεργαζόμενος βαθμολογείται η επίδοσή του ( αξιολόγηση απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας). 
Εκεί όμως που η κυβερνητική προπαγάνδα απογειώνεται είναι τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας για τη γυναίκα. Σύμφωνα με τη βαθιά συντηρητική θεώρησή της: η γυναίκα επιστρέφει στο φυσικό της χώρο και η κοινωνική αναπαραγωγή επανιδιωτικοποείται σε απόλυτο βαθμό.
... Όσα κατακτήθηκαν με τους αγώνες του φεμινιστικού και του εργατικού κινήματος ως υποχρεώσεις του κοινωνικού κράτους καταργούνται ως άχρηστα βαρίδια για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.


*Εργαζόμενη στο Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

Μαζικές απολύσεις στη Vodafone
Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου θύμισε η Τετάρτη 24 Φλεβάρη στη Vodafone κι ας ήταν μέρα μεσημέρι ως και νωρίς το απόγευμα όταν εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με εργαζόμενους της εταιρείας ενημερώνοντας τους ότι την Παρασκευή 26 Φλεβάρη θα ήταν η τελευταία τους μέρα στη δουλειά. Η εργοδοσία στη Vodafone δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες ευαισθησίες για να ενδιαφερθεί τώρα για 30 περίπου εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας με δικαιολογία μάλιστα την ίδια την πανδημία.
Το ρόλο του... σφαγέα ανέλαβαν για λογαριασμό της εργοδοσίας τα “γκόλντεν μπόις” της επιχείρησης. Ένα στέλεχος της διεύθυνσης προσωπικού με τη βοήθεια ενός manager ειδοποίησαν τους εργαζόμενους από τα τμήματα migration και back office (όλοι εργαζόμενοι της πρώην cyta που καταβρόχθισε η Vodafone) ότι δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη θέση εργασίας, ότι οι απολύσεις θα πάνε με κούριερ στα σπίτια τους και τους κάλεσαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση με τυράκι κάποια χρήματα επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αν αρνηθούν και καταγγείλουν στην επιθεώρηση εργασίας την απόλυση θα χάσουν τα πάντα.
Πρόκειται για συνέχεια των μαζικών απολύσεων που σήμανε η πριν από 2 περίπου χρόνια εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone. Από τους 850 εργαζόμενους στην πρώτη, σήμερα έχουν μείνει στη Vodafone κάτι λιγότερο από 150. Περίπου 700 θέσεις εργασίας χάθηκαν χωρίς να υπολογίζουμε προηγούμενες εξαγορές άλλων εταιρειών που ακολουθήθηκαν οι ίδιες πρακτικές, όπως η HOL κ.α. Η εταιρεία προτιμά να απολύει έμπειρο προσωπικό, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, καλυπτόμενη από την τηλεργασία που ως τώρα δεν της έχει στοιχίσει σε κερδοφορία. Το σωματείο εργαζομένων στην εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και σε συνεννόηση με το σωματείο να γίνουν μαζικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και να οργανωθούν τα βήματα αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις.

10 Μάρτη: Πανελλαδική Μέρα Δράσης των Διανομέων
Με κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, την Τετάρτη 10 Μάρτη, οι εργαζόμενοι ως διανομείς αποφάσισαν να συνεχίσουν τις οργανωμένες τους δράσεις τα τελευταία 2 χρόνια, με τις οποίες διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σωματεία και επιτροπές αγώνα θα συμμετέχουν στη μέρα Πανελλαδικής Δράσης σε διαδηλώσεις που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.
Τα κυρίαρχα αιτήματα των εργαζομένων που μέσα στην πανδημία εξακολουθούν να έχουν πολλά ατυχήματα (5 έχουν καταγραφεί μόνο στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες  10 μέρες), με τελευταίο το ατύχημα που κόστισε τη ζωή του 20χρονου στη Ραφήνα τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη, αφορούν κυρίως την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εργασίας και βασικά δικαιώματά τους που παραβιάζονται από τους εργοδότες.
Απαιτούν αυστηρούς ελέγχους και ποινές σε εργοδότες που παραβιάζουν τα εργατικά τους δικαιώματα (πλήρης ασφάλιση, πληρωμή προσαυξήσεων νυχτερινών, αργιών, Κυριακών, Δώρων, επιδομάτων). Να εφαρμοστούν τα άρθρα 55-56 του νόμου 4611/2019 (πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση/συντήρηση μηχανής, παροχή των μέσων ατομικής προστασίας). Να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο ώστε να απαγορεύεται η εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως ο πρόσφατος χιονιάς. Να υπάρξει άμεση έκδοση της εγκυκλίου για τη μόνιμη δήλωση των πινακίδων/μοτοσικλετών στο Π.Σ. «Εργάνη» και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης διάταξης αποζημίωσης καυσίμων. Τα πρόστιμα του ΚΟΚ που απορρέουν από αμέλεια παροχής των μέσων ατομικής προστασίας και του άρθρου 56 να βαραίνουν ποινικά και χρηματικά τον εργοδότη. Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλοι οι διανομείς και να υπάρξει υποχρεωτική κλαδική Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό που να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και τέλος να είναι δωρεάν τα τεστ για την Covid-19 και να χρηματοδοτηθεί γενναία το δημόσιο σύστημα υγείας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία