Οι προετοιμασίες στο δρόμο για την 8η Μάρτη

Φωτογραφία

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα. 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Καλλέργη

Εν μέσω πυκνών πολιτικών και κινηματικών γεγονότων, η προετοιμασία για τις φετινές κινητοποιήσεις και τη φεμινιστική απεργία είναι πυρετώδης. Η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τη διπλή καταπίεση των γυναικών, την απλήρωτη εργασία τους στο σπίτι, αλλά και το πόσο νευραλγικές θέσεις και εργασίες για την επιβίωση της κοινωνίας καλύπτουν οι γυναίκες. Ταυτόχρονα, το ξέσπασμα του ελληνικού Me Too φανέρωσε αυτό που για πολλές από εμάς ήταν ήδη γνωστό: τη σκληρή πραγματικότητα της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Αυτά τα δύο ζητήματα που καθόρισαν τον δημόσιο λόγο το τελευταίο διάστημα είναι και τα βασικά κέντρα της φετινής 8ης Μάρτη.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες φέτος δημιούργησαν δυσκολία στο να υπάρχει κάλεσμα από τις αρχές Φλεβάρη όπως συνηθίζεται. Παρ’ όλα αυτά, με πίεση των συνδικαλιστριών της Συνέλευσης, η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου μαζί με κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1 μ.μ. και το ΕΚΑ έβγαλε απόφαση για στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., ενώ συνεχώς προκύπτουν αντίστοιχες αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία. Σε αυτό το πνεύμα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει βγάλει ήδη κάλεσμα για τις 8 Μάρτη και έχει προκηρύξει παγκαλλιτεχνική συγκέντρωση στις 4 Μάρτη, με κέντρο τόσο τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και συγκάλυψη υποθέσεων στον κλάδο όσο και άλλα εργασιακά ζητήματα. Τη συγκέντρωση στις 4 Μάρτη θα στηρίξει και η Συνέλευση 8 Μάρτη, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει να λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι αποφάσεις αυτές των σωματείων και των συνδικάτων ενδυναμώνουν την έννοια της φεμινιστικής διπλής απεργίας και δίνουν τη δυνατότητα στις εργαζόμενες γυναίκες να κατέβουν στο δρόμο παλεύοντας για «ψωμί και τριαντάφυλλα».
Αθήνα
Στην Αθήνα, η Συνέλευση 8 Μάρτη είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία για τη φετινή φεμινιστική απεργία. Η κεντρική αφίσα με σύνθημα «8 Μάρτη 2021: Στην πανδημία φτώχειας, βίας σεξισμού σπάμε τις σιωπές μας στο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας» κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ήδη από τις 2 Φλεβάρη. Πραγματοποιούνται αφισοκολλήσεις σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι τα βόρεια προάστια και από τον Πειραιά μέχρι τα νότια. Και όχι μόνο στην Αθήνα. Καθώς η πανδημία και το επακόλουθο κλείσιμο σχολών και χώρων εργασίας ανάγκασε πολλά μέλη της Συνέλευσης να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, φέτος, η αφίσα της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη έφτασε μέχρι και στην Κρήτη! Ταυτόχρονα, διοργανώνονται εξορμήσεις/παρεμβάσεις έξω από σούπερ μάρκετ, σε πάρκα, πλατείες, σε μέρη όπου βγαίνει ο κόσμος, όπως το Νιάρχος, η Φωκίωνος Νέγρη και το Πεδίον του Άρεως, με στόχο το μήνυμα της φετινής φεμινιστικής απεργίας να φτάσει παντού. Στην προσπάθεια να φτάσει σε όλες τις γειτονιές, αρωγοί μας είναι και τα αγωνιστικά δημοτικά σχήματα, που έχουν μια πραγματική σχέση με τις κατοίκους της κάθε περιοχής. Πολλά από αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη να βγάζουν και να μοιράζουν ανακοινώσεις και να κρεμάνε πανό για τη φετινή 8η Μάρτη, όπως για παράδειγμα η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» και η δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη». 
Στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη, το ΜΕΤΑ διοργάνωσε μια ηλεκτρονική εκδήλωση στις 28 Φλεβάρη με τίτλο: «Οι γυναίκες μπροστά στις σεξιστικές, κοινωνικές και αντεργατικές επιθέσεις: Σωματεία Σεβασμού, Ισότητας και Δικαιωμάτων», στην οποία μιλάνε και παρεμβαίνουν συνδικαλίστριες από πολλούς κλάδους, όπως ηθοποιοί, καθηγητές, εργαζόμενες στον δήμο και αλλού. Κέντρο της εκδήλωσης ήταν πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα ενισχύσει τους αγώνες των γυναικών, αλλά και το αντίθετο. Κοινό σημείο των ομιλητριών και ομιλητών ήταν η σημασία της δράσης των σωματείων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη περιστατικών σεξιστικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής αντιμετώπισης.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρωινό κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ ή άλλα σωματεία οδήγησε τη Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη και άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες να βγάλουν κάλεσμα για απογευματινή συγκέντρωση στις 5 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου. Η ΣΓ8Μ, από το Φλεβάρη ξεκίνησε να αναδεικνύει τις γυναίκες της πρώτης γραμμής και τα αιτήματά τους μέσα από καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με κεντρικό σύνθημα «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι γένους θηλυκού», η ΣΓ8Μ έθεσε ως σημείο αναφοράς της φετινής 8ης Μάρτη τις εργαζόμενες που στην πλάτη τους σήκωσαν το βάρος της πανδημίας, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Πήραν κατατοπιστικές συνεντεύξεις από εργαζόμενες στην υγεία, τα σούπερ μάρκετ, την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», την καθαριότητα και τον επισιτισμό, οι οποίες κοινοποιούνται σταδιακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο facebook της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούν και πρωτότυπες καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις, εμπνευσμένες από τη Θεά Κάλι που παρουσιάζεται με πολλά χέρια για να αναδείξουν τους πολλαπλούς ρόλους με τους οποίους επιβαρύνονται οι γυναίκες.
Οι συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν την προσπάθεια να ακουστούν τα συνθήματα της φετινής 8ης Μάρτη σε κάθε γειτονιά και κοινωνικό χώρο. Σε αυτό ιδιαίτερη θέση έχουν τα δημοτικά σχήματα και τα σωματεία, τα οποία πρέπει να κάνουν κέντρο τους την κινητοποίηση στις 8 Μάρτη και να την αναδείξουν, ώστε φέτος να βρεθούμε ακόμα περισσότερες και περισσότεροι στο δρόμο κάνοντας ορατά τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία