Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Συντάξεις: Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες! 

Σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία εκχωρείται από την κυβέρνηση η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πιστοποιημένα. Κανένας ιδιώτης βέβαια δεν πρόκειται να αναλάβει αυτή τη δουλειά επειδή είναι καλόκαρδος. Για να ικανοποιηθεί πρέπει να έχει κέρδος.
Έτσι γίνεται δεδομένο ότι οι ασφαλισμένοι που θα απευθύνονται στους «πιστοποιημένους» ιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου τους. Όποιος πληρώσει θα έχει την τύχη να εξυπηρετείται πιο άμεσα άσχετα με το χρόνο στον οποίο έκανε την αίτηση συνταξιοδότησης. Όποιος δεν έχει να πληρώσει θα περιμένει το πότε οι αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες θα εκδώσουν τη σύνταξή του λαμβάνοντας ως τότε την σύνταξη πείνας των 384 ευρώ ως προσωρινή. Πρόκειται για μια ταξικά άδικη ρύθμιση που οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση την κοινωνική ασφάλιση.
Οι ιδιωτικές εταιρείες, παρότι δεν είναι σαφές το πως θα παίρνουν την πιστοποίηση, θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να αξιοποιούν όπως θέλουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Ταυτόχρονα για την πλειοψηφία των συνταξιούχων θα αυξηθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της σύνταξής τους, καθώς μετά από 12 χρόνια σκληρής λιτότητας οι όποιες οικονομίες έχουν και αυτές στην πλειοψηφία τους στερέψει. Σε όργανα εξυπηρέτησης των ιδιωτών μετατρέπονται και οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ που πλέον είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στους ιδιώτες όσα και όποια στοιχεία αυτοί ζητήσουν. 
Μόνη λύση  είναι η μάχη από όλους τους εργαζόμενους για να γίνουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορούν να υπολογιστούν γρήγορα οι συντάξεις και να πεταχτούν έξω όσοι ιδιώτες θελήσουν να βάλουν χέρι στον ιδρώτα και τις θυσίες του κάθε εργαζόμενου.

Εργαζόμενοι με δίκυκλο: Διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ
Την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) διεκδικούν οι εργαζόμενοι με δίκυκλο. Στις 30 Απριλίου η εξεταστική επιτροπή της βουλής θα καταθέσει τη λίστα με τα επαγγέλματα που πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση το Σάββατο 24 Απρίλη. 
Πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας με απόφαση του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) από τις 14 ως τις 18.00 και συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως. Η συγκέντρωση και η μοτοπορεία που ακολούθησε ήταν για μια ακόμη φορά πολύ μαζική δείχνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να διεκδικήσουν όσα κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν αυτονόητα.
Είναι άκρως παράλογο να μην είναι στα ΒΑΕ οι ταχυμεταφορείς (courier), οι ντελιβεράδες και γενικά οι ταχυδιανομείς και οι υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο, που δουλεύουν οδηγώντας καθημερινά σε κακοφτιαγμένους δρόμους με αποτέλεσμα το σώμα τους να δέχεται απίστευτους κραδασμούς, που δουλεύουν συχνά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα στο άγχος και το καυσαέριο. Είναι παράλογο να μην είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εργαζόμενοι που από την πολύωρη καθημερινή οδήγηση επιβαρύνονται με πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων, με καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Είναι παράλογο εν καιρώ πανδημίας να μην εντάσσονται στα ΒΑΕ εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να έρχονται συνεχώς σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους καθημερινά.
Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και τα δεκάδες ατυχήματα που έχουν οι εργαζόμενοι καθημερινά στο δρόμο με κόστος κάποιες φορές την ίδια τους τη ζωή.

ΕΥΔΑΠ: Προς κινητοποιήσεις;
Μ ε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) μας θυμίζει για μια ακόμη φορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Ειδικά για την σημερινή κυβέρνηση τονίζει την απροθυμία της να αλλαχτεί η πολιτική απαξίωσης της ΕΥΔΑΠ.
Έχει αφήσει τη διοίκηση του οργανισμού να προικοδοτεί τους μετόχους της και μόνο, αδειάζοντας τα αποθεματικά της για να πληρωθούν αυτοί τα μερίσματα τους.
Αντίθετα δεν έχει κάνει τίποτα για τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και ταυτόχρονα ετοιμάζει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια μετακυλίοντας έτσι το κόστος από την αφαίμαξη των αποθεματικών στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ υπενθυμίζει την αναγκαιότητα διεκδίκησης υπογραφής συλλογικής σύμβασης και θέτει σημαντικά αιτήματα όπως τη διασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας στο νερό, με μορατόριουμ τουλάχιστον ενός χρόνου στις διακοπές υδροδότησης. Επίσης τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (που τις προσδιορίζει σε 3.000) ώστε να καλυφθούν πλήρως τα κενά που υπάρχουν, τη μείωση ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, τις αυξήσεις μισθών, την επαναφορά του 13ου μισθού κ.α.
Αιτήματα πολύ σημαντικά που όντως αποτελούν αιτία σημαντικών αγώνων και κινητοποίησης των εργαζομένων. Αυτό το τελευταίο όμως δε γίνεται σαφές στην πολύ καλή κατά τα άλλα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Και δεν είμαστε σε καιρούς που οι καλές ανακοινώσεις και τα αιτήματα αρκούν. Μόνο οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα απέναντι σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη, αργά ή γρήγορα, να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό, το νερό.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία