Το νεοσύστατο Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την καταγραφή και καταγγελία περιστατικών αστυνομικής βίας
Τα περιστατικά αυθαιρεσίας, καταπάτησης ελευθεριών και άγριας καταστολής του προηγούμενου διαστήματος – με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης- προκάλεσαν την αυθόρμητη οργή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και του κινήματος και τροφοδότησαν μαζικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις στους δρόμους και τις γειτονιές. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια να οργανωθεί η αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό και την περιστολή δικαιωμάτων εκφράζεται μέσα από μία σειρά νεοσύστατων πρωτοβουλιών, που επιδιώκουν να συσπειρώσουν δυνάμεις και να συντονίσουν μία παρέμβαση με πιο σταθερό χαρακτήρα στο πεδίο των δημοκρατικών ελευθεριών.
Πριν από λίγες ημέρες, το νεοσύστατο Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την καταγραφή και καταγγελία περιστατικών αστυνομικής βίας, σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες που δρουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανάλογους στόχους. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα φιλοδοξεί να οργανώσει μία σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για κομβικά ζητήματα της συγκυρίας. Πρώτος σταθμός είναι η εκδήλωση της Δευτέρας 26 Απριλίου με θέμα την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο («Η εργασία και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στο στόχαστρο»), ενώ μετά το Πάσχα προγραμματίζεται μία σειρά από διαδικτυακές συζητήσεις για ζητήματα όπως το άσυλο και η πανεπιστημιακή αστυνομία, η λειτουργία των ΜΜΕ, κ.ά.
Μία ακόμη ελπιδοφόρα προσπάθεια συντονισμού έρχεται από το χώρο των νομικών, με την υπό συγκρότηση Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μετά από κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής (το οποίο έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει σχεδόν 500 υπογραφές νομικών από περισσότερες από σαράντα πόλεις της Ελλάδας), στις 20 Απρίλη έλαβε χώρα διαδικτυακή συνάντηση, με τη μαζική συμμετοχή δικηγόρων , νομικών, φοιτητών και φοιτητριών. Μέσα από τη συζήτηση συνομολογήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός ενωτικού, ανοιχτού σχήματος που θα συναπαρτίζεται από εκπροσώπους του νομικού κόσμου από όλη την Ελλάδα και θα επιδιώκει να καλύψει το κενό μίας αγωνιστικής νομικής παρέμβασης στο ευρύτερο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπήρξε παραπάνω από πρόδηλη η απροθυμία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να ανταποκριθούν ακόμη και στο ελάχιστο θεσμικό τους καθήκον : αυτό της προάσπισης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και της καταγγελίας αυταρχικών εκτροπών και καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των κρατικών οργάνων. Την ίδια στιγμή, με αφορμή την απεργία πείνας του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα, η μαχητική παρουσία της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών στο δρόμο και στο δημόσιο διάλογο κατέδειξε ότι υπάρχει και ένα τμήμα του νομικού κόσμου που δε δίνει «επιστημονικό άλλοθι» στην κυβερνητική αυθαιρεσία και παραβίαση κάθε έννοιας «κράτους δικαίου».
Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε τα Πανεπιστήμια εν μέρει να ξαναζωντανεύουν μέσα από συλλογικές δράσεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, workshops, αντιμαθήματα. Στο επίκεντρο όλων αυτών των πολύμορφων δράσεων βρίσκεται το αίτημα για ανακατάληψη των κοινωνικών μας χώρων - και του δημόσιου χώρου συνολικά-, μέσα στους οποίους μπορούμε να αναπνέουμε. Μπορεί, υπό τις πιέσεις του κινήματος και της αποδοκιμασίας από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, η Κυβέρνηση προσωρινά να αναδιπλώθηκε από την εξαγγελία για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα εντός του Απριλίου, ωστόσο η συζήτηση για τις δημοκρατικές ελευθερίες όχι μόνο δεν έχει ατονήσει, αλλά αντίθετα γίνεται ολοένα και πιο ζωηρή στο χώρο των Πανεπιστημίων.
Φαίνεται πως το επόμενο διάστημα δε θα λείψουν οι προσπάθειες να εγερθεί ένα «τείχος» απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή. Είναι κρίσιμο οι προσπάθειες αυτές να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο πλατιά, μαζικά και ενωτικά χαρακτηριστικά, χωρίς ταυτόχρονα να υπολείπονται σε αγωνιστική διάθεση και ριζοσπαστική δράση. Μόνο μέσα από ανοιχτά, μετωπικά σχήματα και πρωτοβουλίες – συλλογικοτήτων, ατόμων, φορέων - μπορεί να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.