«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι νέου τύπου εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Πρόκειται για το σύστημα εξέτασης  που ήρθε ως επακόλουθο του νόμου 437 για την ιθαγένεια. Σε αυτό το σύστημα, όσοι/ες ζουν μακροχρόνια στην Ελλάδα και θέλουν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια καλούνται να γράψουν ένα διαγώνισμα τύπου πανελλαδικών εξετάσεων. Η δημοσίευση της τράπεζας θεμάτων από την οποία αντλούνται οι ερωτήσεις πριν μερικούς μήνες είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις. Μερικές από αυτές αφορούσαν την αναγνώριση των πηλικίων των σωμάτων ασφαλείας, την αντιστοίχιση των μουσικών με τις μπάντες στις οποίες έπαιζαν, την αναγνώριση των ηρώων του 1821 μέσα από τις προσωπογραφίες τους, τους καλικάτζαρους, τις φανουρόπιτες και την Υπολοχαγό Νατάσα. Δεν πρόκειται απλά όμως για γελοιότητα αλλά για εγκληματική πολιτική: μέσα από αυτές τις ερωτήσεις χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ για χρόνια στερούνται την πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον νέο νομό για να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει εργαστεί με μισθό ίσο του κατώτατου για δύο έως επτά χρόνια ενώ το παράβολο για τις εξετάσεις αγγίζει τα 700 ευρώ. Η χαμηλή συμμετοχή στις εξετάσεις ήταν λοιπόν αναμενόμενη, γιατί αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης: να εξαιρέσει το μεγαλύτερο κομμάτι των μεταναστών μέσα από ένα ταξικό -και όχι μόνο- «ξεσκαρτάρισμα».

***

Για συκοφαντική δυσφήμιση στελέχους του ελληνικού στρατού δικάζεται ο Ν. Χαραλαμπόπουλος αλλά και μαζί του ολόκληρο το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του ’19, όταν ο Χαραλαμπόπουλος κλήθηκε σε απολογία λόγω κάποιον αναρτήσεων στο blog της Επιτροπής Αλληλεγγύης στρατευμένων στις οποίες καταγράφονται περιστατικά ακραίας καταπάτησης των δικαιωμάτων των φαντάρων αλλά και των κατώτερών του από πρώην διοικητή στρατοπέδου στην Αλεξανδρούπολη. Στη μία εκ των αναρτήσεων αναφέρεται υπόθεση για την οποία ο συγκεκριμένος είχε περάσει στρατοδικείο ενώ στην δεύτερη δεν αναφέρεται καν το όνομα του. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι απλά μια υπόθεση εκδικητικότητας από τον ελληνικό στρατό. Είναι και ένα δείγμα τρομακτικής λογοκρισίας από το κράτος το οποίο σέρνει στα δικαστήρια έναν άνθρωπο επειδή αναρτούσε σε ένα blog. Ο χρόνος που γίνεται αυτό δεν είναι τυχαίος. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της (στρατός, δικαστικό σύστημα) θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταστολής, καθώς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θεσμοθετεί 12μηνη θητεία, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την μη τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής στα στρατόπεδα αλλά και για βασανιστικά, δολοφονικά «καψόνια», οι οποίες καταστρέφουν την εικόνα του Ε.Σ. 

***

Περίπου έξι μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή από το εφετείο Αθηνών, ο Γιάννης Λαγός οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να περάσει από το Ευρωκοινωβούλιο η άρση της ασυλίας του και να συλληφθεί από τις βελγικές αρχές έξω από το σπίτι του. Ο Λαγός, όπως και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά μέχρι τώρα προστατευόταν λόγω της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Η σύλληψη του είναι μια νίκη καθώς είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε η κυβέρνηση από το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η προσπάθεια την ΝΔ να κερδίσει πολιτική υπεραξία μέσα από αυτήν την σύλληψη, όπως δείχνουν οι δηλώσεις Πελώνη, είναι τουλάχιστον γελοία, όταν κυκλοφορεί ελεύθερος ο υπαρχηγός Παππάς. Είναι μια δικαίωση του κινήματος, των θυμάτων και των οικογενειών τους και των μαρτύρων που με θάρρος στάθηκαν απέναντι στους χρυσαυγίτες. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη νίκη απέναντι σε κάθε ρατσισμό και φασισμό: με μαχαίρια ή με γραβάτες.

***

Με «εντέλεσθε» ο ΕΟΔΥ ζητά την μετάθεση του μοναδικού ιατρού και διευθυντή της μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου στο… τηλεφωνικό κέντρο(!). Στην μονάδα αυτή –που είναι η μοναδική δημόσια στο είδος της- απευθύνονται οροθετικές έγκυες γυναίκες για να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η πιθανότητα να γεννηθούν τα παιδιά τους οροθετικά. Οι έγκυες με AIDS-HIVείναι μια ομάδα κύησης υψηλού κινδύνου που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. Πολλές από αυτές είναι τοξικοεξαρτημένες και σεξεργάτριες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε ιδιωτικά ιατρεία για την παρακολούθηση της κύησής τους. Το έμμεσο λουκέτο που θα επέλθει με την μετάθεση του ιατρού θα οδηγήσει τις περισσότερες από αυτές να μείνουν χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα με κίνδυνο τόσο για τις ίδιες όσο και για τα έμβρυα. Αυτή η επίθεση σε μία δημόσια δομή έχει στόχο τις πιο αδύναμες από τις αδύναμες: εκείνες που αντιμετωπίζονται με κοινωνικό ρατσισμό λόγω της ασθένειας τους, ο οποίος συχνά οδηγεί στο να μην βρίσκουν εργασία. Εργασία που ακόμα και να έχουν, δεδομένων των γενικότερων συνθηκών είναι πολύ πιθανόν να χάσουν όταν μείνουν έγκυες. Είναι κρίσιμο για την υγεία και την φροντίδα αυτών των γυναικών να αναιρεθεί η μετάθεση και να υπάρξει μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσει την μονάδα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία