Δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο

Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει νομικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια μέσα από την θέσπιση του ομόφυλου γάμου και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Καλλέργη

Πρόκειται για μια νίκη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος που επί δεκαετίες διεκδικεί δυναμικά στο δρόμο να έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Η θεσμική αναγνώριση διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση: το δικαίωμα στην γονεϊκότητα, στα περιουσιακά στοιχεία, στην σύνταξη και στην ασφάλιση του/της συντρόφου σε περίπτωση θανάτου, την απόκτηση κατοικίας από κοινού, την εκ κοινού επιμέλεια και φροντίδα των παιδιών του ενός/της μίας συντρόφου.
 Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω σε σχέση με αυτά τα δικαιώματα και την νομική αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών. Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει αυτή τη στιγμή για ενήλικες όλων των φύλων αφήνει μεγάλα κενά. Τα βασικά είναι η αλλαγή επωνύμου σε περίπτωση που το ζευγάρι το επιθυμεί, η αναγνώριση των τέκνων, η τεκνοθεσία, και η κοινή φορολογία και ασφάλιση. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη για τα τρανς άτομα τα οποία χάνουν κάθε δικαίωμα στον γάμο, το διαζύγιο και την τεκνοθεσία. Καθώς το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα δυναμώνει με τα χρόνια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, και η θετική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ αυξάνεται, αίρονται σιγά σιγά προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ως εκ τούτου όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μιλάνε ανοιχτά στην οικογένεια τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο για το φύλο και την σεξουλαική τους ταυτότητα, χωρίς όμως να διαθέτουν αυτά τα βασικά δικαιώματα. 
Η άρνηση αυτών των δικαιωμάτων βασίζεται σε ομο/τρανσφοβικές αντιλήψεις. Οι ομοφοβικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με «παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα» επειδή οι γονείς τους ήταν ΛΟΑΤΚΙ+ είναι απλά ένα παράδειγμα από τα χιλιάδες. Παρόμοιες απόψεις έχουν και πιο «προοδευτικά» κομμάτια της κοινωνίας, όπως και το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα η αντίθεση στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ακατάλληλα για γονείς λόγω της ομοφοβικής αντίληψης ότι η ομοφυλοφιλία συνδέεται με την παιδεραστία.
Στο δρόμο για την διεκδίκηση του δικαιώματος στον γάμο και την τεκνοθεσία δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ισότητα στον γάμο- Marriage equality Greece» το οποίο αποτελείται από ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες όπως η Θετική Φωνή και η  Rainbow Seniors και φεμινιστικές ομάδες όπως η Συνέλευση 8 Μάρτη και η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στην Θεσσαλονίκη. Με κέντρο την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία (17 Μάη) αλλά και τις εκδηλώσεις του Pride το δίκτυο αυτό θέλει να αναδείξει την αναγκαιότητα της θέσπισης του ομόφυλου γάμου και της τεκνοθεσίας. Στις 17 Μάη πραγματοποιήθηκαν από το δίκτυο ακτιβισμοί, όπως αυτός στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και δράσεις στα social media με στόχο να φανεί ότι ο ομόφυλος γάμος και η τεκνοθεσία είναι κοινωνικά αποδεκτά και μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν. 
Δεν υπάρχουν αυταπάτες στο ζήτημα του αν θα επέλθει κοινωνική απελευθέρωση μέσα από νομικές αλλαγές. Οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες ειδικά για τους φτωχούς, μετανάστες, πρόσφυγες ΛΟΑΤΚΙ+  η ομο/τρανσφοβία θα συνεχίσει να οδηγεί κόσμο στην ανεργία με μοναδικό τρόπο επιβίωσης την σεξεργασία και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ομο/τρανσφοβικές επιθέσεις. Γιατί όλα αυτά, πηγάζουν και ενδυναμώνονται από το γενικότερο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης και δεν θα εκλείψουν αν αυτό δεν ανατραπεί. Μέχρι όμως να καταφέρουμε αυτήν την ανατροπή είναι κρίσιμο όλοι/ες να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, και τις ίδιες δυνατότητες να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία