Νέα από τον κόσμο
Μιανμάρ
Η κλιμάκωση της καταστολής στη Μιανμάρ έχει οδηγήσει σε περιορισμό των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους και σε ένταση των ένοπλων συγκρούσεων.
Στις πόλεις, συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές-σύντομες κινητοποιήσεις (flash mobs) στις γειτονιές. Στις συνοριακές περιοχές, μια σειρά από Εθνοτικές Ένοπλες Οργανώσεις διεξάγουν πλέον αμυντικές κι επιθετικές επιχειρήσεις ενάντια στο στρατό -σε έναν χαμηλής έντασης εμφύλιο πόλεμο. Στο μέτωπο της απεργίας και της κάμψης της, το Μάη ήταν σε εξέλιξη η μάχη της παιδείας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απειλούνται με διαθεσιμότητα για τη συμμετοχή τους στην απεργία και η χούντα καταφεύγει σε αναζήτηση ωρομίσθιων για να καλύψει τα κενά. Ακόμα κι όταν πετυχαίνει να βρει προσωπικό πάντως, αντιμετωπίζει την πλειοψηφική άρνηση των φοιτητών και των μαθητών να επιστρέψουν στις τάξεις. Από τις τελευταίες αιφνιδιαστικές διαδηλώσεις στη Γιανγκόν, ξεχώρισε μια για το διεθνισμό της, καθώς ανέμιζε η σημαία των Ροχίνγκια (η στιγματισμένη και απομονωμένη μειονότητα-θύμα εγκλημάτων εθνοκάθαρσης), η σημαία της Κολομβίας (που είναι σε εξέγερση) και η σημαία της Παλαιστίνης. Εν τω μεταξύ, η χούντα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαλύσει τον Εθνικό Δημοκρατικό Σύνδεσμο, το φιλελεύθερο κόμμα που είχε θριαμβεύσει στις εκλογές και ανατράπηκε με το πραξικόπημα του Φλεβάρη, φέρνοντας στη μνήμη κάτι ευαίσθητες φιλελεύθερες ψυχές του τραπεζικού τομέα που καλούσαν τους διαδηλωτές να αποφεύγουν τις απεργίες και να «κάνουν υπομονή ένα χρόνο αφού οι στρατηγοί υποσχέθηκαν νέες εκλογές»…
Γαλλία
Σε μια επαίσχυντη ρήξη με το «δόγμα Μιτεράν» (περί προστασίας των πολιτικών προσφύγων), η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να παραδώσει στις ιταλικές Αρχές 7 βετεράνους αγωνιστές-στριες της ιταλικής άκρας Αριστεράς, που είχαν καταφύγει στη Γαλλία αντιμέτωποι-ες με διώξεις για συμμετοχή σε πράξης «αριστερής τρομοκρατίας». Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν εγκατασταθεί και φτιάξει τις ζωές τους στη Γαλλία εδώ και περίπου 40 χρόνια και σήμερα απειλούνται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή! Είναι ένα ακόμα βήμα στην συνολική επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες που έχει εξαπολύσει ο «κεντρώος» πρόεδρος. Θυμόμαστε τη διάλυση αντιρατσιστικής οργάνωσης για «συμπάθεια στην τρομοκρατία», το κυνήγι μαγισσών στα πανεπιστήμια ενάντια στη «γάγγραινα του ισλαμοαριστερισμού» και των «διχαστικών» ιδεών των έμφυλων, φυλετικών και αποαποικιακών σπουδών, μέχρι την πρόσφατη απαγόρευση της «διχαστικής» διαδήλωσης για την Παλαιστίνη στο Παρίσι. Ο έμπρακτος αυταρχισμός και η ρητορική που τον συνοδεύει κάνει ακόμα πιο ρεαλιστικό το σύνθημα-προειδοποίηση των τελευταίων προεδρικών εκλογών: «Μακρόν 2017 = Λεπέν 2022». Αλλά καλεί και ακόμα πιο σκοτεινές δυνάμεις στην πίστα. Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα μια επιστολή απόστρατων, που έβαζε στο στόχαστρο τις ίδιες ιδέες με αυτές που πολεμά φανατικά ο διαβόητος υπουργός Εσωτερικών Νταρμανίν, αλλά πήγαινε ένα βήμα παραπέρα: Ο «διχασμός» που καλλιεργούν αυτές οι απόψεις θα οδηγήσει, λένε, σε «εμφύλιο πόλεμο». Οι κυβερνήσεις καλούνται να πράξουν αποφασιστικά, ενώ οι απόστρατοι δηλώνουν τη βεβαιότητά τους ότι υπάρχουν «εν ενεργεία συνάδελφοι» που συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες και -αν χρειαστεί- θα πράξουν το καθήκον τους… Η Λεπέν καλωσόρισε την επιστολή αυτών των «υγιών δυνάμεων» του έθνους, ενώ η κυβέρνηση -που παραγγέλνει εισαγγελικές έρευνες επί ερευνών για «τρομοκράτες» και ανθρώπους «με επικίνδυνες ιδέες»- εν προκειμένω σχολίασε χλιαρά κάτι σαν «αυτά καλό είναι να μη γίνονται»…
Αγγλία
Στις 5 Μάη, έγιναν εξ’ αναβολής αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια σειρά Δήμους της Αγγλίας. Το Εργατικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο 8 δημοτικών συμβουλίων (οι Συντηρητικοί κέρδισαν 13), ενώ εξέλεξε 327 συμβούλους λιγότερους (συνολικά 1.345, ενώ οι Συντηρητικοί εξέλεξαν 2.345, 235 περισσότερους). Την ίδια μέρα, έγιναν εκλογές για τη βουλευτική έδρα του Χάρτλπουλ (παραιτήθηκε ο Εργατικός βουλευτής). Εκεί ο υποψήφιος των Συντηρητικών κέρδισε με άνοδο 23 μονάδων ενώ ο υποψήφιος των Εργατικών έπεσε κατά 9 μονάδες. Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία που κυβερνητικό κόμμα κερδίζει έδρα σε τέτοιες «έκτακτες» εκλογές και η πρώτη φορά στην ιστορία που οι Συντηρητικοί κερδίζουν τη συγκεκριμένη έδρα. Στο βαθμό που αυτά αποτελούν δείγμα, μπορούμε να πούμε ότι η νέα «κεντρώα» ηγεσία του Κιρ Στάρμερ δεν άρχισε πολύ καλά την προσπάθεια να αποδείξει ότι έφταιγε ο ριζοσπαστισμός του Κόρμπιν για τις εκλογικές ήττες…
Σκοτία
Την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αγγλία, έγιναν και οι εκλογές για τη Βουλή της Σκοτίας. Εκεί επιβεβαιώθηκε η ηγεμονία που έχει εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια το εθνικιστικό SNP, το οποίο βγήκε πρώτο με διαφορά και κέρδισε 64 από τις 129 έδρες. Μαζί με τις 8 έδρες που κατέλαβε το κόμμα των Πρασίνων, δημιουργείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Η ηγεσία του SNP έχει ανακοινώσει ότι θα θεωρήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα ως «εντολή» για νέο δημοψήφισμα. Ο νόμος επιτρέπει στη σκοτσέζικη κυβέρνηση να διεξάγει «συμβουλευτικό» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου για «δεσμευτικό». Προς το παρόν το SNP μιλά τη γλώσσα της διαπραγμάτευσης (θα ζητήσει από το Λονδίνο έγκριση), αλλά αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή της κυβερνητικής Δεξιάς (όχι άλλο δημοψήφισμα), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις…