Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχωράνε την παραχώρηση του Ελληνικού στους ιδιώτες: «Να εμποδιστεί με κάθε τρόπο»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με το Χρήστο Κορτζίδη (επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, πρώην δήμαρχο και μέλος της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού) από την Ε.Α. και το Rp. Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια.
(Ολόκληρο στο RProject.gr)

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Συνέντευξη με το Χρήστο Κορτζίδη

Με την ψήφιση του ν. 4787/21 (ΦΕΚ 44/Α/26-3-2021) που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ, γίνεται «ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση μιας επιλογής κατάφωρα σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού.
Γίνεται η διανομή της ιδιοκτησίας του ακινήτου (70% - 30%) και το δικαίωμα της επιφανείας για 99 χρόνια επί αυτού, με τρόπο που ευνοεί τον επενδυτή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να περιφράξει το σύνολο της έκτασης ή επιμέρους τμήματά της, απαγορεύοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
Περιορίζεται δραστικά η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, δημιουργούνται ιδιωτικές παραλίες κατά παράβαση του Συντάγματος.
Παρέχονται ορισμένες διευκολύνσεις στον επενδυτή (φορολογικές, πολεοδομικές, αδειοδοτήσεων).
Η σημασία αυτού του νόμου είναι ότι προχωράει προς το τέλος της τη διαδικασία για την μεταβίβαση του Ελληνικού στην Lamda Development.
Η Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού προσπαθεί να επαναφέρει στη δημοσιότητα το μεγάλο θέμα της παραχώρησης της τεράστιας έκτασης του πρώην αεροδρομίου στην Lamda Development Ποιος είναι ο πρώτος και άμεσος στόχος, που επείγει να επιτευχθεί αυτό το διάστημα που διανύουμε;
Νομίζουμε το να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η οριστική μεταβίβαση και άρα η ιδιωτικοποίηση της έκτασης. 
Αν αυτό δεν γίνει, η ζημιά που θα προκληθεί στο δημόσιο συμφέρον θα είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και τις διαδικασίες με τις οποίες θα προχωρήσει στη συνέχεια η υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης. […]
Πώς πιστεύεις πως πρέπει να συνεχίσουμε; 
Δύσκολα τα πράγματα! Και όσον αφορά στην ενημέρωση και κινητοποίηση του κόσμου αλλά και στην δημιουργία διαδικαστικών εμποδίων στην ιδιωτικοποίηση αυτής της ανεκτίμητης αξίας δημόσια έκταση. 
Ωστόσο η υπεροπλία των αντιπάλων δεν πρέπει να μας οδηγεί σε συμβιβασμό ή αδράνεια. Ακόμα και στα δύσκολα υπάρχουν δυνατότητες δράσης στα επίπεδα που προανέφερα. Καθώς και στην ανάδειξη έστω και επιμέρους πλευρών του θέματος που θα μπορούσαν να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν δυνάμεις. 
Η αμέσως επόμενη δράση της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού είναι η διοργάνωση στις 2/6 μιας πανελλαδικής διαδικτυακής εκδήλωσης/συζήτησης. Θα ακολουθήσουν και άλλες. […]

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία