περιβάλλον

Σε μια ακόμα προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα «καυτά» μέτωπα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης, στελέχη της κυβέρνησης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, μας «βομβαρδίζουν» τις τελευταίες μέρες, για τα «οφέλη» από τις μελλοντικές εξορύξεις υδρογονανθράκων, με αφορμή την επανεκκίνηση των ερευνών στον Ιόνιο και την επέκτασή τους νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
 

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και τις ψήφους μόνο της ΝΔ, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα ο νέος κλιματικός νόμος, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και προσαρμοσμένος στη στρατηγική της ΕΕ για την περίφημη «πράσινη μετάβαση». 
 

Η  Διάσκεψη της Γλασκώβης (COP26) θα έπρεπε κατά προτεραιότητα: 1) να συγκεκριμενοποιήσει την υπόσχεση των “αναπτυγμένων” χωρών να δώσουν στο Πράσινο Ταμείο για το κλίμα, από το 2020 και μετά, τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να βοηθήσουν τον παγκόσμιο Νότο να αντιμετωπίσει την κλιματική πρόκληση (1), 2) να αναγκάσει αυτές τις χώρες να παρέμβουν οικονομικά για να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες “των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών” και των νησιώτικων κρατών, 3) “να μεγαλώσει τις κλιματικές φιλοδοξίες” των κυβερνήσεων για να συγκεκριμενοποιήσει τον στόχο που είχε υιοθετήσει η COP21 (Παρίσι, 2015): “να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2°C ενώ θα συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μην ξεπεραστεί ο 1,5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο”.
 

Όπως το είπε πολύ σωστά η Γκρέτα Θάνμπεργκ, «η κλιματική και οικολογική κρίση απλώς δεν μπορεί πλέον να λυθεί στο πλαίσιο των σημερινών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Δεν είναι γνώμη αυτό. Είναι ζήτημα απλών μαθηματικών». Καθώς η COP26 μένει «μέσα στο πλαίσιο των σημερινών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων», η πρόγνωση δεν είναι δύσκολη: όπως δεν το κατάφεραν οι προηγούμενες, έτσι και η συνάντηση της Γλασκόβης δεν θα σταματήσει την καταστροφή.
 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει διαχείριση των απορριμμάτων, που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των ιδιωτών που στοχεύουν μονο σε κέρδη από την διαχείριση των σκουπιδιών, είναι το πως έχει διαχειριστεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Ζακύνθου το θέμα με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο. 
 

Συνέντευξη με το Χρήστο Κορτζίδη (επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, πρώην δήμαρχο και μέλος της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού) από την Ε.Α. και το Rp. Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια.
(Ολόκληρο στο RProject.gr)