Stop στην αστυνομική αυθαιρεσία
Η μήνυση που υπέβαλε η αναρχική συλλογικότητα «Μασόβκα» εναντίον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την απαγωγή και το δεκάωρο σχεδόν βασανισμό δύο μελών της (των Άρη και Ο.Μ.) στο δωδέκατο όροφο της ΓΑΔΑ μία ημέρα μετά τη μεγάλη αντικατασταλτική διαδήλωση της Νέας Σμύρνης, επιχειρεί να ανοίξει δημόσια τη συζήτηση γύρω από την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αποκαλύπτοντας την πιο ακραία μορφή της: αυτή των βασανιστηρίων. Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη Νομική στις 5 Ιουνίου με πρωτοβουλία της συλλογικότητας, έγινε σαφές ότι η προσπάθεια αυτή έχει την πλατιά στήριξη τόσο των δυνάμεων του κινήματος, όσο και του αγωνιστικού τμήματος του νομικού κόσμου.
Παρούσες στην εκδήλωση ήταν συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, αντιρατσιστικές κινήσεις, που πλούτισαν τη συζήτηση με τοποθετήσεις από κάτω. Το πάνελ των κεντρικών ομιλητών/τριών συνέθετε η νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεση, στην οποία μετέχουν δύο από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής (Θ.Καμπαγιάννης, Κ.Παπαδάκης), αλλά οι Ι.Κούρτοβικ και Α.Παπαρρούσου, επί χρόνια παρούσες εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών σε υποθέσεις σχετικές με τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η συμμετοχή και τοποθέτηση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντίστασης, καθώς και οι τοποθετήσεις θυμάτων πρόσφατων περιστατικών αστυνομικής βίας, έστειλαν ένα μήνυμα στήριξης του όλου εγχειρήματος από ανθρώπους που και οι ίδιοι έχουν το βίωμα των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης από κρατικά όργανα. Αντίστοιχα, το μήνυμα της στήριξης από το κομμάτι του νομικού κόσμου που είναι ενεργό στον αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες έστειλαν οι τοποθετήσεις της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής.
Μεταφέροντας κάποιες από τις σκέψεις της Μαρίας Μπόλαρη, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δικτύου Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών, είναι ανάγκη η μάχη ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών να δοθεί μέσα από την ενωτική και συντονισμένη δράση όλων των τμημάτων του κινήματος, μέσα από τη συμπαράταξη πολιτικών οργανώσεων, συλλογικών φορέων, κινήσεων και πρωτοβουλιών, σωματείων, αγωνιστών/ριών. Η εμπειρία της Νέας Σμύρνης έδειξε ότι όταν το κίνημα απαντά στις κατασταλτικές προκλήσεις της Κυβέρνησης συντονισμένα και ενωτικά, κινητοποιώντας ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, πετυχαίνει νίκες, κάνοντας την να αναδιπλωθεί από την -ορατή τουλάχιστον- ακραία καταστολή. Την ίδια στιγμή, όμως, κομμάτια που είναι εύκολο να απομονωθούν (αναρχικές συλλογικότητες, μετανάστες, ποινικοί κρατούμενοι) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την εκδικητικότητα και το πιο σκληρό πρόσωπο της κρατικής βίας. Γι’ αυτό και πρωτοβουλίες που καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «κράτους δικαίου» χρειάζονται τη στήριξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος.
Όπως έχουμε επισημάνει ξανά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας και το Rproject, ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό είναι κρίσιμος και αναγκαίος και για όλες τις υπόλοιπες πολιτικές μάχες της περιόδου: την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, του 8ώρου και συνολικά των κεκτημένων του εργατικού κινήματος, τις αντισεξιστικές κινητοποιήσεις, τον αγώνα για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη μάχη για τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε την προσπάθεια να ανοίξει στην κοινωνία η συζήτηση για την αστυνομική αυθαιρεσία και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και να «ξεσκεπαστεί» η προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω της καταστολής να διασφαλίσει ότι η επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα δε θα συναντήσει αντιστάσεις.