Φύλλο Νο 471 (23 Ιούνη 2021)

Binder471.pdf (13.87 MB)

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ, κατέληξε σε ένα προσωρινό «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, με στόχο να μην επαναληφθεί η υπερθέρμανση του περσινού καλοκαιριού, με τα φαινόμενα «επακούμβησης» μεταξύ πάνοπλων φρεγατών.

Μετά το βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη της κυβέρνησης και κυρίως ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αναμένεται να μπει σύντομα στη βουλή το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση. Ένα νομοσχέδιο που επίσης αποτελεί πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θέλει να καθορίσει τα βήματα που οδηγούν στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. 
 

Θα είναι στην πραγματικότητα η κανονικοποίηση της άνισης πρόσβασης σε ένα ούτως ή άλλως ανεπαρκές δημόσιο σύστημα υγείας, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερες «ελευθερίες» για το κεφάλαιο και την εργοδοσία να αξιοποιήσει αυτά τα προνόμια.

«Μας χωρίζουν πια μόνο λίγες ώρες από τη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της 28ης και 29ης Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι το διήμερο της Γενικής Απεργίας μπορεί να πάρει τις διαστάσεις παλλαϊκού ξεσηκωμού που θα ενταφιάσει οριστικά το Μεσοπρόθεσμο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι κρίσιμος μόνο για το μέλλον μας, αλλά αποτελεί φάρο ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους (…).
Δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν αυτοί και τα διλήμματά τους! Οι πλατείες μας ανήκουν. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Διεκδικούμε το αυτονόητο: 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! Πίστη στις δυνάμεις μας. Ή εμείς ή αυτοί! Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε. Το Μεσοπρόθεσμο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Άμεση Δημοκρατία τώρα!»

Η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος,
26 Ιουνίου 2011

Η  πολιτική του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης είναι συνεπής στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» με κάθε κόστος. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή την απότομη αυταρχικοποίηση του κράτους. Η αύξηση των ποινών, οι επικηρύξεις καταζητούμενων και η αστυνομοκρατία στις γειτονιές συγκροτεί μια νέα αφήγηση σχετικά με το τι σημαίνει ασφάλεια τόσο για τους από πάνω όσο και για τους από κάτω.
 

Το κίνημα #metoo που ξεκίνησε από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου φαίνεται πως άφησε το αποτύπωμα του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι καταγγελίες φοιτητριών που δημοσιεύτηκαν ή έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από το ελληνικό #metoo όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά έγιναν οι αφορμή να οργανωθούν αγώνες και να διεκδικηθούν αλλαγές.
 

Μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και αποκλεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν την Κολομβία, για εβδομάδες μετά την πρώτη λαϊκή νίκη -την απόσυρση ενός μέτρου φορολόγησης των φτωχότερων που αποτέλεσε την αφορμή του ξεσηκωμού. Οι διαδηλωτές πέτυχαν και μια δεύτερη νίκη. Ένα προωθούμενο νομοσχέδιο ενίσχυσης των ιδιωτών στην υγεία τελικά καταψηφίστηκε υπό το βάρος των σε εξέλιξη κινητοποιήσεων. 
 

Η πρόσφατη αποκάλυψη της γυναικοκτονίας της νεαρής Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά από τον «ευυπόληπτο», «υπεράνω πάσης υποψίας σύζυγό» της  προκάλεσε την… έκπληξη εκείνων που έβλεπαν «σεσημασμένους αλλοδαπούς» πίσω από τη δολοφονία της και τη δική μας οργή για ένα ακόμη έγκλημα σεξιστικής βίας στην πιο ακραία της μορφή –αυτή της γυναικοκτονίας. Λίγες ώρες αργότερα το φως τη δημοσιότητας είδαν δύο περιστατικά βιασμού εργαζόμενων γυναικών: μίας καθαρίστριας εν ώρα εργασίας στα Πετράλωνα και μίας εργαζόμενης σε μπαρ στο Κολωνάκι.