Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Ιδιωτικοποιούν τον ηλεκτροφωτισμό 
στους δήμους

Πολλοί δήμοι, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, αποφασίζουν το τελευταίο διάστημα να παραχωρήσουν τον ηλεκτροφωτισμό των δήμων τους σε ιδιώτες. Σε εργολάβους και εταιρείες που αναμένεται να βγουν και πάλι κερδισμένοι. 
Αναλαμβάνουν την αντικατάσταση όλου του παλιού και ενεργοβόρου δημοτικού φωτισμού με νέο, για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τη μείωση των σχετικών δαπανών των Δήμων. Το κέρδος όμως από τη μείωση δεν θα φτάσει στους δημότες. Θα μπει στην τσέπη των ιδιωτών που θα αναλάβουν το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού, την αντικατάστασή του και την πολύχρονη, επί της ουσίας μόνιμη, συντήρησή του.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στους Δήμους Λάρισας και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Στην πρώτη περίπτωση, ο Δήμος Λάρισας αποφάσισε να διαθέσει 14.503.253,26€ σε ανάδοχο που θα προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, και άλλα 248.000€ σε Ανεξάρτητο Σύμβουλο, σε διάστημα 10 ετών! Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Από 1.090.842,80€ που θα στοίχιζε αν το αναλάμβανε η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, το κόστος υπερτριπλασιάζεται και εκτοξεύεται στα 3.724.292,26€ από τον εργολάβο για τα επόμενα εννέα χρόνια! 
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η προσπάθεια, που έχει προφανώς τις ευλογίες της κυβέρνησης, χρειάζεται να βρει μαζικές αντιστάσεις απέναντί της. Αντιστάσεις που να ενώσουν τη δράση σωματείων, συνδικαλιστών, τοπικών φορέων, δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων που δρουν σε κάθε περιοχή. Η κοινή δράση όλων των παραπάνω με αιτήματα τη στελέχωση των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού των δήμων με μόνιμο προσωπικό και την χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε όφελος των κατοίκων κάθε περιοχής και των εργαζομένων στους δήμους.
Οι στελεχωμένες και καλά χρηματοδοτημένες υπηρεσίες των δήμων μπορούν να παρέχουν και με το παραπάνω την αντικατάσταση του παλαιού φωτισμού και την συντήρησή του δικτύου τους με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Απολύσεις με σφραγίδα Κεραμέως!
Τσουνάμι απολύσεων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε βάρος δασκάλων και νηπιαγωγών που διδάσκουν σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια. Οι σχολάρχες, με αφορμή τη λήξη του διδακτικού έτους, έχουν πραγματικά ξεσαλώσει. Όπως μάλιστα καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) σε πολλές περιπτώσεις οι απολύσεις συνοδεύονται από υποσχέσεις επαναπρόσληψης το φθινόπωρο, μαλλόν περισσότερο ως νουθεσία στους εκπαιδευτικούς ώστε να μην αντιδράσουν.
Τι είναι όμως αυτό που δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να λειτουργούν ασύδοτα κάνοντας μαζικές απολύσεις; Ο νόμος Κεραμέως. Με το νομοσχέδιο δόθηκε η δυνατότητα στους σχολάρχες να μετατρέπουν τα ιδιωτικά σχολεία νομικά σε φροντιστήρια. Αυτό τους αποδεσμεύει από την υποχρέωση που είχαν μέχρι πέρσι να προσλαμβάνουν με διετείς συμβάσεις τους εκπαιδευτικούς. Αντίθετα, τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν με τους εκπαιδευτικούς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που πολλές φορές καταγγέλλονται στο 9μηνο.
Ο νόμος Κεραμέως δίνει τη δυνατότητα και να απολύονται οι εκπαιδευτικοί χωρίς να προλάβουν να κατοχυρώσουν δικαιώματα και παίρνοντας μηδαμινές αποζημιώσεις και ταυτόχρονα να κλέβουν οι σχολάρχες τους γονείς, που πληρώνουν 12μηνα δίδακτρα. Για τους εκπαιδευτικούς η καταστροφή είναι πολλαπλή καθώς η 9μηνη εργασία δεν τους επιτρέπει να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία και να ανέβουν σε μισθολογικά κλιμάκια με αποτέλεσμα οι νεότεροι εκπαιδευτικοί ειδικά να αναγκαστούν να δουλεύουν με μισθούς πείνας. Τέλος δεν τους επιτρέπει να λάβουν πλήρη επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία χρειάζεται να σηκώσουν ανάστημα και να απαντήσουν ενωτικά και δυναμικά στην επίθεση που δέχονται από σχολάρχες και κυβέρνηση.

Όχι στην αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ
Τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ έχει προκαλέσει έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Το έγγραφο κάνει λόγο για μετατροπή τόσο του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ όσο και του Σπηλιοπούλειου σε Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Εργατική Αριστερά» ο Λευτέρης Πανάρετος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΛΠΙΣ: 
«Είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υπάρξουν αλλαγές στα νοσοκομεία. Είτε με συγχωνεύσεις, είτε με ΣΔΙΤ. Αυτό που σχεδιάζουν με βάση το έγγραφο είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου που δεν συμβαδίζει με όσα είχαν γίνει μετά από πολυετής πιέσεις όσων εργαζόμαστε στο νοσοκομείο και της τοπικής κοινωνίας. Ενώ λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία 6 χειρουργικών μονάδων, 6 μονάδων εμφραγμάτων και 6 μονάδων Covid-19 τώρα μας λένε ότι θα μετατραπούμε σε νοσοκομείο που δεν θα ασχολείται με τίποτα από αυτά. Απλά θα περιθάλπουμε ασθενείς με πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως ηλικιωμένους σε τελικό στάδιο καρκίνου κ.α. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η παροχή συνολικά φροντίδας στον πληθυσμό της Αθήνας καθώς δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία νέου δημόσιου νοσοκομείου που θα καλύψει τις υπάρχοντες ανάγκες που καλύπτει το ΕΛΠΙΣ. Ενώ και οι εργαζόμενοι που θα “περισσεύουν” είτε θα τοποθετούνται σε άλλα νοσοκομεία, είτε θα απολυθούν. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να στείλουν κόσμο στους ιδιώτες. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με επιστολές στο δήμο Αθήνας, στο διαμερισματικό συμβούλιο της 7ης κοινότητας καθώς και των πολιτικών κομμάτων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε συναντήσεις από όλους προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα μέτωπο που θα χαλάσει τα σχέδιά τους. Υπάρχει στους αρκετά παλιότερους και εμπειρία από αντίστοιχες μάχες και το 2001-2003 και στα μέσα της δεκαετίας του 1990».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία