«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Για διευκόλυνση παραμονής στην χώρα πολίτη τρίτης χώρας κατηγορείται η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίγκεμποργκ Μπέγκελ μετά την σύλληψή της στο σπίτι της στην Ύδρα. Η δημοσιογράφος φιλοξενούσε πρόσφυγα που ήταν εν αναμονή της επικύρωσης της αίτησης ασύλου του. Αυτή η μικρή πράξη αλληλεγγύης τιμωρείται αυστηρά από το ελληνικό κράτος που στέλνει το μήνυμα ότι όποια τολμήσει να σταθεί αλληλέγγυα στους πρόσφυγες θα έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα. Αν μια ευρωπαία διάσημη δημοσιογράφος τιμωρείται με τέτοιο τρόπο, η σκληρότητα που θα αντιμετωπίσουν οι «σεσημασμένοι» αλληλέγγυοι του κινήματος θα είναι δεκαπλάσια. Γι’ αυτό η σύλληψη της είναι ένα μήνυμα: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε αν διανοηθείτε να βοηθήσετε έμπρακτα τους πρόσφυγες. Ποινικοποιείται έτσι η μόνη ελπίδα των προσφύγων: η αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή που δεξιοί κάθε είδους φωνάζουν «αν τους θέλετε πάρτε τους στα σπίτια σας», συλλαμβάνεται μια γυναίκα που το έκανε πράξη. Για την κυβέρνηση το μόνο μέρος που μπορούν να βρίσκονται οι πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ακόμα καλύτερα στον πάτο του Αιγαίου.

***

Η κούρδισσα συγγραφέας, Meral Şimşek καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απαγωγής, βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης απο στρατιωτικούς στα ελληνικά σύνορα. Η Şimşek περιγράφει τα όσα βίωσε προσπαθώντας να διαφύγει από την Τουρκία όπου κατηγορείται για τρομοκρατία. Ενώ αυτή και μια ακόμα γυναίκα από την Συρία βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση τις πλησίασε ένα αυτοκίνητο του στρατού. Παρά την προσπάθεια της να τους εξηγήσει ότι διώκεται στην Τουρκία, οι στρατιωτικοί έκλεψαν τα χρήματα, το κινητό και τα χαρτιά τους. Μια αστυνομικός τις έγδυσε με την βία και τις ανάγκασε να υποστούν σωματικό έλεγχο ψάχνοντας έως και τους κόλπους τους, ενώ αυτές ήταν γυμνές, στη μέση του δρόμου, μπροστά στα μάτια των στρατιωτικών. Μετέπειτα εξαναγκάστηκαν να μπουν σε ένα δεύτερο όχημα και τις μετέφεραν στις όχθες του Έβρου. Εκεί οι στρατιωτικοί ξεκίνησαν να την χτυπούν με γκλοπ, ενώ αργότερα την πέταξαν μέσα στο ποτάμι. Αυτές είναι οι μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζεται μια γυναίκα σε ανάγκη από την «πολιτισμένη» Ελλάδα. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί για ολοκληρωτισμό τον «σουλτάνο» Ερντογάν, κακοποιεί και απαγάγει όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις στην Τουρκία.

***

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον Ελληνικό Στρατό. Το Δίκτυο Σπάρτακος δημοσίευσε καταγγελία γονέων σχετικά με παρενόχληση μαθητών κατά την διάρκεια της εξέτασής τους για τις στρατιωτικές σχολές. Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη διάρκεια των υγειονομικών εξετάσεων οι μαθητές δέχτηκαν σεξιστική επίθεση και παρενόχληση. Στα αγόρια, αφού τα έβαλαν να γδυθούν μπροστά στους συνεξεταζόμενούς τους με φράσεις όπως «βγάλτε τα καλσόν και τα στρινγκάκια», τους ζητήθηκε να αγγίξουν πρώτα τα δικά τους γεννητικά όργανα και έπειτα τα γεννητικά όργανα των συμμαθητών τους! Όταν οι εξεταζόμενοι αρνήθηκαν να το κάνουν, ο στρατιωτικός γιατρός προσπάθησε να αποκρύψει την σοβαρότητα της πράξης του γελώντας και συγχαίροντάς τους που «δεν ψάρωσαν». Η εξέταση των κοριτσιών έγινε από την ίδια επιτροπή που αποτελούνταν αποκλειστικά από άντρες (!). Τους δόθηκαν οδηγίες να μείνουν με τα εσώρουχα και να βγάλουν το σουτιέν τους ενώ έπειτα τους ζητήθηκε να «τεντώσουν το στήθος τους». Είναι απαράδεκτο να υφίστανται τέτοιες καταστάσεις παιδιά 17 και 18 χρονών. Η καταγγελία αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για το τι είδους εξέταση είναι αυτή, όσο και για το πώς γίνεται δεκτό να εξετάζονται έφηβα κορίτσια γυμνά από άντρες. Τα παιδιά αυτά καλούνται από νωρίς να συνηθίσουν στα «καψόνια» και στις σεξιστικές παρενοχλήσεις αν θέλουν να σπουδάσουν στον ελληνικό στρατό. Είναι όμως πολύ σημαντικό που τέτοια περιστατικά δεν θεωρούνται πλέον κανονικότητα και καταγγέλλονται.

***

Καταδικάστηκαν οι 11 Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές, σε 33 χρόνια ο καθένας (!) καθώς μια υπόθεση οπλοκατοχής (ένα σακίδιο με αχρησιμοποίητα όπλα  στην κατοχή ενός από αυτούς) εξελίχτηκε σε συλλογική καταδίκη 11 ανθρώπων για ένταξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση. Η απόφαση δεν αντιστοιχεί στο αποδεικτικό υλικό, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ οι δικηγόροι της υπεράσπισης κάνουν λόγο για «τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας, επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης». Οι διαθέσεις του κράτους είχαν φανεί νωρίτερα, όταν στη διάρκεια μισάωρης διακοπής της δίκης, όρμησαν στην αίθουσα μέλη των ειδικών δυνάμεων με καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιτέθηκαν στους κατηγορούμενους σταματώντας την επικοινωνία τους με τους δικηγόρους τους, τους γρονθοκόπησαν, κλώτσησαν και έβριζαν προσπαθώντας έτσι με την βία να τους μεταφέρουν στα κρατητήρια. Το δικαστήριο αρνήθηκε να πάρει θέση για το γεγονός και διέκοψε επικαλούμενο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν μάσκες (τις οποίες έσκισαν οι αστυνομικοί κατά την εφόρμησή τους). Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη εν έτη 2021: ο ορισμός της βαρβαρότητας. Οι σκηνές αυτές και η βαριά συλλογική καταδίκη των αγωνιστών θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία