Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Στις 28,29 και 30 Νοεμβρίου -κατά πάσα πιθανότητα- θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θωμάς Λεριάς

Το Σ.Μ.Τ., απευθυνόμενο σε κάθε εργαζόμενο-η τεχνικό του κλάδου έχει δώσει όλα τα χρόνια των μνημονίων αρκετές μάχες, άλλες νικηφόρες και άλλες όχι. Ο κλάδος, όλα τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί, όπως και οι περισσότεροι από τα μέτρα των μνημονίων. Μισθοί που πολλές φορές ήταν ακόμα και αφιλοκερδής «εργασία», εργασιακή ανασφάλεια και ως επί τω πλείστων συμβάσεις ορισμένου χρόνου (το λεγόμενο «μπλοκάκι») είναι μόλις κάποιες από τις ραγδαίες αναδιαρθρώσεις που συνέβησαν στον κλάδο των τεχνικών. Εκτός των παραπάνω, η εργασιακή ζούγκλα της μεγάλης ανεργίας, των μαζικών απολύσεων και των χαμηλών μισθών έπληξε και τον κλάδο των τεχνικών που όλη την περασμένη δεκαετία βίωσε την εργασιακή πραγματικότητα που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Περίπου μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σταμάτησε την επίθεση, αλλά ψήφισε και τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει μία σειρά αντεργατικών νομοσχεδίων. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, η τηλεργασία που απειλεί να γίνει καθεστώς, η μη εφαρμογή μέτρων ασφαλείας απειλούν σήμερα περισσότερο από παλιά να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο περαιτέρω εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο. 
Την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά, η εργοδοσία ζητάει να βάλουν πλάτες οι εργαζόμενοι στην επικείμενη «ανάπτυξη». Με μισθούς καθηλωμένους, απλήρωτες υπερωρίες και μάλιστα όταν ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αυξήσει ακόμη και μέσα στην πανδημία τον κύκλο εργασιών του. Πολύ περισσότερο όταν σημαντικό μέρος του πακέτου του Ταμείου Ανάπτυξης θα επενδυθεί στον κατασκευαστικό κλάδο και στους μεγαλοεργολάβους, είναι πλέον επίκαιρο οι εργαζόμενοι συλλογικά να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη θέσπιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού για τον κλάδο των τεχνικών και η κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν όλοι οι τεχνικοί το επόμενο διάστημα να βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Το σχήμα του ΡΙΣΤΑΡΤ (Ριζοσπαστική Συνεργασία Τεχνικών για την Αριστερή Τροχιά) μαζί και με άλλες συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές-τριες προσπαθεί να δώσει τη μάχη για ένα Σωματείο που θα παλεύει για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα του κλάδου, τη ΣΣΕ, την αύξηση των μισθών. Ένα Σωματείο στο οποίο θα ανοίξει με πραγματικούς όρους το ζήτημα του σεξισμού στους χώρους δουλειάς και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες του κλάδου, τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και συμπεριφορών που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή τη βάση την Τρίτη 2/11 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του σχήματος μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις του ΣΜΤ για τη δημιουργία νέας αγωνιστικής και ριζοσπαστικής συλλογικότητας στο Σωματείο, που θα δώσουν τη μάχη μαζί στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία