Φύλλο Νο 475 (3 Νοέμβρη 2021)

Binder475.pdf (11.04 MB)

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Όπως έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών, αυτό το κύμα ξεκινάει από το υψηλότερο σημείο του προηγούμενου, απειλώντας να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο. Είναι μια ωμή αλήθεια. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, νέοι ακροδεξιοί πυρήνες κάνουν την εμφάνισή τους θυμίζοντάς μας ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι μια πάλη διαρκής. Δεν τελειώνει μέσα σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά μέσα στην κοινωνία.
 

Ένας κύκλος δυνάμεων της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Συμμετέχουν οι οργανώσεις ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Κ-Σχέδιο, Συνάντηση/Αναμέτρηση, δυνάμεις από τον Κομμουνιστικό Συντονισμό, αλλά και πολλοί και σημαντικοί ανένταχτοι/ες αγωνιστές/στριες. 
 

Η  μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την κατηγοριοποίηση των σχολείων είναι ένα σημαντικό τμήμα της προσπάθειας να αναχαιτιστεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση στην εκπαίδευση, μια μάχη για να σωθεί το σχολείο των φτωχών! 

Όπως το είπε πολύ σωστά η Γκρέτα Θάνμπεργκ, «η κλιματική και οικολογική κρίση απλώς δεν μπορεί πλέον να λυθεί στο πλαίσιο των σημερινών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Δεν είναι γνώμη αυτό. Είναι ζήτημα απλών μαθηματικών». Καθώς η COP26 μένει «μέσα στο πλαίσιο των σημερινών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων», η πρόγνωση δεν είναι δύσκολη: όπως δεν το κατάφεραν οι προηγούμενες, έτσι και η συνάντηση της Γλασκόβης δεν θα σταματήσει την καταστροφή.
 

Τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης που αντλεί από το χθες και τροφοδοτεί το αύριο. Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτείται και επανανοηματοδοτείται διαρκώς στο χρόνο μέσα από αφηγήσεις, αφιερώματα, βιβλία, σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις μνήμης. Το πραγματικό μήνυμα της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη, όμως, ζει και αναπνέει στα κινήματα, στις αντιστάσεις, στους νικηφόρους αγώνες εκεί που έδειχναν αδιανόητοι.
 

Αν υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο για την περίοδο στην οποία βρίσκεται ο κόσμος, είναι ότι απαγορεύονται οι βεβαιότητες. Αυτή η πραγματικότητα όσον αφορά τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, αφορά και την πορεία της ακροδεξιάς διεθνώς.

Το πιο συγκλονιστικό με τα Pandora Papers -μια τεράστια συλλογή χρηματοοικονομικών εγγράφων που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων- δεν είναι ο τεράστιος όγκος των αποκαλύψεων που περιέχουν. 

Οι εξοπλισμοί είναι κομβικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αποδείχθηκε, με τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι επίσης σημείο της πολιτικής των ευρωατλαντικών δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.