Σταματήστε τώρα τις ρατσιστικές και δολοφονικές πρακτικές στο Αιγαίο!

Νέο περιστατικό τριήμερου μεσοπέλαγου βασανισμού
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Ο ρατσιστικός κατήφορος της ελληνικής προσφυγικής πολιτικής δεν έχει τελειωμό. Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για εξαφανίσεις προσφύγων με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και για απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, έρχεται αυτή τη φορά ένα νέο συμβάν ντροπής να συμπληρώσει τη γενικότερη εικόνα. Αυτή τη φορά μεσοπέλαγα.
Πριν λίγες ημέρες, 380 πρόσφυγες έγιναν μπαλάκι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όταν το ακυβέρνητο σκάφος που τους μετέφερε βγήκε από την πορεία του λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στην προσπάθεια τους να μεταβούν από την Τουρκία στην Ιταλία οι επιβαίνοντες παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους και βρέθηκαν να πλέουν δίπλα στο νησί Χρυσάκι, κοντά στην Κρήτη. Από εκεί χρησιμοποιώντας το 112 κάλεσαν για βοήθεια, και αφού επί ώρες έπλεαν με κίνδυνο να βυθιστούν, εμφανίστηκε με εγκληματική καθυστέρηση το ελληνικό ναυτικό. 
Η δολοφονική μανία όμως δεν σταματάει εκεί. Αντί να σπεύσουν οι ελληνικές αρχές να τους διασώσουν και να τους μεταφέρουν στην ξηράπροκειμένου να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, το ελληνικό ναυτικό ρυμούλκησε το σκάφος στα διεθνή ύδατα ώστε να τους αναλάβει η Τουρκία (!) σε μία προσπάθεια «νομιμοποιημένης» επαναπροώθησης. Η Τουρκία αρνήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό και φαΐ τρεις μέρες μεσοπέλαγα, με πολλούς από αυτούς να χάνουν τις αισθήσεις τους. Το βασανιστήριό τους τελείωσε μετά από μερικά 24ωρα όταν μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης και ταυτοποίησης στην Κω.
Όμως και εκεί θα τους αναμένει ένας νέος γολγοθάς, εγκλωβισμού και εξαθλίωσης, αν τελικώς δεν αποτελέσουν μια ακόμη περίπτωση ξαφνικής εξαφάνισης. Είναι πραγματικά προκλητικό αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Οι ελληνικές αρχές δρουν συστηματικά παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα και καταπατώντας στοιχειώδη δικαιώματα χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Το λιμενικό έχει αναλάβει έναν εξωθεσμικό και παράτυπο ρόλο έχοντας τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα που απαιτεί την άμεση απάντηση του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς. 
Κι όμως τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν βρήκαν άξια αναφοράς την είδηση ότι επί τρεις ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες αργοπέθαιναν μεσοπέλαγα με ευθύνη των ελληνικών αρχών. Απέναντι στη νέα και ακόμη πιο σκληρή Ευρώπη-Φρούριο που οραματίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ακροδεξιά, πρέπει να βάλουμε ένα φρένο επειγόντως. Να αναδείξουμε τα εγκλήματα που συντελούνται στο Αιγαίο, να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για τους πρόσφυγες και να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ανοιχτών χερσαίων διελεύσεων για τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Η προσφυγική κίνηση είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και όχι ένα στιγμιαίο πρόβλημα. Λύνεται με ανοιχτά σύνορα και αλληλεγγύη και όχι με βασανιστήρια και πνιγμούς. Αν οι από πάνω το αγνοούν, οφείλουμε να τους το μάθουμε εμείς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία