Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Όχι άλλο αίμα εργατών στην Cosco

Συνεχείς 24ωρες απεργίες πραγματοποίησαν από τις 26 Οκτώβρη ως την 1η Νοέμβρη οι εργαζόμενοι της Cosco στον Πειραιά, αποφασισμένοι να μην καλυφθεί άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που καλούσε η ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) φόβισε πολύ την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Έτσι η απεργία κηρύχθηκε παράνομη.
Οι εργαζόμενοι είχαν ήδη καταφέρει να πετύχουν πράγματα που φαίνονταν πολύ δύσκολα απέναντι στον κινέζικο επιχειρηματικό κολοσσό. Η εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκαν να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Επίσης έχουν αναγκαστεί να παραδεχθούν ότι είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων για 6άρες πόστες (ομάδες εργασίας σε κάθε γερανογέφυρα και ανά βάρδια). Να θυμίσουμε εδώ ότι το θανατηφόρο ατύχημα του λιμενεργάτη Δ. Δαγκλή οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι εργαζόταν την προηγούμενη μέρα του ατυχήματος με 12ωρη βάρδια και προσήλθε ξανά για δουλειά μετά από μόλις 8 ώρες ξεκούραση δουλεύοντας χωρίς κάποιον άλλο εργαζόμενο δίπλα του όταν χτυπήθηκε από τη γερανογέφυρα στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).
Η απεργία επίσης έκανε γνωστό σε όλους τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο έχει οδηγήσει την κατάσταση η ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά. Δηλαδή τις κόντρα βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δύναμη που τους έδωσαν οι πρώτες κινητοποιήσεις αναθέρμαναν την προσπάθεια για συλλογική αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων. Κάτι που θα βοηθήσει πολύ στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία παραμένει ανοιχτή και για την οποία η ΕΝΕΔΕΠ καλεί σε νέα κινητοποίηση με 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Νοέμβρη. Η μάχη για την υπογραφή νέας ΣΣΕ θα κρίνει εν πολλοίς και την ικανοποίηση του αιτήματος για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
Μεγάλο κέρδος του αγώνα των εργαζομένων της Cosco ήταν η ανάδειξη ενός πλατιού κύματος αλληλεγγύης από άλλα συνδικάτα και εργαζόμενους. Όπως φαίνεται και μετά τη νικηφόρα απεργία στην e-food έχουν ξαναζωντανέψει πρακτικές του εργατικού κινήματος που για χρόνια είχαν εκλείψει ή περιοριστεί στο ελάχιστο. Όπως η αλληλεγγύη που εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ αλλά και έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ετήσια συνέλευση ΜΕΤΑ
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτώβρη η ετήσια συνέλευση του ΜΕΤΑ. Η  εισήγηση που παρουσίασαν ο Γρηγόρης Καλομοίρης και η νέα συντονίστρια του ΜΕΤΑ για τον επόμενο χρόνο Κατερίνα Γιαννούλια, συνδικαλίστρια στο χώρο των γεωπόνων και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε απολογισμό της δράσης του προηγούμενου χρόνου και παρουσίασε τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.
Και εισηγητικά και από τοποθετήσεις επισημάνθηκε η ανάγκη να διεκδικηθούν χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς. Επισημάνθηκε επίσης η αδυναμία της ΕΕ και των κυβερνήσεων να λύσουν το πρόβλημα της πανδημίας. Όπως τονίστηκε «τα προγράμματα των εμβολιασμών καθορίστηκαν από τους εθνικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και από τα επιδιωκόμενα κέρδη των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Δύσης, όχι από τις κοινωνικές ανάγκες».
Σε αυτό το σκληρό τοπίο οι εργαζόμενοι/ες έχουν να αντιμετωπίσουν την άγρια επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ. Τονίστηκε επίσης, η αδράνεια απέναντι στην επίθεση με ευθύνη των πλειοψηφιών των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που δεν προετοίμασαν και δεν κινητοποίησαν τους εργαζόμενους. Υπήρξαν ξεχωριστές στιγμές, όπως η γενική απεργία της 10ης Ιούνη και η νίκη των εργαζομένων στην e-food που έστειλαν μηνύματα αντίστασης και κατέληξαν στη μεγαλειώδη νίκη των ντελιβεράδων.
Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενός δυναμικού νέων εργαζομένων και συνδικαλιστών πρέπει να αυξήσει τα αντανακλαστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς στους χώρους εργασίας. Να επιδιώξει την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξέλιξη των ενοποιητικών συζητήσεων μεταξύ παρατάξεων. Να κοιτάξει μπροστά όχι σταματώντας την κριτική στο ΠΑΜΕ αλλά προσπαθώντας να αξιοποιήσει την πίεση που δέχεται η ηγεσία του για πραγματικά ενωτική δράση προς την κατεύθυνση να υπάρξουν οι πλατύτερες δυνατές πρωτοβουλίες αντίστασης.
Ο σχεδιασμός του ΜΕΤΑ για το επόμενο διάστημα, εκτός από την προσπάθεια για συμπόρευση των αριστερών δυνάμεων, στοχεύει κυρίως να δοθεί ο τόνος στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών. Να συμβάλει στην προσπάθεια να συσπειρωθούν οι νέες δυνάμεις που εμφανίζονται στα συνδικάτα. Να παλέψει για κοινή δράση των συνδικάτων με κατοίκους στις γειτονιές για τα νοσοκομεία και την παιδεία. Να διεκδικήσει ανυπακοή των συνδικάτων στο νόμο Χατζηδάκη και την ανατροπή του. Να αναδειχθούν ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ανισότητα στους χώρους δουλειάς. 

Να ανακληθεί η απόλυση συνδικαλιστή στα Praktiker
24ωρη απεργία πραγματοποιούν το Σάββατο 6 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καταστημάτων Praktiker Hellas. Η απεργία είναι η υλοποίηση της απόφασης που πήρε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη.
Τα κύρια αιτήματα της απεργίας είναι 2. Η ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή και Γραμματέα στο παράρτημα Λάρισας του σωματείου που απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη μονομερή βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του. Η εταιρεία προχώρησε στη συγκεκριμένη απόλυση με το σκεπτικό να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζομένους στην αλυσίδα. Οι εργαζόμενοι όμως είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.
Δεύτερο βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ). Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι απαιτούν να υπογραφεί ΕΣΣΕ που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της πολύ κερδοφόρας επιχείρησης και όχι την εξευτελιστική αύξηση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και αποτελεί επί της ουσίας μείωση του μισθού ειδικά αν συνυπολογίσουμε και την ακρίβεια. ΕΣΣΕ τέλος που θα κατοχυρώνει ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην αλυσίδα. Δικαιώματα που και με την απόλυση του συνδικαλιστή στη Λάρισα δέχονται μια πολύ άγρια επίθεση από την εργοδοσία.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Praktiker Hellas καλεί στην απεργία ζητώντας από άλλα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα τη στήριξη στον αγώνα τους.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία