«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Λίγο καιρό μετά την εκδικητική πυρπόληση των παραγκών των μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα, και στον ίδιο ακριβώς χώρο, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση των εργατών γης, ταυτόχρονα σε 3 γλώσσες, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και συνδικάτων. Οι μετανάστες εργάτες εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει νομιμοποιητικά έγγραφα, άμεση έκδοση ΑΜΚΑ και άμεσο εμβολιασμό όλων για τον Covid19, ασφαλιστική κάλυψη, ένσημα, μέτρα υγείας και ασφάλειας, αξιοπρεπές μεροκάματο, λύση στα προβλήματα στέγασης «ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες», ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής. Οι προσπάθειες οργάνωσης έρχονται σε μια συγκυρία που με τη διεθνή ζήτηση να αυξάνεται και την Ιταλία να προσφέρει δυνατότητες νομιμοποίησης στους εργάτες γης, οι φραουλάδες πιέζονται να διατηρήσουν/προσελκύσουν εργατικό δυναμικό, δίνοντας πχ πρόσφατα μικρές αυξήσεις στα μεροκάματα. Αυτές δεν αλλάζουν ωστόσο το καθεστώς που ο Απ. Καψάλης έχει χαρακτηρίσει ως «παρανομιμότητα», την ελληνική πατέντας νόμιμης εργασίας-παράνομης διαμονής, που είναι στη ρίζα της αθλιότητας που επικρατεί στα φραουλχώραρα. Οι αγώνες και το πλέγμα αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης μπορούν να αμφισβητήσουν όλο αυτό το σάπιο καθεστώς.
 

  ***

Μια ακόμα δολοφονία Ρομά έγινε γνωστή μετά από αυτή του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς. Αυτήν τη φορά πρόκειται για την 8χρονη Όλγα, η οποία βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου της εταιρίας Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος-Μύλοι Αλλατίνη. Εκεί, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η βαριά μεταλλική πόρτα έκλεισε πάνω της. Ο υπάλληλος που την εντόπισε 20 λεπτά μετά, απευθύνθηκε στον προϊστάμενο και μαζί με τον υπεύθυνο βάρδιας άνοιξαν την πόρτα. Ο υπεύθυνος βάρδιας είπε στους εργάτες να πάνε σπίτι. Μια ώρα μετά, το κορίτσι βρίσκεται ακόμα εκεί πεσμένο και η πόρτα ξανακλείνει πάνω της. Την κλωτσάνε για να δούνε αν είναι ζωντανή. Με τραγική καθυστέρηση -πάνω από μία ώρα- φτάνει το ΕΚΑΒ όπου διαπιστώνει ότι είναι νεκρή, αλλά δεν την απεγκλωβίζει. Το άψυχο σώμα της Όλγας μένει εκεί μέχρι τις 9 το βράδυ, όταν την απεγκλωβίζει η πυροσβεστική. Υπεύθυνοι για την τραγική δολοφονία αυτού του παιδιού δεν είναι μόνο οι ανώτεροι του εργοστασίου που την άφησαν να κείτεται για μία ώρα με αποτέλεσμα η πόρτα να ξανακλείσει πάνω της. Είναι και εκείνος που την κλώτσαγε για να δει αν είναι ζωντανή και μετά έφυγε. Είναι όσοι συρρίκνωσαν τόσο τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα και να αργήσει το ΕΚΑΒ που θα μπορούσε ίσως να σώσει τη ζωή της Όλγας. Είναι όσοι συνειδητά διασπείρουν τέτοιο μίσος απέναντι στους Ρομά που οδηγεί ανθρώπους να κλείνουν δυο φορές την πόρτα πάνω σε ένα οχτάχρονο παιδί και να κλωτσάν το σώμα της. Η οικογένειά της έχει στραφεί στην δικαιοσύνη και στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο. Ελπίζουμε η δημοσιότητα της υπόθεσης και η κινητοποίηση του κόσμου να την κάνουν να είναι και η τελευταία και να ακουστεί επιτέλους παντού: Οι ζωές των Ρομά έχουν αξία.

***

Στις 9 και στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο δικάσιμες της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ/Ζάκι. Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, οι 6 κατηγορούμενοι –ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης, οι δύο αστυνομικοί της ομάδας Ζ και οι δύο αστυνομικοί της ομάδας Δ- δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία αλλά θανητοφόρα σωματική βλάβη. Στις δύο τελευταίες δικάσιμους εξετάστηκαν αυτόπτες μάρτυρες όπως και οι ιατροδικαστές. Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Λ. Δ., πρώην αξιωματούχου αστυνομικού και αυτόπτης μάρτυρα που δήλωσε πως αυτή μαζί με άλλους φώναζαν στον κοσμηματοπώλη και στον μεσίτη να σταματήσουν γιατί θα σκοτώσουν τον Ζακ, ο οποίος βρισκόταν ήδη πεσμένος στο έδαφος. Όλοι οι ιατροδικαστές που κατέθεσαν δήλωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Ζακ να πέθανε από οτιδήποτε άλλο πέρα από τα χτυπήματα που δέχτηκε. Και οι δύο αυτές μαρτυρίες είναι πιθανόν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκη αφού καταρρίπτουν χωρίς καμία αμφιβολία τον μύθο για τον επικίνδυνο τοξικοεξαρτημένο ληστή που πέθανε από φυσικά αίτια. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που οι κατηγορούμενοι ήταν πιο προκλητικοί από ποτέ. Ο δικηγόρος τους επέμενε ότι ο Ζακ πέθανε από το άγχος του (!), προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τα λόγια των ιατροδικαστών περί οργανικού στρες, ενώ μάρτυρας από την πλευρά των κατηγορουμένων εμφάνισε ένα κομμάτι γυαλί, λέγοντας ότι ένα τέτοιο κρατούσε ο Ζακ με απειλητικές προθέσεις εναντίων των κατηγορουμένων.Οι επόμενες δικάσιμες θα είναι στις 7, 14, 17 και 21 Δεκεμβρίου. Η παρουσία κόσμου έξω από το δικαστήριο παραμένει ακόμα κρίσιμη καθώς είναι αυτή που θα πιέσει για δημοσιότητα (αφού ακόμα επικρατεί μία τάση συγκάλυψης) και για μια δίκαιη δίκη.

***

Από μαζικές πορείες χαρακτηρίστηκε φέτος η 25 Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Με κέντρο τις γυναικοκτονίες, καθώς φέτος έγιναν γνωστές 14 τέτοιες, η Συνέλευση 8 Μάρτη και η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στην Θεσσαλονίκη κάλεσαν σε πορείες και δρώμενα εκείνη την ημέρα. Στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά την σύλληψη των 11 φεμινιστριών στο Σύνταγμα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Φέτος χιλιάδες βρέθηκαν στον δρόμο διεκδικώντας νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας και το πλαίσιο εκείνο που θα προστατεύει της γυναίκες από την έμφυλη βία. Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες πορείες για την 25η Νοέμβρη των τελευταίων χρόνων. Παρά το ανταγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων του ΚΚΕ για την υγεία, εκατοντάδες διεκδίκησαν εκείνη η μέρα να κρατήσει τα χαρακτηριστικά της ως ημέρα φεμινιστικής διεκδίκησης. Η ΣΓ8Μ πραγματοποίησε και ένα δρώμενο, στη διάρκεια του οποίου γέμισε την πόλη με πολύχρωμα ομοιώματα γυναικών τα οποία έγραφαν αιτήματα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Η μαζικότητα της 25ης Νοέμβρη δείχνει πως το φεμινιστικό κίνημα αναπτύσσεται συνεχώς και κερδίζει χώρο. Επόμενο στοίχημα είναι η διοργάνωση μίας ακόμα πιο μαζικής 8 Μάρτη που θα αναδείξει τα συγκεκριμένα αιτήματα για την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση των γυναικών.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία