Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Βασίλης Λίτος

ΑΠΘ
Η κατάσταση με την υγειονομική πρόληψη στο ΑΠΘ δεν έχει αλλάξει με αποτέλεσμα η εξάπλωση των κρουσμάτων να είναι ραγδαία. Το μόνο πρόσθετο μέτρο που έχει παρθεί είναι η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (πάσο/ταυτότητα) κατά την είσοδο μαζί με το υγειονομικό πιστοποιητικό. Πολλοί φοιτητρές/τριες αρνούνται να συμμορφωθούν στο μέτρο αυτό, συνειδητοποιώντας πλέον ότι στόχος δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά μία εντελώς επιφανειακή και επικοινωνιακή πολιτική που αφήνει φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους/ες εκτεθειμένους/ες στην πανδημία. 
Παρά τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου αλλά και της 25 Νοέμβρη που είχαν μεγάλη συμμετοχή νεολαίας δεν υπάρχει αντιστοιχία με τις κινηματικές διαδικασίες εντός των ΦΣ. Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στη Νομική Απθ. Θετικό βήμα είναι, βέβαια, ότι ήταν από τους λίγους συλλόγους που έστω και με διαδικασία ΔΣ υιοθετήθηκε ψήφισμα στήριξης της απογευματινής διαδήλωσης της 25 Νοέμβρη ενάντια στην έμφυλη βία. Εν όψει της 6 Δεκέμβρη αλλά και απέναντι στο νέο νόμο-πλαίσιο, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο παιδείας, έχουν καλεστεί νέες γενικές συνέλευσεις και η μαζικοποίηση τους θα είναι πολύ κρίσιμη μπροστά στις μάχες που θα έχουμε να δώσουμε. 
Πανεπιστήμιο Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει λάβει ούτε στο ελάχιστο κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα και η έλλειψη καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, αποτελούν γεγονός. Η ιδιαιτερότητα του Π.Π. είναι η έδρα του. Ως γνωστόν βρίσκεται δίπλα απ’ το νοσοκομείο του Ρίου (νοσοκομείο αναφοράς),  με αποτέλεσμα, τα λεωφορεία να είναι γεμάτα με πιθανά κρούσματα και φοιτητές/τριες, φυσικά με περιορισμένα δρομολόγια για τις ανάγκες του πανεπιστημίου, καθώς μόνο οι φοιτητές είναι πάνω από 33.000. Η κατάσταση στην εστία, επίσης, είναι τραγική, καθώς πέρα απ’ τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων ξεπερνά κάθε λογική. Από αλλού φαΐ οι εμβολιασμένοι, από αλλού οι ανεμβολίαστοι, οι  μεν στη τραπεζαρία, οι δε πακέτο. Ατελείωτες ουρές, αναμονή τεράστια και συνωστισμός ακραίος. 
Επιπλέον η έλλειψη καθηγητών, καθώς και ο περιορισμός αριθμού ατόμων σε εργαστήρια, έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών φοιτητών απ’ τα εργαστήρια τους επειδή «δεν πρόλαβαν να δηλώσουν πρώτοι απ’ τους συμφοιτητές τους συμμετοχή». Οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης διαλύουν μέρα με τη μέρα το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία