Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Εκλογές ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ, Δεκέμβριος 2021
ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στη μάχη για την επιβίωση του μαχητικού και συλλογικού συνδικαλισμού

Της Κατερίνας Γιαννούλια (μέλος ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ)

Με ενάμισι χρόνο καθυστέρηση και ύστερα από δυο συνεχόμενες και άσκοπες αναβολές (πέραν της καραντίνας), καταφέραμε να φτάσουμε σε εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ της ΠΕΓΔΥ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ, την 1η Δεκέμβρη στην περιφέρεια και στις 15/12 στην Αθήνα. Πρόκειται για κρίσιμες εκλογές, σε έναν χώρο, των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων, που μαστίζεται από μια τρομακτική υποστελέχωση, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας (ΔΑΟΚ, ΚΕΠΠΥΕΛ κλπ), αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (πχ ΕΦΕΤ), όπου οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι ανταποκρίνονται ηρωικά, αλλά και με μια άνευ προηγουμένου πίεση, στα αντικείμενα που έχουν να ανταπεξέλθουν, για να εξυπηρετήσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να εξασφαλίσουν την αγροτική παραγωγή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για το λαό. 
Παράλληλα, αντικείμενα που έχουν να αποφέρουν κέρδη, ιδιωτικοποιούνται, ενώ η γενική προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος είναι να αποδυναμώσει το Δημόσιο από τις υπηρεσίες των επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού, κρατώντας μόνο ένα επιτελικό κομμάτι διανομής αντικειμένων σε ιδιώτες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, χωρίς υπηρεσιακή ιεραρχία, αλλά με μόνη πραγματική διοίκηση την πολιτική ιεραρχία και τις πολιτικές αποφάσεις για τα πάντα. Έτσι, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, το περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα βοσκοτόπια, οι επιδοτήσεις, τα ζώα, τα μελίσσια, όλα υπόκεινται αποκλειστικά στους νόμους της αγοράς και στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μένει μόνο η αφόρητη πίεση για να βγει η δουλειά. Μια δουλειά που δεν έχει την ευχαρίστηση ότι μπορεί να συνεισφέρει έστω και λίγο, στο κοινωνικό καλό!
Επιπλέον, οι εκλογές αυτές γίνονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αντεργατικού/αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τον συνδικαλισμό, από ανεξάρτητο, συλλογικό όργανο των εργαζομένων σε ελεγχόμενο, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία μηχανισμό, καταργώντας ταυτόχρονα και στην ουσία, τη διεκδίκηση και την απεργία.
Η ανυπακοή στις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη και η πρακτική κατάργησή του δεν προωθείται από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως θα περίμενε κάποιος-α, αφού πρόκειται για κορυφαίο και υπαρξιακό θέμα των σωματείων. Η παράταξη της δεξιάς, συνολικά και στον χώρο μας, αποδέχεται και επικροτεί την εγγραφή των σωματείων στα μητρώα του Υπ. Εργασίας, δηλαδή, λέει ΝΑΙ στην παρέμβαση κράτους κι εργοδοτών στα εσωτερικά των σωματείων και στην έγκριση της λειτουργίας τους από αυτούς! Επίσης, η παράταξη της δεξιάς λέει ΝΑΙ στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, αδιαφορώντας για τη δημοκρατική ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ συναδελφισσών και συναδέλφων, αγνοώντας την επίδραση της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων και προωθώντας την «ατομική» επιλογή και στάση, αποδυναμώνοντας τη συμμετοχή, με τον καθένα και την καθεμιά να αποφασίζουν για την τύχη του κλάδου από το σπίτι τους ή το αυτοκίνητό τους, πατώντας απλά ένα πλήκτρο!
Η παράταξή μας, ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ είναι ενεργή όλο το διάστημα στα προβλήματα του κλάδου και της διάλυσης του Δημοσίου, αλλά και με κοινωνικές, αντιρατσιστικές κι αντισεξιστικές ανησυχίες και προτάσεις για δράση. Στις φετινές εκλογές συμμετέχουμε με ανανεωμένο, ενωτικό και ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, πλαισιωμένοι με νέους συναγωνιστές και νέες συναγωνίστριες, που ενισχύσουν τις γραμμές μας, από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από τον ΕΦΕΤ, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από το ΥΠΑΑΤ και από τις ΔΑΟΚ.

Κινητοποιήσεις στα ΕΛΤΑ COURIER
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ COURIER πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη μαζική κινητοποίηση απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, ενάντια στην «ενοικιαζόμενη εργασία». Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων (ΚΔΔ) των ΕΛΤΑ Ρουφ στον Ταύρο και ακολούθησε μοτοπορεία στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης των ΕΛΤΑ. Η μοτοπορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Εργασίας. 
Εκεί οι εργαζόμενοι έμειναν αρκετή ώρα και με τις κόρνες και τα συνθήματά τους έκαναν γνωστό σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι ο αγώνας τους μια κατάληξη μπορεί να έχει. Αυτή που θα καταργεί την ενοικιαζόμενη εργασία με τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε Αορίστου στα ΕΛΤΑ COURIER. Με κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους: Αναγνώριση τριετιών, αυξήσεις στους μισθούς, παροχή των αδειών όπως προβλέπεται από το νόμο, παροχή μέσων ατομικής προστασίας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα όλων των εργαζομένων του κλάδου. Την κινητοποίηση στήριξαν τα επιχειρησιακά σωματεία σε Speedex και DHL, το ΜΕΤΑ, το ΠΑΜΕ κ.ά.
Όπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τα σωματεία που τους καλύπτουν, το παράδειγμα που τους οδηγεί είναι αυτό των εργαζομένων στην e-food και στην Cosco. Οι αγώνες που απέδειξαν στην εργατική τάξη ότι όσο πιο οργανωμένα, συλλογικά και ενωτικά αγωνιστεί τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να νικήσει. Οι πιθανότητες να λυγίσει ακόμη και τους πιο σκληρούς εργοδότες. Κρίσιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα μπορούσε και μπορεί να είναι το σωματείο των μόνιμων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Η συμμετοχή του με απεργίες και κινητοποιήσεις σε αυτό των αγώνα θα ήταν καθοριστική ώστε η πλάστιγγα της νίκης να γύρει υπέρ των απο κάτω. 
Θα βοηθούσε να σταματήσουν οι εργοδότες, η διοίκηση των ΕΛΤΑ και η κυβέρνηση να βρίσκουν δικαιολογίες σαν αυτή που χρησιμοποίησαν την Πέμπτη 25/11 οι εργοδοσίες των δύο εταιριών (ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER), όταν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη μεσολαβητή. Η κινητοποίηση της 29ης Νοέμβρη ήταν το ξεκίνημα μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Σε αδιέξοδο οι ξεναγοί
Στα πρόθυρα της πείνας και στην εξαθλίωση οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους ξεναγούς. Για όλο το 2020, οι ξεναγοί πληρώθηκαν μόνο με 1.868 ευρώ ο καθένας και τους δόθηκαν 50 ένσημα, ενώ δεν δούλεψαν και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ και βέβαια ούτε ένα ένσημο το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ακόμη και η ανάκαμψη που σημειώθηκε το καλοκαίρι με την εγκληματική πολιτική του αθρόου ανοίγματος του τουρισμού από την κυβέρνηση, πολιτική που οδήγησε σε μαζική άνοδο των κρουσμάτων Covid-19, προφανώς και σε βάρος των ξεναγών και των οικογενειών τους, δεν ήταν αρκετή για έναν κλάδο που οι εργαζόμενοί του δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για τα στοιχειώδη. Τι να σου κάνουν 4 μήνες εργασίας όταν έχουν προηγηθεί τόσοι μήνες ανεργίας; Ποια τρύπα να βουλώσουν οι πετσοκομένοι, από τους εργοδότες και τις κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, μισθοί τους; 
Οι ξεναγοί κινδυνεύουν να χάσουν και το επίδομα ανεργίας (όσοι τουλάχιστον δούλεψαν με ασφάλιση και δεν έκαναν «μαύρη» εργασία) καθώς τα 50 ένσημα που έδωσε με την πενιχρή επιδοματική της πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2020 δεν αρκούν για να τους το εξασφαλίσουν. Μάλιστα οι ξεναγοί εξαιρέθηκαν απόν την ειδική ρύθμιση που έγινε για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό. Είναι τέτοια μάλιστα η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ξεναγούς που η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού όπως και αυτή του Υπουργείου Εργασίας αρνούνται εδώ και ένα χρόνο να δεχθούν σε συνάντηση την Ομοσπονδία τους.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία