«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Υπό αμφισβήτηση κινδυνεύει να τεθεί το δικαίωμα στην έκτρωση στις ΗΠΑ. Η Πολιτεία του Μισισίπι κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο την καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων μετά την 15η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Μέχρι τώρα, στις ΗΠΑ ισχύει η απόφαση «Roe vs Wade», με βάση την οποία η έκτρωση επιτρέπεται μέχρι την 24η εβδομάδα κύησης. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, οι Πολιτείες δικαιούνταν να ρυθμίζουν τις περιπτώσεις που είναι νόμιμη η άμβλωση (πχ μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κίνδυνου της ζωής της μητέρας ή του εμβρύου) αλλά δεν δικαιούνταν την πλήρη απαγόρευσή της μέχρι την 24η εβδομάδα. Δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς που διορίστηκαν επί Τραμπ –μεταξύ αυτών και ο Κάβανο, ο δικαστής που κατηγορείται από πλήθος γυναικών για βιασμό- το μέλλον για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών προβλέπεται δυσοίωνο. Περίπου οι μισές αμερικανικές Πολιτείες έχουν δρακόντειες νομοθεσίες κατά των εκτρώσεων,  έτοιμες να «ενεργοποιηθούν» εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει την Πολιτεία του Μισισίπι και ανατρέψει την ισχύ του «Roe vs Wade». Για ακόμα μια φορά η μοίρα εκατομμυρίων γυναικών βρίσκεται στα χέρια του φεμινιστικού κινήματος, αφού αυτό είναι το μόνο που θα μπορέσει να σταματήσει μια πιθανή ποινικοποίηση των εκτρώσεων.  

***

Στον δρόμο για την 8η Μάρτη η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη στόλισε το δικό της φεμινιστικό δέντρο. Με κέντρο τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και συντροφιά την μάγισσα Μπελφάνα (την θηλυκή προκάτοχο του Άη Βασίλη), τα μέλη της Συνέλευσης βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους για δεύτερη χρονιά, γέμισαν το δέντρο τους με αιτήματα σχετικά με την αναπαραγωγική αυτονομία των γυναικών και μοίρασαν φεμινιστικές ευχές. Στόχο είχαν να αναδείξουν το γεγονός πως την ίδια στιγμή που εκκλησία και αμφιλεγόμενοι φορείς προσπαθούν να επαναφέρουν το ζήτημα του ελέγχου των γεννήσεων με την αμφισβήτηση του δικαιώματος της έκτρωσης, οι νέες μητέρες και οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποίησουν βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρατική αδιαφορία και τον κίνδυνο απόλυσης. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: την επίθεση στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν πότε και αν θα κάνουν παιδιά. 

***

Τους τελευταίους µήνες φαίνεται να υπάρχει µία ανησυχητική αύξηση της εµφάνισης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οµάδων στον δρόµο. Πέρα από την επανεμφάνιση των «παραδοσιακών» φασιστικών συμμοριών που στοχοποιούν την Αριστερά (ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, επίθεση της Propartia στο Ν. Ηράκλειο, πρόσφατη επίθεση σε εκδήλωση του ΚΚΕ στις 20 Δεκέµβρη από ακροδεξιούς), φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα διευρύνεται και κλιμακώνεται η ακροδεξιά παρέμβαση στο μέτωπο της άρνησης μέτρων για την πανδημία. Οι σχετικές ομάδες (από τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» μέχρι τους «Ελεύθερους Ευβοιώτες») πυκνώνουν τις παρεμβάσεις και τις δράσεις τους, αποκτούν ένα ακροατήριο και στρατολογούν. Κάποιες πτυχές των θεωριών ή της φρασεολογίας τους θυμίζουν σε γελοιότητα το κοινό του διαβόητου Σώρρα, αλλά δεν πρέπει να αντιµετωπίζονται µε ελαφρότητα, καθώς η δράση τους θυμίζει περισσότερο τις παλιότερες προσπάθειες της Χ.Α. να χτίσει «κίνημα». Από το κάψιμο του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά, ως τις απαγωγές, τις απειλές, τα «πρόστιμα» με βάση κάποιους δικούς τους «νόμους» και δικά τους «σώματα» επιβολής τους, οι ομάδες αυτές επιχειρούν να στρατολογήσουν σε «μάχιμη» κατεύθυνση το ετερόκλητο πλήθος των «αρνητών». Ενίοτε δείχνουν γελοίοι, αλλά ειδικά στην περίπτωση των Θεματοφυλάκων, πρόκειται για ανθρώπους µε όπλα που απειλούν κόσµο. Μπορεί φυσικά να µη βρισκόµαστε µπροστά στη δηµιουργία µιας νέας ΧΑ, καθώς αυτές οι οµάδες είναι διασκορπισµένες, χωρίς «πανεθνικό κέντρο» και εμπεδωμένη κοινωνική γείωση (ακόμα), αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι προσπάθειές τους να το πετύχουν.  

***

Μαύρα Χριστούγεννα φέτος στο Αιγαίο, καθώς τις μέρες των Χριστουγέννων έγιναν γνωστά 4 ναυάγια πλοίων με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία, τα δύο από αυτά πολύνεκρα. Στις 22 Δεκεμβρίου, στη Φολέγανδρο τουλάχιστον 13 πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται χωρίς ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί, αφού η βάρκα που θα τους μετέφερε στην Τουρκία αναποδογύρισε. Μία μέρα μετά, θρηνήσαμε άλλους 9 νεκρούς πρόσφυγες στα Αντικύθηρα, πάλι από ναυάγιο βάρκας που θα τους μετέφερε στη πολυπόθητη Ευρώπη. Στις 24 Δεκεμβρίου, πλοίο με 92 πρόσφυγες αναγκάστηκε να προσαράξει στη Μάνη, αφού αντιμετώπισε κίνδυνο βύθισης.  Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι 88 μετανάστες που μετέφερε ιστιοφόρο με προορισμό την Ιταλία βρέθηκαν στην θάλασσα όταν αυτό αναποδογύρισε βορειοδυτικά της Πάρου. Δεκαπέντε άνθρωποι –τουλάχιστον- έχασαν την ζωή τους με δεκάδες να αγνοούνται ακόμα. Μετά από τα πολύνεκρα αυτά ναυάγια ο Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε το θράσος να δηλώσει πως η Ελλάδα «σώζει και θα συνεχίσει να σώζει μετανάστες»! Η δήλωση αυτή είναι ένα κακόγουστο αστείο αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα –με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- έχει αναλάβει τον ρόλο του μαντρόσκυλου της ΕΕ, προσπαθώντας να απωθήσει τους πρόσφυγες. Η πολιτική των κλειστών συνόρων, αυτή που με πάθος υπερασπίζεται ο Πλακιωτάκης και η κυβέρνηση είναι αυτή που οδηγεί ανθρώπους στο να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. Μέχρι να αλλάξει αυτή, καμία σωτηρία δεν υπάρχει για τους πρόσφυγες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία