Φύλλο Νο 477 (5 Γενάρη 2022)

Binder477.pdf (10.29 MB)

Οι ατελείωτες ουρές για ένα δωρεάν τεστ και η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων (με τα διάτρητα «πρωτόκολλα» της Κεραμέως), καθώς τα κρούσματα καλπάζουν, αποτυπώνουν την πλήρη χρεοκοπία της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα, κατά τη «στροφή» από το 2021 στο 2022. 
 

Η πανηγυρική εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και η δυναμική ανόδου που εμφανίζει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις των καθεστωτικών ΜΜΕ, έχει ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για την επιστροφή του κεντρώου χώρου σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 
 

Με  το «1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό», στις 20-23 Γενάρη 2022, το ΜEΡΑ25 ολοκληρώνει την εσωκομματική διαδικασία επικαιροποίησης των θέσεων του και αναπροσαρμογής της στρατηγικής του, που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι. 
 

Ο νέος κόσμος που μπαίνει στα συνδικάτα επέλεξε σε αρκετές περιπτώσεις και σε συλλόγους εκπαιδευτικών και στον ιδιωτικό τομέα  να στηρίξει τις πιο μαχητικές προτάσεις που στα μάτια του τις είχε η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Αν και μοιάζει παράδοξο η μεγαλύτερη αξία ενός βιβλίου να είναι η ίδια του η κυκλοφορία, για το συλλογικό έργο «ένα αστέρι από τσιμέντο» ισχύει ακριβώς αυτό. 

«Η σημαντικότερη κατάκτηση κάθε προοδευτικού ριζοσπαστικού υποκειμένου – πολιτικού ή μη – είναι να συνομιλεί με μεγάλα ακροατήρια διατηρώντας τον αυθεντικό ανατρεπτικό χαρακτήρα του. (...) Οι RATM έφεραν εις πέρας αυτή την αποστολή και , κρίνοντας από την συνολική τους κληρονομιά και παρακαταθήκη ως εργαλείο αντιηγεμονίας απέναντι στην κυρίαρχη κουλτούρα, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι ο Γκράμσι θα ήταν πραγματικά περήφανος για αυτούς.» 
 

Τι θα συμβεί σε μια κοινωνία όπου έχει επιβληθεί η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός/κρατικός σχεδιασμός της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί η εργατική τάξη από κάθε δυνατότητα ελέγχου στο κράτος και στις πολιτικές αποφάσεις;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εκλογικής Υπηρεσίας της Χιλής, μετά την καταμέτρηση του 99,99% των ψήφων, ο Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε 4.620.671 ψήφους ή 55,87%. Ο Χοσέ Αντόνιο Καστ έλαβε 3.649.647 ψήφους ή 44,13%. Υπήρχαν 70.272 άκυρα (0,84%) και 23.944 λευκά (0,29%). Η συμμετοχή ήταν σπάνια υψηλή στο 55,68%. 
 

Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί πλέον ως ένα μια από τις πιο επικίνδυνες «εστίες» στον πλανήτη, πλάι στην Ταϊβάν. Αυτές οι δύο χώρες, έχουν τη δυστυχία να αποτελούν «σημεία δοκιμασίας» για τον ρωσο-αμερικανικό και τον κινεζο-αμερικανικό ανταγωνισμό αντίστοιχα.