Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ…ΣΚΡΑΠ
Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, η ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψε το κλεμμένο όχημα στον ιδιοκτήτη του, προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση και χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια ανακρίτρια. Και εκείνος το έστειλε για...ανακύκλωση. Έτσι, το βασικότερο πειστήριο του εγκλήματος κατέληξε στα παλιοσίδερα, αφαιρώντας ζωτικά στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης και την διαδικασία εντοπισμού του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας. Η μη κατάσχεση του επίμαχου αυτοκινήτου, αντίκειται στην πάγια τακτική που ακολουθείται για όλα τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπει τη μη απόδοση αντικειμένων που περιέχονται σε δικογραφίες, μέχρι την εκδίκαση της κάθε υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι τραυμάτισαν θανάσιμα τον οδηγό του αυτοκινήτου, ενώ οι φίλοι, η οικογένεια του θύματος και αυτόπτες μάρτυρες, πως ο Ν. Σαμπάνης ήταν ο συνοδηγός. Πώς θα αποδειχθεί η αλήθεια όταν δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για συμπληρωματική και ενδελεχή έρευνα (βιολογικό υλικό, αποτυπώματα κλπ.) στο εσωτερικό του αυτοκινήτου; Μπροστά στην πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης των δολοφόνων αστυνομικών, ακόμα και η στοιχειώδης αποδεικτική διαδικασία, γίνεται κουρελόχαρτο. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια αποκλειστικό δημοσίευμα της «ΕΦ.ΣΥΝ.». Σιγή ασυρμάτου από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και καμία επίσημη αντίδραση από υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. για τους υπεύθυνους της εξαφάνισης των κρίσιμων στοιχείων της ρατσιστικής-αστυνομικής βίας. Αν δεν προστατέψει η κυβέρνηση τους «σερίφηδες» του Περάματος, ποιους θα φροντίσει; Εκείνους τους «φωνακλάδες» υγειονομικούς με τις αμέτρητες υπερωρίες που παλεύουν με τον covid, χωρίς επιπλέον προσωπικό και υλικά; 


«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 
Το πέμπτο κύμα της πανδημίας, φαίνεται ότι επηρεάζει και τις συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το 3ο Συνέδριό του ήταν προγραμματισμένο για τις 24-27 Φλεβάρη, αλλά με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, το πιθανότερο είναι να μετατεθεί για αργότερα ή να διεξαχθεί σε «υβριδική» μορφή. Παρόλα αυτά, η εσωκομματική μουρμούρα «σιγοκαίει» στην Κουμουνδούρου, ειδικά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη και τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με τη διαρκή στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες μετρήσεις. Εκεί εδράζεται και το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε ο Α. Τσίπρα, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Δηλαδή, στην ανάγκη εσωτερικού «σιωπητηρίου» και συσπείρωσης του κόμματος, αλλά και αύξησης της πίεσης προς τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να συνταχθεί στο «αντιδεξιό» μέτωπο που θέλει να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Οι κόντρες για την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ή για το μέγεθος της διεύρυνσης προς το κέντρο, μπορούν να περιμένουν μπροστά στο στόχο του «να ηττηθεί η Δεξιά» και να αναλάβει κυβερνητικούς θώκους «η προοδευτική διακυβέρνηση».  Που αν κρίνουμε από την «προγραμματική αντιπολίτευση» και την εκλογοκεντρική τακτική του κόμματος Τσίπρα σήμερα, αν και εφόσον υπάρξει δεύτερη φορά, θα είναι ακόμα πιο δεξιά από την πρώτη. 


ΡΑΛΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Συνέχεια στην εξοπλιστική κούρσα του ελληνικού κράτους, ώστε να κερδίσει το προβάδισμα στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, προβλέπεται και τη νέα χρονιά. Το 2022 φέρνει ακόμη μία μεγάλη αύξηση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά 17,5%, ενώ για τους εξοπλισμούς τα κονδύλια αυξάνονται ακόμη περισσότερο, κατά 34%. Και όλα αυτά εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (γιατί υπάρχουν πάντα και τα «απόρρητα»…), έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. για το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον προϋπολογισμό του 2022 στα 6,39 δισ. Όπως μάλιστα ανέφερε ο ΥΕΘΑ Νικ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, «με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (...) Πρόκειται, λοιπόν, για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%». Πέρα από την αγορά των Raffale και των φρεγατών Belharra από τη Γαλλία, την αναβάθμιση των F16 και λοιπών οπλικών συστημάτων, θα αρχίσει να ξεδιπλώνονται και οι υπόλοιπες πτυχές της «αμυντικής» συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Άλλωστε, ο πρόσφατα ψηφισμένος στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει και τη διαβόητη συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για να βαφτούν τα F-35 με γαλάζια χρώματα. Όπως αναφέρεται μάλιστα στο κείμενο, ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού στρατού είναι απαραίτητος, ώστε να παίξει ρόλο στην αναχαίτιση της «κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας» στην περιοχή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία