Νέα από τους εργατικούς χώρους
Απίστευτες μέθοδοι από την εργοδοσία στη «Γευσήνους»
Οι εργοδότες παίρνοντας αέρα από το νόμο Χατζηδάκη προσπάθησαν ακόμη και πριν τον ερχομό του 2022 να τσακίσουν με κάθε μέσο το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλιστούν. Αν στο δημόσιο η προσπάθεια πχ της υπουργού παιδείας Κεραμέως να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ήταν η αρχή, στον ιδιωτικό τομέα θα υπήρχε ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση αν δεν υπήρχαν αντιστάσεις όπως αυτές στην efood την Cosco κ.α.
Στην εταιρεία «Γευσήνους ΑΒΕΕ» (τη μεγαλύτερη εταιρείας βιομηχανικού κέτερινγκ στη χώρα), οι εργαζόμενοι παίρνωντας έμπνευση από αυτούς τους αγώνες αποφάσισαν να ιδρύσουν Σωματείο. Και η εργοδοσία κατέφυγε σε κάθε αθέμιτο τρόπο για να τους απαγορεύσει αυτό το δικαίωμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση γνωστοποίησης της ίδρυσης σωματείου έχει καλέσει σχεδόν όλες-ους τους εργαζόμενους σε «ανάκριση» στα γραφεία και με απανωτά τηλεφωνήματα με στόχο να τους τρομοκρατήσει για να μην οργανωθούν σε αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας οι εργαζόμενοι που μέχρι χθες ήταν μαζί του «μια οικογένεια» σήμερα είναι αντίπαλοί του.
Βασικός λόγος άλλωστε της ίδρυσης του σωματείου όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η προσωρινή του Διοίκηση ήταν η ανάγκη να αναχαιτιστεί η ασυδοσία της εργοδοσίας. Ασυδοσία που στόχο έχει να είναι απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων, να γίνονται όλο και πιο χαμηλοί οι μισθοί ενώ η ακρίβεια καλπάζει και να εντατικοποιείται η εργασία. Οι εργαζόμενοι που ίδρυσαν το σωματείο τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν σε όλα αυτά γιατί ήδη έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην επιχείρηση σε «αδυναμία να καλύψουμε τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας, να εργαζόμαστε χωρίς να σακατευόμαστε απ’ την εντατικοποίηση, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για να ζούμε ανθρώπινα».
Οι πρώτες διεκδικήσεις του Σωματείου είναι η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να δουλεύουν 5νθημερο-8ωρο, να πληρώνονται τις εξαντλητικές ώρες των υπερωριών, να σταματήσει η ενοικίαση εργαζομένων από εργολαβικό γραφείο, να μην είναι δικά τους τα έξοδα μετακίνησης, να μην πληρώνονται την έκτη ημέρα με κουπόνια. Και μόνο η αντίδραση της εταιρείας στην ίδρυση του σωματείου δείχνει τη δύναμη που μπορεί να έχει η συλλογική δράση των εργαζόμενων. Δείχνει πόσο αναγκαία είναι η ίδρυση σωματείων παντού και η διεκδίκηση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.
Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων στην Kavala Oil
Οι εργαζόμενοι στην Kavala Oil βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να αποτρέψουν την πραγματοποίηση των σχεδίων της ιδιοκτήτριας εταιρείας Energean για απολύσεις και για αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων όσων δεν απολυθούν με εκτεταμένη εργολαβοποίηση. Η Energean ήθελε οι εργαζόμενοι να παρακολουθήσουν άπραγοι τις εξελίξεις αλλά η αποφασιστική τους αντίσταση την ανάγκασε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.
Αρωγός της εταιρείας στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρώτα έβαλε πλάτες ώστε η εταιρεία να πάρει δάνειο 100 εκ. ευρώ με κρατική εγγύηση και στη συνέχεια «ενέκρινε» το σχεδιασμό για απολύσεις. Η έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση ήταν η άμεση αντίδρασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς με την εντολή της εργοδοσίας τα ΜΑΤ που συγκεντρώθηκαν από όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν το χώρο έκοψαν την περίφραξη και μπούκαραν στον εργοστασιακό χώρο. Ξυλοκόπησαν τους εργαζόμενους και συνέλαβαν αναίτια 17 από αυτούς. Ήταν τέτοια μάλιστα η εκδικητική μανία των οργάνων της «τάξης» που από τις χειρομβοβίδες κρότου λάμψης που πέταξαν, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εκδηλώθηκε φωτιά σε μετασχηματιστή θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Οι εργαζόμενοι λένε ότι από θαύμα δεν θρηνούμε σήμερα νεκρούς. Η επίθεση της Αστυνομίας δεν εξαγρίωσε μόνο τους εργαζόμενους στην Kavala Oil, εξαγρίωσε όλο τον κόσμο της δουλειάς. Δεκάδες ανακοινώσεις αλληλεγγύης βγήκαν αμέσως μετά την επίθεση από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές παρατάξεις, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. Ενώ και στην κινητοποίηση που οργανώθηκε τη Δευτέρα 27 Δεκέμβρη στην πλατεία Καπνεργάτη της Καβάλας συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και συμπαραστάτες. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνεχίζονται σε συνδυασμό με την συμπαράσταση της κοινωνίας έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα καταλυτικός παράγοντας για να νικάνε οι εργαζόμενοι και να χάνει η πολιτική της κυβέρνησης.
48ωρη απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική
Το 2021 έκλεισε με κινητοποιήσεις εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και έτσι ξεκινάει και το 2022. Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Γενάρη ενάντια στην άρνηση της εργοδοσίας να συζητήσει υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς.
Η απεργία που αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία και με ποσοστό 85% έγινε τις δύο πρώτες μέρες μετά τη λήξη της ισχύουσας ΕΣΣΕ όπου πλέον ισχύει η τρίμηνη μετενέργειά της (ως 31/3/2022). Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μαζική και απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στην πλήρη αδιαλλαξία της Διοίκησης να διαπραγματευτεί με διάθεση συναίνεσης μαζί τους. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή διετούς ΕΣΣΕ και κανονισμού στο πλαίσιο των ήδη υφισταμένων με λελογισμένες αυξήσεις για όλους και ειδικά για όσους εργάζονται στην Εθνική Ασφαλιστική μέσω τρίτων εταιρειών, μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών ώστε να υπάρξουν ανθρώπινοι μισθοί.
Οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών είναι το 1/3 του προσωπικού της Εταιρίας και είναι πολύ σημαντικό ότι καλείται μια κινητοποίηση με κέντρο ένα αίτημα για την μειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Δε γίνεται κάποιοι εργαζόμενοι να πεινάνε όταν ανακοινώνεται το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, με τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 9μηνο του 2021 να ανέρχονται σε 83,9 ευρώ εκ. έναντι 53,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.