«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Πληθαίνουν οι φασιστικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη. Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ στην Σταυρούπολη, ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε πρόσφυγες κατά την επιστροφή τους από το Διαπολιτισμικό Σχολείο Ευόσμου. Μάλιστα ένας από τους πρόσφυγες που δέχτηκε την επίθεση έκανε να πάει σχολείο ένα μήνα καθώς φοβόταν για την σωματική του ακεραιότητα. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται πιθανότατα για μαθητές, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έντονη παρείσφρηση φασιστικών στοιχείων στα σχολεία της περιοχής, ενώ είναι αρκετά πιθανόν να πρόκειται και για οργανωμένη φασιστική ομάδα. Μετά την καταδίκη της ΧΑ, οι φασιστικές γκρούπες έχασαν τη δυνατότητα μαζικής πολιτικής απεύθυνσης που είχαν αποκτήσει και όντας απομονωμένες ξεκίνησαν να αποκτούν και πάλι χαρακτηριστικά επικινδυνότητας στον δρόμο.  Είναι μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη κατάσταση καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες για το πώς τέτοιες επιθέσεις μπορεί να υποδεικνύουν την αναζωογόνηση μαζικών ακροδεξιών οργανώσεων ή ακόμα και τη δημιουργία νέων. Το θετικό όμως είναι ότι αυτές οι επιθέσεις βρίσκουν απέναντί τους ένα μεγάλο κομμάτι την κοινωνίας. Με το που γνωστοποιήθηκε η επίθεση, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρέθηκαν στο πλευρό των προσφύγων ενώ ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές. Αυτό δείχνει ότι τα φασιστικά αντανακλαστικά δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην κοινωνία, κεντρικό ρόλο φυσικά θα παίξει και το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, στόχος του οποίου πρέπει να είναι να απομονώσει τέτοιες ομάδες και να δημιουργήσει τα αντανακλαστικά αυτά τα οποία θα συσπειρώνουν τον κόσμο απέναντι στις ακροδεξιές επιθέσεις.

***

Αποσύρθηκε -μετά από τον σάλο που προκάλεσε- το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής» το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και προτεινόταν στα γυμνάσια της χώρας. Στο ακραία σεξιστικό και ομοφοβικό αυτό πρόγραμμα διάφοροι επιστήμονες (;) εξηγούσαν στους μαθητές και τις μαθήτριες ότι η ζωή δημιουργείται από την στιγμή που το ετερόφυλο ζευγάρι αποφασίζει να κάνει παιδιά και ως εκ τούτου η έκτρωση ή ακόμα και η έκτακτη αντισύλληψη είναι δολοφονία, ότι οι λεσβίες δημιουργούνται επειδή οι μητέρες τους ήθελαν αγοράκι και όχι κοριτσάκι και φυσικά ότι οι αμβλώσεις και οι πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου. Με έγκριση της Υπουργού Παιδείας αυτό το βαθύτατα σκοταδιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διδασκόταν στην χώρα ως εκπαιδευτικό. Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ, διάφορων επιστημόνων αλλά και τις εκκλησίας να επιτεθούν στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, διαμορφώνοντας συνειδήσεις εναντίον τους μέσα από το δημόσιο σχολείο. Και φυσικά, το πρόγραμμα αυτό είχε λάβει γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που οι μαθητές/τριες στριμώχνονται ανά 27 σε μία τάξη και κάνουν μάθημα με κουβέρτες αφού τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν επαρκή θέρμανση.  

***

Για 4 δεκαετίες, το έντυπο που καλούνταν να συμπληρώσουν οι εθελοντές αιμοδότες ανέφερε ρητά ότι όσοι/ες είχαν έστω μια σεξουαλική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου από το 1977 και μετά δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα. Το αποτέλεσμα αυτής της εντελώς αντιεπιστημονικής διάκρισης ήταν διττό: από την μία αποκλείοντας απόλυτα υγιείς ανθρώπους στερούσε πολύτιμο αίμα από τους ασθενείς και από την άλλη ενίσχυε και αναπαρήγαγε το στερεότυπο ότι το AIDS αφορά μόνο τα ομοφυλόφιλα άτομα. Η πρόσφατη κατάργηση της διάκρισης είναι μια νίκη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας η οποία είχε ως πάγιο αίτημά της την ίση πρόσβαση στην αιμοδοσία και το σπάσιμο του στίγματος γύρω από την ομοφυλοφιλία και τον AIDS. Είναι βέβαια ειρωνικό ότι το μέτρο αυτό πέρασε από μια δεξιά κυβέρνηση (με υπουργό το Θάνο Πλεύρη) σε μια προσπάθεια να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο -και υπό τις πιέσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας- την ίδια στιγμή που στελέχη της κυβέρνησης αναπαράγουν ακραία ομοφοβία και σεξισμό. Παρότι απέχουμε πολύ ακόμα από την πλήρη  απελευθέρωση των καταπιεσμένων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι ένα σημαντικό βήμα που θα έπρεπε να είχε γίνει, ως αυτονόητο, χρόνια τώρα. Το φεμινιστικό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα πρέπει να συνεχίσουν δυναμικά τις διεκδικήσεις τους μέχρι να αρθεί κάθε καταπίεση.

***

Συνεχίζεται η δίκη για τους δολοφόνους του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή και drag queen Ζακ Κωστόπουλου (Zackie) ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η προσπάθεια να αποσιωπηθεί. Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, η έδρα συνεχίζει να αρνείται να μεταφέρει τη διαδικασία σε μεγαλύτερη αίθουσα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και δημοσιογράφους. Καθώς απαγορεύτηκε από την έδρα η φωτογραφική κάλυψη της δίκης με τη δικαιολογία ότι θα εκτεθούν οι κατηγορούμενοι που στο κάτω κάτω είναι οικογενειάρχες, η πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του Ζακ καλούν κομίστ(ρι)ες να καταγράψουν τα στιγμιότυπα της δίκης μέσα από τα σκίτσα τους. Στόχος είναι να συμβάλουν στην δημοσιότητα της δίκης, η οποία θα ασκήσει πιέσεις στο να μην αθωωθούν οι δολοφόνοι του Ζακ. Ξέρουμε πολύ καλά πως -παρά την τίμια στάση ορισμένων δικαστικών και εισαγγελέων- η ελληνική δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά δίκαιη είναι.  Η μόνη ελπίδα για την δικαίωση του Ζακ βρίσκεται στην επιμονή του κόσμου να μην ξεχαστεί η υπόθεση και στην διεκδίκηση του φεμινιστικού και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για δικαιοσύνη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία