Φύλλο Νο 478 (2 Φλεβάρη 2022)

Binder478.pdf (10.81 MB)

Failed State. Ως «αποτυχημένα» κράτη χαρακτηρίζει συνήθως η αγγλόφωνη δημοσιογραφική αργκό τις διοικήσεις φτωχών χωρών του Νότου που παύουν να επιτελούν το ρόλο τους στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Καθώς ο όρος επιφυλάσσεται συνήθως για «εχθρούς», δεν θα το δει κανείς να χρησιμοποιείται για τη σύγχρονη Ελλάδα. Αλλά πραγματικά πώς αλλιώς μπορεί κανείς να αποτιμήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία της κρατικής ανταπόκρισης στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στον πρόσφατο χιονιά και στη 2ετή πανδημία; 
 

Παρά τα τραγικά νούμερα των θανάτων, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα covid εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της «Όμικρον» και τη φυσιολογική αύξηση των νοσηλειών, η κυβέρνηση συνεχίζει, κυνικά, στην ίδια γραμμή εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας. 
 

Τον φετινό χειμώνα οι θάνατοι από τον covid-19 στην Ελλάδα παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα η οποία συχνά αγνοείται: ενώ συνολικά στον πλανήτη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος. 
 

Δεν θα ήμασταν ειλικρινείς αν λέγαμε πως με την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (ειρηνευτική δύναμη των ηνωμένων εθνών στην Κύπρο),γίναμε σοφότεροι όσον αφορά το κυπριακό.

Οι εκλογές στη Χιλή προκάλεσαν δίκαια διεθνές ενδιαφέρον και συζήτηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Καθώς ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το Μάρτη, δημοσιεύουμε αποσπάσματα δύο άρθρων, των οποίων τα κεντρικά σημεία θεωρούμε κρίσιμα για την παρακολούθηση των εξελίξεων. 

*Αποσπάσματα άρθρου που δημοσιεύτηκε στη Le Monde Diplomatique. Ολόκληρη η μετάφραση στο Rproject.gr Ο Φρανκ Γκοντισό είναι καθηγητής λατινοαμερικάνικης ιστορίας, μέλος της συντακτικής του rebellion.org και του περιοδικού Contretemps. 

*Αποσπάσματα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Viento Sur και μεταφράστηκε στα αγγλικά από το internationalsocialism.net. Ολόκληρη η μετάφραση στο Rproject.gr. Ο Πάμπλο Αμπουφόμ είναι μέλος της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Solidaridad και της συντακτικής επιτροπής του Revista Posiciones.