Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Χίλτον: Οι εργαζόμενοι στο δρόμο

Περίπου στις 10 του Γενάρη η «Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ», εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Χίλτον, ανακοίνωσε στους 350 περίπου εργαζόμενους σε αυτό ότι στις 31 του Γενάρη θα έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Και ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να υπογράψουν την εθελούσια έξοδο από την εταιρεία. Βλέπετε η εταιρεία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το νόμο Χατζηδάκη που έχει αφαιρέσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα προσφυγής στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να γλιτώσει από τα δικαιώματα χρόνων που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι στο Χίλτον και να μειώσει τις θέσεις εργασίας με αντικατάσταση μάλιστα των παλιών εργαζομένων.
Αντικατάσταση με πιο φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους που θα δουλέψουν είτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-βίλες πολυτελείας με Mall και εστιατόρια που θα αντικαταστήσουν το Χίλτον της Αθήνας, είτε προσωπικό που θα στελεχώσει το νέο ξενοδοχείο «Χίλτον» που θα λειτουργήσει κάποια στιγμή στις νότιες παραλίες της Αθήνας. Αντικατάσταση των εργαζομένων που είναι μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού με ασυνδικάλιστους εργαζόμενους. Για να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους μετά τα κέρδη που έβγαλαν ακόμη και στην διάρκεια της πανδημίας. 
Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να μείνουν ενωμένοι και με μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν τη Δευτέρα 17 και την Παρασκευή 21 Γενάρη, έξω από το ξενοδοχείο και το Υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα, να δείξουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να τους στείλουν στο ταμείο ανεργίας ή να μειώσουν το μισθό τους, καθώς η εταιρεία διαμήνυσε ότι όποιος δε δεχθεί την εθελούσια έξοδο-απόλυση θα πάρει μόλις το 40% του μισθού του κι αν αυτός είναι κατώτερος του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού θα δίνει 663 ευρώ.
Ήταν πολύ σημαντική στις κινητοποιήσεις η παρουσία πολλών συμπαραστατών εργαζομένων σε άλλα μεγάλα ξενοδοχεία που έδειξαν την αλληλεγγύη τους. Η αλληλεγγύη θα είναι καθοριστικός κρίκος για να αντέξουν οι εργαζόμενοι ώστε να υπάρξει μαζική αντίσταση στα σχέδια της εργοδοσίας. Αντίσταση που μπορεί να κάνει εφικτά τα αιτήματα των εργαζομένων και του Συνδικάτου. Μπορεί να κάνει εφικτό το να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην πέσει τσεκούρι στους μισθούς.

Σωματείο για τους εργαζόμενους απαιτεί η ΛΑΝΤΖΑ Πάργας
Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό της Πάργας η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου τους αδρανεί, με αποτέλεσμα εκτός από τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά και την ύπαρξη του σωματείου που απειλούνται από την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη να κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι να χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης από τον ίδιο εργοδότη.
Η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που ελέγχουν το σωματείο, παρότι η θητεία του Δ.Σ. έχει λήξει, δεν έχουν πάρει καμιά πρωτοβουλία για να οργανώσουν εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογές για να αναδειχθεί νέο Δ.Σ. στο σωματείο. Και αυτό ενώ το σωματείο θα έπρεπε απαραίτητα να λειτουργεί ως τα τέλη Γενάρη για να δέχεται τις έγγραφες προειδοποιήσεις των εργαζομένων προς τον εργοδότη με τις οποίες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 8 του νόμου 1346/1983, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε ενοικιαζόμενα καταλύματα αποκτούν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Σε αντίστοιχη γραμμή πλεύσης και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επίσης) που κάνει ότι δεν ακούει τις καταγγελίες και τις ανακοινώσεις της παράταξης ΛΑΝΤΖΑ Πάργας και αφήνει το σωματείο και τους εργαζόμενους του κλάδου ανυπεράσπιστους.
Η αδρανοποίηση του σωματείου αυτή τη χρονική στιγμή αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πλειοψηφία του απερχόμενου Δ.Σ. έχει προσανατολισμό σε βάρος των μελών του. Σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου που δεινοπαθούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για να βγάλουν ένα μεροκάματο της προκοπής. Οι εργαζόμενοι του κλάδου χρειάζεται να τους γυρίσουν την πλάτη και να στηρίξουν τη ΛΑΝΤΖΑ Πάργας και να προσπαθήσουν να επιστρέψει το σωματείο στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις στο Δήμο Αγίας Παρασκευής
Κινητοποίηση πραγματοποιεί την Πέμπτη 3 Φλεβάρη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ) για να παραμείνουν ανοιχτοί και λειτουργικοί οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει στάση εργασίας από τις 12 ως τη λήξη του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής στις 12.30.
Οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών είναι σε μόνιμη ομηρία μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που υπογράφουν. Με βασικό στόχο αυτής της ομηρίας την απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των δήμων και στο τέλος τη μείωσή τους. Η ανανέωση των συμβάσεων όσων δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς γίνονται κάθε χρόνο σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους απαιτούν από τον Δήμαρχο να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναγνωρίζει ότι οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να χορηγήσει την απόφαση αυτή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο. Να χορηγηθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για τους σταθμούς από το Δήμο, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου και με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο ΣΕΔΑΠ καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις και να πραγματοποιήσει και άλλες για να γίνει εφικτός ο στόχος αυτός και για να μη μένουν οι εργαζόμενοι έρμαια στα χέρια των δημάρχων, της κυβέρνησης και των δικηγορικών γραφείων που αναγκάζονται πολλές φορές να καταφεύγουν οι εργαζόμενοι και τα οποία κοστίζουν υπερβολικά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία