Κείμενα για τη Χιλή

Οι εκλογές στη Χιλή προκάλεσαν δίκαια διεθνές ενδιαφέρον και συζήτηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Καθώς ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το Μάρτη, δημοσιεύουμε αποσπάσματα δύο άρθρων, των οποίων τα κεντρικά σημεία θεωρούμε κρίσιμα για την παρακολούθηση των εξελίξεων. 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το πρώτο είναι του Πάμπλο Αμπουφόμ, Χιλιανού αγωνιστή. Καταρχήν υπενθυμίζει την πόλωση που επικρατεί στη χώρα, τη μαζική πολιτικοποίηση και προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά, ένα κρίσιμο σημείο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί μπροστά στην ευφορία της εκλογικής νίκης. Ιδιαίτερη αξία έχει η ερμηνεία της ανατροπής στο δεύτερο γύρο, με την περιγραφή μιας «δανεικής» υποστήριξης στον Μπόριτς από τις δυνάμεις στα αριστερά του, που δεν αποτελεί «λευκή επιταγή». Η ύπαρξη αυτού του «χώρου» και αυτή η τακτική «κριτικής στήριξης» αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των εξελίξεων, ιδιαίτερα καθώς αυτός ο χώρος είναι πιο ισχυρός (από την πιο κυβερνητική Αριστερά) στη Συντακτική Συνέλευση, μια διαδικασία που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης. Το κείμενο του Αμπουφόμ είναι γραμμένο από τη σκοπιά αυτού του χώρου, των αριστερών κοινωνικών κινημάτων και των δικών τους καθηκόντων. 
Το δεύτερο είναι του Φρανκ Γκοντισό, ενός συντρόφου απολύτως εξοικειωμένου με την πολιτική της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα της Χιλής. Επιλέξαμε αποσπάσματα που εστιάζουν στην προέλευση των δυνάμεων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, το πολιτικό τους σχέδιο, τα όριά τους που έχουν ήδη φανεί στο πρόσφατο παρελθόν και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Λειτουργεί έτσι ενισχυτικά σε όσα αναφέρει ο Αμπουφόμ για τα καθήκοντα του πιο ριζοσπαστικού πόλου, δίνοντας μια πιο λεπτομερή περιγραφή σημείων -που ένα τμήμα του κοινού στην Ευρώπη ίσως αγνοεί- για το χαρακτήρα αυτής της «νέας Αριστεράς» που αναλαμβάνει την κυβέρνηση το Μάρτη.
Και τα δύο άρθρα θα αναρτηθούν ολόκληρα στο Rproject.gr και όποιος-α ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Χιλή αξίζει να τα διαβάσει στην πλήρη τους μορφή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία