Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Όχι στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ

Ένα μαζικό πολύβουο ποτάμι κόσμου διαδήλωσε το Σάββατο 26/2 στην Αθήνα με απαίτηση να σταματήσει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε διάλυση τη ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για να ενώσουν τη φωνή τους με χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωναν στο Σύνταγμα με αφορμή τα 2 χρόνια από το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα, για την ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στους εξοπλισμούς και τον πόλεμο, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μαζί με τις οικογένειές τους και εκατοντάδες συμπαραστάτες που ταξίδεψαν στην Αθήνα από την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Μαζί με συναδέλφους τους εργάτες από τα πετρέλαια της Καβάλας και από τα Λιπάσματα Καβάλας, μαζί με τους εργαζόμενους στην Cosco. Με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ που διοργάνωσε την διαδήλωση αλλά και με τη συμπαράσταση άλλων εργατικών παρατάξεων που δήλωσαν συμμετοχή στη διαδήλωση, όπως το ΜΕΤΑ. Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν μαζικά και δυναμικά στις απολύσεις και τη διάλυση της παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ.
Ξεχωριστό τόνο έδωσαν με τα πλακάτ και τα συνθήματά τους οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες είναι πάντα παρούσες στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα οδηγήσει με τη σειρά του σε κλείσιμο άλλων μαγαζιών και στην απώλεια ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσει στο να διαλυθούν ολόκληρα χωριά. Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν δυναμικά στο δρόμο του αγώνα.

ΟΑΕΔ: Νομοσχέδιο καρμανιόλα για τους ανέργους
Η  ταξική μεροληψία της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης έρχεται να χτυπήσει ανελέητα και τα πιο εξαθλιωμένα τμήματά της. Τους ανέργους. Η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τον ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να επιβάλει ποινές.
Ποινές στους ανέργους με στόχο να μειώσει και τα επιδόματα ανεργίας και τα μεροκάματα. Καθώς για να αποφύγουν αυτές τις ποινές δεκάδες άνεργοι θα υποχρεωθούν να δεχθούν θέσεις εργασίας και με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Το πρόσχημα της μείωσης της ανεργίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που επικαλείται η κυβέρνηση μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί. Με αυξήσεις στους μισθούς που θα φτάσουν τουλάχιστον στο 25-30% για να καλύψουν τις αντίστοιχες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα και στην ενέργεια (ρεύμα-φυσικό αέριο) και ταυτόχρονα με μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορούν να ελέγχουν τους εργοδότες αλλά και σε σχολεία, δήμους και νοσοκομεία. Μονιμοποιώντας τους συμβασιούχους και όχι ανακυκλώνοντας την ανεργία.
Αν λοιπόν κάποιος άνεργος αρνηθεί θέση τότε θα κινδυνεύει να χάσει παροχές απολύτως αναγκαίες για την επιβίωσή του, όπως τα επιδόματα, την κάρτα δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. Παροχές που θα τις χάνουν ακόμη και αν αρνηθούν να περάσουν από διαδικασίες κατάρτισης. Επίσης, ποινές θα περιμένουν όσους θα διαπιστώνεται ότι βάσει συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού χωρίς κανείς από την κυβέρνηση να αναφέρει πόσο θα είναι αυτό το εισοδηματικό όριο. Οι αλλαγές αυτές χρειάζεται να μείνουν στα χαρτιά από το εργατικό κίνημα.

Λουκέτο στην Ουκρανική ROCKET DELIVERY της Αθήνας
Μια «παράπλευρη» συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι και το… «κανόνι» της Ουκρανικών συμφερόντων πλατφόρμας παραγγελειοληψίας ROCKET DELIVERY. Οι ντελιβεράδες που εργάζονταν στην επιχείρηση έμαθαν την ώρα που δούλευαν στους δρόμους την Τρίτη 22 Φλεβάρη ότι η εταιρεία προχώρησε σε παύση εργασιών. Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Αιόλου αναμένοντας μια επίσημη ενημέρωση.
Οι εργαζόμενοι περίμεναν μάταια. Η επιχείρηση είχε κατεβάσει ρολά. Ακόμη και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση. Είναι στον αέρα και δεν ξέρουν τι θα γίνει με τις δουλειές τους, αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και ότι άλλο δικαιούνται νόμιμα ως την ημέρα που έβαλε λουκέτο η εταιρεία. Έκαναν με τη συνδρομή του σωματείου τους (ΣΒΕΟΔ – Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά το μόνο αποτέλεσμα ως τώρα ήταν ένα μέηλ της εταιρείας που ισχυριζόταν ότι σε 24 ώρες θα τους δινόταν επίσημη ενημέρωση. Ακόμη την περιμένουν.
Όντως στη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και εξαιτίας του ότι ο ιμπεριαλισμός είναι όπως έχει γραφτεί πριν 100 χρόνια το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού αυτό πλέον μπορεί να συμβεί και σε εργαζόμενους που δεν εργάζονται στις περιοχές και τις χώρες όπου γίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Η εταιρεία ακόμη και έτσι οφείλει να αποζημιώσει πλήρως τους εργαζόμενους. Και αν δεν το κάνει η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να το κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Άλλωστε λόγο της στήριξης των σχεδίων του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία. Οπότε έχει χρέος αν η εταιρεία δεν αποζημιώσει τους εργαζόμενους να το κάνει αυτή. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους ακόμη και αν δεν πληρούν τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις και να ρυθμιστούν τα χρέη τους προς ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία