Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Μπαράζ κινητοποιήσεων στον ΟΑΣΘ

Εξάωρες στάσεις εργασίας και 24ψρες απεργίες έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 5 Ιούλη και θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως την Παρασκευή 22 Ιούλη, καθώς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι αν χρειαστεί να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις τον Αύγουστο.
Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει εξάωρες στάσεις εργασίας από 10-4 για την Πέμπτη 7 και τη Δευτέρα 11 Ιούλη. Την Τετάρτη 13 Ιούλη πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή 15 Ιούλη και πάλι εξάωρη στάση εργασίας. Η πρώτη 24ωρη απεργία είναι προγραμματισμένη τη Δευτέρα 18 Ιούλη. Θα ακολουθήσει και πάλι 6ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 20 Ιούλη και οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται με τη δεύτερη 24ωρη απεργία την Παρασκευή 22 Ιούλη. 
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και αδιαφορία καθώς παραμένουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν καταβάλει όπως όφειλε τα προβλεπόμενα και νομοθετημένα επιδόματα στους εργαζόμενους. Αυτή η κατάσταση κάνει αβέβαιο το τι θα συμβεί με τους μισθούς τους, αν δηλαδή θα μειωθούν περισσότερο σε μια περίοδο οξυμένης ακρίβειας και κερδοσκοπίας στην αγορά. Πιθανότητα που εξοργίζει τους εργαζόμενους οι οποίοι ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης εκτιμούν ότι δικαιούνται γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους που να είναι τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού (12%). Για αυτούς τους λόγους δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

24ωρες απεργίες στην Τράπεζα Πειραιώς
Δύο εικοσιτετράωρες απεργίες θα πραγματοποιηθούν στην Τράπεζα Πειραιώς την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Ιούλη. Η κινητοποίηση της Τετάρτης είναι για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Στόχος της κινητοποίησης είναι η προστασία των εργαζομένων στην «Πειραιώς Real Estate».
Πρόσφατα η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην απόσχιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την Τράπεζα κάτι που καθιστά τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων της υπηρεσίας αβέβαια. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 πμ στο κτίριο της «Πειραιώς Real Estate» στην οδό Κοραή.
Την Πέμπτη 7 Ιούλη θα πραγματοποιήσουν μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης (που πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή την Δευτέρα 27 Ιούνη στα πλαίσια της προηγούμενης 24ωρης απεργίας τους) νέα 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, την «PD Solutions» (PDS) με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων 10 εργαζομένων που έγιναν εκεί και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ). Και εδώ θα υπάρξει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της PDS στην Καλλιθέα, στις 9.30 το πρωί, την ώρα που θα γίνεται συνάντηση του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού με την εργοδοσία για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ. Η κινητοποίηση στηρίζεται και από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Σε αυτή τη νέα ΕΣΣΕ οι εργαζόμενοι απαιτούν όλοι οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στην PDS και να μη δουλεύουν ως ενοικιαζόμενοι ή με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας αλλά αντίθετα να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Οδηγία-ΣΟΚ για να κόψουν την πρόωρη συνταξιοδότηση στο δημόσιο
Οδηγία εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμοδότηση, καταργείτε η συνταξιοδότηση στα 55, 56 και 58 έτη και ορίζει τα 62 έτη ως βάση για την παροχή μειωμένης σύνταξη. Η οδηγία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτικών που τον περασμένο Φλεβάρη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους έχοντας κατοχυρώσει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη (συμπλήρωση της 25ετίας το 2010, το 2011, ή το 2012), αν και δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.
Η οδηγία αυτή σε συνδυασμό με όλο το αντεργατικό πλαίσιο νόμων που έχει θεσμοθετηθεί ειδικά σε σχέση με την ασφάλιση και τις συντάξεις τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια και οδηγούν στην θεσμοθέτηση της εργασίας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να χρειαστούν οι εργαζόμενοι μαγκούρα για να μπορούν να περπατάνε. Το δικαίωμα στη σύνταξη και την ασφάλιση έχει γίνει ατομική υπόθεση και όχι συλλογική. Για να οδηγούνται οι εργαζόμενοι στις δαγκάνες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος όσοι είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις από την υπηρεσία τους να δουν ότι αυτές δεν θα γίνουν δεκτές και να οδηγηθούν ξανά υποχρεωτικά στην εργασία τους ενώ είχαν σχεδιάσει τελείως διαφορετικά τη ζωή τους. Η απάντηση των εργαζομένων στο δημόσιο χρειάζεται να είναι άμεση. Η οδηγία-σοκ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι αναγκαίο να μην εφαρμοστεί. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπορούν να ξανανοίξουν τους αγώνες για δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δρόμος που απαιτεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων και νόμων την τελευταία 20ετία. Δρόμος που απαιτεί την διεκδίκηση για συνταξιοδότηση όλων στα 55 έτη εργασίας με πλήρη σύνταξη και ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία