Προς μια νέα Πανελλαδική Εργατική Κίνηση

Ετοιμάζοντας ένα καθοριστικό βήμα για την ενότητα εργατικών συνδικαλιστικών δυνάμεων

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Το σχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης για μια νέα Πανελλαδική Εργατική Κίνηση έχει δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ανοιχτό για επεξεργασία, μέχρι την ιδρυτική συνδιάσκεψη, που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβρη.
Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με τρομερές πιέσεις από το σύστημα για ατομική αντιμετώπιση των αντεργατικών επιθέσεων που εξαπολύει με μεγάλη σκληρότητα και συχνότητα, απαντάμε με εντατική προσπάθεια για συσπείρωση και συγκέντρωση δυνάμεων, με αυτό το νέο, συλλογικό εγχείρημα, στον κόσμο της δουλειάς. Στόχος παραμένει για ακόμα περισσότερη ενότητα των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό/εργατικό τοπίο.
 «Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν δυνατά, η ψαλίδα των ανισοτήτων ανοίγει, η φτώχεια βαθαίνει, οι δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα αμφισβητούνται, οι εργαζόμενοι ζούμε στην ανασφάλεια και τη δίνη νέων κρίσεων, σε οικονομικό, ενεργειακό, υγειονομικό, κοινωνικό επίπεδο. Η περίοδος που διανύουμε σφραγίζεται από τη διεθνή υποχώρηση του εργατικού κινήματος και των ιδεών της εργατικής χειραφέτησης, εξελίξεις που έχουν επηρεάσει καταλυτικά το συνδικαλιστικό κίνημα και τον προσανατολισμό του», γράφουμε στο σχέδιο διακήρυξης.
Συνεχίζουμε, όμως, με την εκτίμηση ότι δεν είναι μονόδρομος αυτή η πραγματικότητα: «… το τοπίο δεν είναι μονόχρωμο. Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν και εξελίσσονται αγώνες σε διάφορους χώρους (EFOOD, COSCO, εκπαίδευση, ΛΑΡΚΟ κ.ά.) που δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφραστεί και με κινηματική διεκδίκηση. Ιδιαίτερα όπου σε αυτούς τους αγώνες λειτούργησε η ταξική ενότητα των αγωνιστικών δυνάμεων και η συνάντηση με την κοινωνία, αυτοί οι αγώνες κατάφεραν να έχουν νίκες, και να οδηγήσουν στη δημιουργία/μαζικοποίηση σωματείων και των αγωνιστικών τους ρευμάτων.
Στις ελπιδοφόρες προσπάθειες προστίθεται και η δημιουργία νέων αγωνιστικών σχημάτων (πχ. επισιτισμός, πληροφορική, δικηγόροι, έρευνα) σε νέους κλάδους της παραγωγής ή κλάδους όπου υπερίσχυε η αυταπασχόληση αλλά πλέον επικρατεί η μισθωτή εργασία, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Εκεί, το συνδικαλιστικό κενό από μια πραγματικά ριζοσπαστική οπτική ήταν τεράστιο. Αυτές οι προσπάθειες όμως αποτελούν ακόμα φωτεινές εξαιρέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα όπου ακόμα κυριαρχεί η στάση της υποταγής.»
Με ιδιαίτερες αναφορές και φροντίδα για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στα συλλογικά όργανα του συνδικαλιστικού/εργατικού κινήματος, αλλά και διεκδικήσεις για την απελευθέρωση των γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων από το σεξισμό και τις θεσμικές έμφυλες επιθέσεις.
Με την αγωνία να εκφραστούν και να συμμετέχουν στο ταξικό εργατικό κίνημα οι μετανάστριες και μετανάστες με ισότητα και αλληλεγγύη.
Με τη συμπερίληψη κάθε εργαζόμενης κι εργαζόμενου στο συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, γιατί οι διαιρέσεις κι οι διαχωρισμοί ωφελούν το κεφάλαιο και την εργοδοσία και όχι την τάξη μας.
Οργανωνόμαστε για μια νέα πανελλαδική εργατική συλλογικότητα που θα επαναφέρει τη συλλογική αυτοπεποίθηση, με ανοιχτή, δημοκρατική και πανελλαδική συγκρότηση,  με οριοθέτηση απέναντι στις λογικές της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και συνολικότερα των συνδικαλιστικών ρευμάτων που έχουν γίνει απολογητές μνημονιακών πολιτικών, με συμβολή στη συμπόρευση και την ενοποίηση συνδικαλιστικών εκφράσεων, με τη φιλοδοξία να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, έχοντας ουσιαστική μετωπική λογική και απευθύνοντας διαρκές κάλεσμα για συμπόρευση και κοινή δράση στα άλλα αγωνιστικά ρεύματα.  
Μαζί με την κοινωνία παλεύουμε για τα δικά της συμφέροντα και πιστεύουμε στο διεθνιστικό αγώνα των εργαζομένων για ειρήνη - ισότητα - ελευθερία. Υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον και η προστασία του θεωρούμε ότι περιλαμβάνεται στα καθήκοντα της εργατικής τάξης.
Μέχρι την ιδρυτική διαδικασία της νέας συνδικαλιστικής/εργατικής κίνησης οργανώνουμε παρεμβάσεις, συζητήσεις και συμμετέχουμε σε κάθε αγωνιστική και συλλογική διεργασία του εργατικού κινήματος, εμπλουτίζοντας και βαθαίνοντας τη συνεργασία μας που βαδίζει προς ένα καθοριστικό βήμα ενότητας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία