Χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές
Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στη δημόσια υγεία συνεχίζεται ασταμάτητα. Μια ματιά στα νούμερα της πανδημίας είναι αρκετή. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (22-28/8) είχαμε 50.579 κρούσματα και 202 θανάτους. Δηλαδή πάνω από 7.000 κρούσματα και 28 νεκρούς ημερησίως. Και αυτά σε μια περίοδο που θεωρείται πιο χαλαρή λόγω της θερμοκρασίας και της πιο ήπιας νόσησης για την πλειοψηφία όσων κολλήσουν τις παραλλαγές του covid-19 που είναι “ενεργές” αυτό το διάστημα.
Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο “φονικό” καλοκαίρι στην Ελλάδα με 2.700 νεκρούς ως τώρα, την ώρα που το 2021 είχαμε το ίδιο διάστημα 1.600 νεκρούς και το 2020 είχαμε 90 νεκρούς.
Είναι μια κατάσταση που σύμφωνα με γιατρούς, που είναι σίγουρο ότι δεν τα λένε για να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση, θα οδηγήσει εκ νέου σε εφιαλτικές καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, αν δεν υπάρξει βούληση να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και ΜΕΘ. Ακόμη και με αυτές τις ήπιες παραλλαγές της πανδημίας υπάρχει δυσκολία αντιμετώπισης ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους. Σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιουδήποτε πρωτόκολου στους χώρους εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι θα γίνει στα σχολεία, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μας αφήνει εντελώς αβοήθητους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με μόνο όπλο τις αντοχές των εργαζομένων στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία. Αντοχές που δεν είναι ανεξάντλητες παρά την υπερπροσπάθεια που κάνουν οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση, που φρόντισε για ακόμη μια φορά να υπάρξει το μέγιστο δυνατό κέρδος για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, από το πλήρες άνοιγμα και την πλήρη χαλάρωση των μέτρων ενάντια στην πανδημία, συνεχίζει να εφαρμόζει “θεραπείες” που δεν πρόκειται να βγάλουν τη δημόσια υγεία από το κώμα. Συνεχίζεται η αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται ότι είναι κάτι λιγότερο από 2.000. Επίσης συνεχίζεται η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με σήριαλ της χρονιάς την πρόσληψη 3.720 νοσηλευτριών-ων. Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός υγείας και ο πρωθυπουργός θα πανηγυρίσουν ότι υλοποιούν την στελέχωση της δημόσιας υγείας και είναι σίγουρο ότι θα λένε ψέμματα. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί πριν την πανδημία και γίνονται 3 χρόνια αργότερα. Όχι μόνο γιατί είναι σίγουρο ότι δεν καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό που είναι πάνω από 25.000 αλλά και γιατί δεν πρόκειται για κάλυψη νέων θέσεων. Επί της ουσίας με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός το 85-90% των θέσεων αυτών αναμένεται να καλυφθούν από τους υπάρχοντες συμβασιούχους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που μοριοδοτούνται αδρά. Οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους θα έληγαν στο τέλος του 2022 και ως το Μάρτη του 2023, θα γίνουν μόνιμο προσωπικό αλλά τα τεράστια κενά στην υγεία θα παραμείνουν.
Την ίδια ώρα δεν προκηρύσσεται καμία θέση για γιατρούς αλλά και υπόλοιπο προσωπικό (πχ τραυματιοφορείς) που είναι υπεραπαραίτητο για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και όχι μόνο για περιστατικά covid. Γιατροί αρχίζουν να παραιτούνται με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να βγαίνουν εκτός λειτουργίας τμήματα και κλινικές νοσοκομείων όπως έγινε στο ακτινολογικό του νοσοκομείου Ιεράπετρας. Η επανεδραίωση των εργολάβων καθαριότητας στα νοσοκομεία οδηγεί σε ατυχήματα με πρόσφατο παράδειγμα τον ακρωτηριασμό εργαζόμενης στα πλυντήρια του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Εξισώνονται τα καθήκοντα των νοσηλευτριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αυτές της Τεχνολογικής και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης χωρίς να εξισώνονται και οι μισθοί. Νοσοκομεία στην Αθήνα, όπως η Παμμακάριστος, να εφημερεύουν χωρίς ακτινολογικό και χειρουργικό που καλύπτονται όταν και εφόσον το θυμηθεί το υπουργείο υγείας.
Ταυτόχρονα η κατάσταση χειροτερεύει και σε παροχές και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στις 22 Αυγούστου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση, για περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς.
Οικογενειακός γιατρός
Από την 1η Σεπτέμβρη έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Ένας θεσμός που θα έπρεπε να τείνει στην προσπάθεια να παρέχονται ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στον καθένα μας γίνεται θεσμός παρεμπόδισης της πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Θεσμός που περισσότερο θα χρησιμοποιείται για να έχει περισσότερα έσοδα το κράτος, καθώς όποιος δεν εγγραφεί σε Οικογενειακό Ιατρό θα πληρώνει ακριβότερα τα φάρμακά του αλλά και τις εξετάσεις του και από 1/9/2023 δεν θα έχει προτεραιότητα για να επισκεφθεί ιατρεία σε Κέντρα Υγείας, δημόσιες δομές και νοσοκομεία. Και εδώ επικρατεί η λογική του κρεοπωλείου καθώς ο κάθε γιατρός αντί να παρακολουθεί στενά ένα μικρό αριθμό ανθρώπων για να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και να προλαβαίνει πιθανά προβλήματα μπορεί να επιφορτιστεί με πλήθος ασθενών. Ως 2.000 ασθενείς ανά γιατρό προβλέπονται.
Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης χρειάζεται συντονισμένη αντιμετώπιση και αγώνες από υγειονομικούς με τη συμπαράσταση όλων μας. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν κινητοποιήσεις υγειονομικών (Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο Αγλαΐα Κυριακού, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης κ.α.) αλλά και λαϊκές κινητοποιήσεις (πχ Αγρίνιο) για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Κινητοποιήσεις που πρέπει να γενικευτούν άμεσα το επόμενο διάστημα για να “βγει από το κώμα” η δημόσια υγεία.