Φύλλο Νο 484 (7 Σεπτέμβρη 2022)

Binder484.pdf (12.06 MB)

Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει µπει στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας της, µετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. 
 

Όταν ήρθε στην επιφάνεια το προκλητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και του μηχανισμού που έχει τεθεί στην υπηρεσία του Μητσοτάκη, συνδυάζοντας την ΕΥΠ και ένα «δίκτυο» ιδιωτικών εταιρειών «ασφάλειας» και κατασκοπίας-αντικατασκοπίας (βλ. σελ. 8-10), έγινε φανερό ότι τίθεται θέμα ακόμα και επιβίωσης της κυβέρνησης.
 

Πριν από 100 χρόνια τερματιζόταν, με αιματηρό τρόπο, η πιο τυχοδιωκτική εξόρμηση των Ελλήνων καπιταλιστών –η Μικρασιατική Εκστρατεία– και συντριβόταν το πιο αντιδραστικό ιδεολόγημά τους, η Μεγάλη Ιδέα. 
 

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε.Α.», παρουσιάσαμε αναλυτικά την ξεχωριστή φύση της απειλής που αποτελεί ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία, τη δυναμική που δημιουργεί η επανενεργοποίηση του Λούλα αλλά και τη στρατηγική «ταξικής συνεργασίας» την οποία υιοθέτησε ο ηγέτης του PT, όπως και το διάλογο γύρω από την απόφαση του PSOL να μην επιχειρήσει να κατεβάσει μια δική του υποψηφιότητα στις εκλογές. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του Οκτώβρη.