Camping Resist.Reclaim.Revolt: Έμπνευση για τους αγωνες

Φωτογραφία

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά το Camping Resist.Reclaim.Revolt. Φέτος το καλοκαίρι, στήσαμε τις σκηνές μας για 7 ημέρες στο Camping Marmaras, στο Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής. 
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ευτυχία Σίντου και Ρόζα Δασκάλου-Χριστάκη

Αντιπολεμικές συζητήσεις 
Πιάνοντας το νήμα από την καυτή συγκυρία διεθνώς –με την εισβολή στην Ουκρανία και την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών– αλλά και στην περιοχή μας (ελληνοτουρκικά), στο επίκεντρο της θεματολογίας του φετινού κάμπινγκ βρέθηκε η αντίσταση στον πόλεμο. Μια σειρά από συζητήσεις επιχείρησαν να εμβαθύνουν πολιτικά και ιστορικά στο θέμα, προσπαθώντας να βγάλουν συμπεράσματα τόσο για το χθες, όσο και για το σήμερα. Ξεκινώντας λοιπόν έναν αιώνα πριν, συζητήσαμε για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντιπολεμική στάση της τότε διεθνιστικής Αριστεράς, που αποτέλεσε «ιδρυτικό» γεγονός για την αριστερή παράδοση. Ακολούθησαν συζητήσεις  που αφορούν την «δική μας» προϊστορία: οι Βαλκανικοί Πολέμοι και η Μεγάλη Ιδέα, η Μικρασιατική Εκστρατεία και η κατάρρευσή της, η αντιπολεμική αντίσταση της εποχής και οι αγώνες των αναπήρων πολέμου. Οι σχετικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πιο επίκαιρη συζήτηση για τον χαρακτήρα του πόλεμου στην Ουκρανία, την προϊστορία και τις προοπτικές, βγάζοντας συμπεράσματα για τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό, την εποχή όξυνσης των ανταγωνισμών και τα καθήκοντα της Αριστεράς.
Τοπικά κινήματα τότε
και τώρα 

Στα κάμπινγκ μας προσπαθούμε συχνά να έρθουμε σε επαφή με τους αγωνιστές και αγωνίστριες της περιοχής, να μάθουμε περισσότερα από και για τον τόπο που μας φιλοξενεί. H διοργάνωση του φετινού κάμπινγκ στη Βόρεια Ελλάδα μας έδωσε την αφορμή να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από το πολυπολιτισμικό παρελθόν και το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, μέχρι τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Στις σχετικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, η επαφή με ανθρώπους της περιοχής μας επέτρεψε να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μάθουμε οι νεότεροι -είτε αυτό αφορούσε τις πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη, είτε μια εκ των έσω εικόνα του αγώνα ενάντια στις εξορύξεις κατά την εκδρομή μας στις Σκουριές. 
Εργαστήρια
Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, θεματικά εργαστήρια για το σχολείο και το πανεπιστήμιο, στα οποία συζητήθηκε η εμπειρία των αγώνων της προηγούμενης χρονιάς αλλά και οι προοπτικές για τη συνέχειά τους με την επιστροφή στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα. 
Συλλογικές διακοπές
Το πλούσιο πρόγραμμά συμπληρώθηκε από θερινό σινεμά, με μία πιο επίκαιρη από ποτέ ταινία, με θέμα τις αμβλώσεις, και δύο ταινίες που πλαισίωσαν τις αντιπολεμικές μας συζητήσεις. 
Για άλλη μια χρονιά, λειτούργησε συλλογική αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα και μπαρ, που κάλυψε τις ανάγκες μας σε χαμηλές τιμές, αλλά και ενίσχυσε το πνεύμα συλλογικότητας και συμμετοχής. Εκτός από τις καθημερινές βραδιές χαλαρής κουβέντας, φαγητού και ποτού στα τραπεζάκια του αυτοδιαχειριζόμενου μπαρ-κουζίνα, διασκεδάσαμε συλλογικά με μουσικές βραδιές, ρεμπέτικο γλέντι με μουσικό σχήμα της Θεσσαλονίκης και βραδιά standup comedy.  Η γεμάτη αυτή εβδομάδα έκλεισε με το καθιερωμένο πλέον αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν την αναχώρηση. 
Ευχαριστούμε όλους κι όλες που συμμετείχαν στο φετινό μας κάμπινγκ και βοήθησαν στην καθημερινή ομαλή λειτουργία του, με τις «βάρδιες» στα μπαρ και στις κουζίνες, τις προβολές ταινιών, το «στήσιμο» του χώρου κ.ο.κ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ανθρώπους της περιοχής, από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς και τους ιστορικούς Βασίλη Τσιράκη και Κώστα Παλούκη,  που με τη συμμετοχή τους έκαναν ακόμα πιο ενδιαφέρον το πρόγραμμα συζητήσεων, μέχρι τους/τις κωμικούς και τους μουσικούς που προσφέρθηκαν να μας ψυχαγωγήσουν, όπως και τους ανθρώπους του infolibre.gr, που στήριξαν το κάμπινγκ μας και μας τόνισαν τη σημασία της συνεργατικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης. 
Ελπίζουμε του χρόνου, το Camping Resist.Reclaim.Revolt να είναι ακόμα πιο μαζικό. Επιδιώκουμε ένα κάμπινγκ ανοιχτό σε όλες και όλους, έναν χώρο ελευθερίας για κάθε καταπιεσμένο και καταπιεσμένη στον οποίο θα λειτουργούμε, θα συζητάμε και θα διασκεδάζουμε συλλογικά.
Μετά από μια βδομάδα συλλογικής ψυχαγωγίας, πολιτικής συζήτησης, προβληματισμού και συντροφικότητας, είμαστε έτοιμες και έτοιμοι να επιστρέψουμε δυναμικά στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Μπροστά σε έναν αδιαμφισβήτητα δύσκολο χειμώνα, οι αντιστάσεις μας oφείλουν να ενισχυθούν. Άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα του φετινού μας κάμπινγκ -«Ειρήνη στους λαούς, πόλεμο τους αφέντες»- μόνο εμπνευστικά μπορεί να λειτουργήσει για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία