Με κόκκινο μελάνι

Πολιτικό σχόλιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνίου

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ…ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Καλοκαίρι του καύσωνα και της ξηρασία στην Ευρώπη, πλημμύρες στην Ινδία και το Πακιστάν. Χιλιάδες νεκροί, καταστροφή υποδομών και αγροτικών εκτάσεων. Η κλιματική κρίση προστίθεται στις πολλαπλές απειλές ενός συστήματος σε διαρκή παρακμή, που ρημάζει τις ζωές μας και τον πλανήτη. Σχεδόν τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής επικράτειας βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για φαινόμενα ξηρασίας, σφοδρών κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ναυσιπλοΐα και οι μεταφορές στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών. Οι φωτογραφίες από το Ρήνο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ποτάμια, αποτύπωναν τα τραγικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση, πάντα με γνώμονα την «καπιταλιστική ανάπτυξη». Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ξηρασία-EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές. Η ικανότητα του περιβάλλοντος να προσαρμόζεται στις μεταβολές του καιρού μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Ακόμα και οι ανεπαρκείς στόχοι της Γλασκώβης, για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, έχουν «πάει περίπατο». Με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση και την (επι)στροφή στην καύση ορυκτών καυσίμων, οι δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον επιταχύνονται, αντί να περιορίζονται. H ανατροπή του υπάρχοντος παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, παραμένει η μοναδική «πράσινη» επιλογή για κλιματική δικαιοσύνη.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Ελευσίνας
Mε τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πριν λίγες μέρες το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των ναυπηγείων Ελευσίνας, που ουσιαστικά μετατρέπονται σε ειδική οικονομική ζώνη, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων προκειμένου να παραδοθεί στο νέο επενδυτή καθαρό από θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις διευθετήσεις, για τον «επενδυτή» έχουν προβλεφθεί πλήθος προνομίων και η «απαραίτητη» διαγραφή χρεών, αλλά και αποζημιώσεων σε εργαζόμενους. Προφανώς, το γεγονός πως ο νέος «σωτήρας» των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρία ΟΝΕΧ, σε κοινοπραξία με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό FINCANTIERI, που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, βοήθησε σε αυτή την εξέλιξη. Στην ίδια εταιρεία μάλιστα, είχε παραδώσει και τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κάνει και την προεργασία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Άρα δεν ήταν και έκπληξη η θετική ψήφος των βουλευτών του. Πάντα στο όνομα της «εθνικής αναπτυξιακής προοπτικής». Για αυτό άλλωστε στη Βουλή ο Αδ. Γεωργιάδης αναγνώρισε τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπούλημα, με τη φράση «δεν θέλω να καπηλευτώ το έργο του ΣΥΡΙΖΑ». Όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των συμμάχων-ιμπεριαλιστών του ελληνικού κράτους, δεν χωράνε αντιπαλότητες. Μια ωραία, συναινετική, ατμόσφαιρα… 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η πρώτη εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έγινε-αιφνιδιαστικά - το απόγευμα της Δευτέρας 5/9 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση τη δράση της και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών/τριων, καθηγητών/τριων και άλλων εργαζομένων, που απέκλεισαν τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, μην επιτρέποντας στους «πράσινους» μπάτσους των αυτοαποκαλούμενων ομάδων ΟΠΠΙ, να εισέλθουν στο Campus. Μετά την καλοκαιρινή καταστολή στο ΑΠΘ, τα Εξάρχεια και το εργοστάσιο της Μαλαματίνας, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στη νεολαία που αμφισβητεί ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικό κίνημα, αγωνιστικές συλλογικότητες και πολιτικοποίηση. Ένα πανεπιστήμιο χωρίς άσυλο, το οποίο θα λειτουργεί για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως προβλέπουν οι διαβόητοι νόμοι Κεραμέως. Έτσι και αλλιώς, κάθε καλός manager, θέλει πάντα και κάποιους σεκιούριτι για συνοδεία. Τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα με τις τρομακτικές αυξήσεις σε ρεύμα, βενζίνη, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί απλόχερα τους μηχανισμούς καταστολής. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τη σύσταση των ΟΠΠΙ, είναι πολύτιμοι πόροι που θα κάλυπταν μαζικές προσλήψεις καθηγητών, νέες φοιτητικές εστίες και υποδομές στα ΑΕΙ. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία