*στίχος των Rationalistas
Μπαλάκι μεταξύ Μάλτας και Ελλάδας έγινε η επιβίωση 63 προσφύγων από τον Λίβανο. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Λίβανο με προορισμό την Μάλτα, καθώς βρίσκονταν όμως μεσοπέλαγα, πιο κοντά στην Κρήτη από οπουδήποτε αλλού, τους τελείωσαν οι προμήθειες και βρέθηκαν στα όρια της ασιτίας και της αφυδάτωσης. Ζήτησαν βοήθεια όσο βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή της Μάλτας, αλλά οι Aρχές τις χώρας όχι μόνο αρνήθηκαν κάθε βοήθεια αλλά απαγόρεψαν και στα εμπορικά πλοία να τους διασώσουν. Την επόμενη μέρα, παρασύρθηκαν από το κύμα και εισήλθαν στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, αλλά και το ελληνικό κράτος τους άφησε αβοήθητους για πάνω από ένα 24ωρο και παρενέβη μόνο το φορτηγό πλοίο «BCC Pearl», μετά από κάλεσμα του οποίου έφυγε ελικόπτερο από την Κρήτη. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει ένα τετράχρονο παιδί, να τραυματιστεί βαριά ένας άνθρωπος, που τώρα νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στην Κρήτη και μία 8 μηνών έγκυος να αποβάλει. Για ακόμα μία φορά η αναλγησία του ελληνικού κράτους κοστίζει ζωές. Χρησιμοποιώντας γραφειοκρατικά παιχνίδια, επί μέρες αρνούταν να λάβει δράση καθώς το πλοίο βρισκόταν σε δικαιοδοσία της Μάλτας, αν και γεωγραφικά ήταν πιο κοντά στην Κρήτη. Αλλά ακόμα και όταν έφτασε στην ελληνική δικαιοδοσία χρειάστηκε η κατάρρευση του 4χρονου για να στείλουν διασωστικό ελικόπτερο. Η αντιμεταναστευτική πολιτική στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές.
***
Στις 21 Οκτωβρίου, στο πλημμελειοδικείο Βόλου θα εκδικαστεί η υπόθεση του βασανισμού του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς μετά από την συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών τον Ιούνιο του 2020. Αφού τον χτύπησαν και τον βασάνισαν προκαλώντας του βαρύτατες κακώσεις, τον εγκατέλειψαν στην άσφαλτο κοντά στο ΑΤ Βόλου, όπου εντοπίστηκε τυχαία. Ο Βασίλης Μάγγος απεβίωσε ένα μήνα μετά τον απάνθρωπο βασανισμό του από υπερβολική δόση. Σύμφωνα με την οικογένεια του έκανε χρήση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ψυχικό τραύμα του βασανισμού του. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί δικάζονται για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παρά την προσπάθεια της οικογένειας Μάγγου και του Συνηγόρου του Πολίτη να παραπεμφθούν για βασανισμό και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η δίκη αυτή πραγματοποιείται εν μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας συγκάλυψης και μετατροπής του θύματος σε θύτη. Η πιθανότητα αθώωσης των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου είναι δυστυχώς μεγάλη, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως το κράτος και η δικαιοσύνη επιτρέπει στην αστυνομία να ξυλοκοπά και να βασανίζει ελεύθερα όποιον βρίσκεται στο διάβα της. Η καταδίκη τους, ακόμα και με αυτή την λειψή κατηγορία, πέρα από δικαίωση στην μνήμη του Μάγγου θα αποτελέσει και νίκη του κινήματος ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.
***
Οριστικά στο αρχείο μπήκε η υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, μετά την προσφυγή της ίδιας στον Άρειο Πάγο. Στην υπόθεση της Γεωργίας υπήρξαν ήδη από νωρίς σημάδια συγκάλυψης: οι αστυνομικοί καθυστέρησαν επί μέρες να την παραπέμψουν σε ιατροδικαστή, ενώ την έστειλαν μόνη της ανήμερα Πρωτοχρονιάς να βρει ανοιχτό φαρμακείο ώστε να προμηθευτεί ουροσυλλέκτη για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και μέσω των συνεχών καθυστερήσεων δόθηκε η δυνατότητα στους θύτες να ξεφορτωθούν στοιχεία (κινητό τηλέφωνο κ.ά). Η υπόθεση της Γεωργίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταξικότητας και της μεροληψίας της δικαιοσύνης. Τα θύματα μετά τον βιασμό τους έρχονται αντιμέτωπα με έναν γραφειοκρατικό γολγοθά και χωρίς ενημέρωση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Χιλιάδες γυναίκες σαν την Γεωργία αναγκάστηκαν να μείνουν επί μέρες άπλυτες μετά τον βιασμό τους μέχρι να τις δει ιατροδικαστής, αναγκάστηκαν να αφηγηθούν ξανά και ξανά την τραυματική τους εμπειρία χωρίς καμία ψυχολογική στήριξη και έγιναν έρμαια σε δικαστές που τις ρωτάνε τι φόραγαν και γιατί βγήκαν. Απέναντι σε αυτό, το φεμινιστικό κίνημα διεκδικεί μονάδες υποστήριξης των θυμάτων και δηλώνει πως πάντα θα βρίσκεται δίπλα σε όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν την κακοποίησή τους.
***
Μια θετική εξέλιξη που άργησε πολύ για την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα: εγκρίθηκε η συνταγογράφηση και η κάλυψη του κόστους του PrEP, της προφυλακτικής αγωγής η οποία εμποδίζει την μετάδοση του ιού. Το φάρμακο αυτό απευθύνεται σε όσους/ες είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό: οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι σεξεργάτ(ρι)ες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Για δεκαετίες οι ομάδες αυτές ερχόντουσαν αντιμέτωπες με το στίγμα, ενώ η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας οδηγούσε πολλούς/ες από αυτούς/ες να ζουν χωρίς την αναγκαία περίθαλψη. Δεδομένου ότι πρόκειται για ευάλωτες ομάδες κοινωνικά και οικονομικά είναι σημαντικό αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί στα δημόσια νοσοκομεία και να περιλάβει και ανασφάλιστους. Παρότι πολύ θετικό, από μόνο του δεν αρκεί για την προστασία και την στήριξη των οροθετικών. Το κράτος οφείλει να προσφέρει δωρεάν αγωγές και εξετάσεις για τον HIV και κυρίως να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική στήριξης των οροθετικών.