Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη

Φωτογραφία

Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σώσουν τα νοσοκομεία
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ευτυχία Χαμόδρακα και Θοδωρής Πατσατζής

Ο ι 2 ομοσπονδίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλούν σε 24ωρη πανυγειονομική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη. Είναι μια απεργία που επείγει να γίνει με την κατάσταση στα νοσοκομεία να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και να είναι σταθερά εφιαλτική από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα και μετά και για τους ασθενείς και για το προσωπικό των νοσοκομείων.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να παραιτούνται όπως έγινε πρόσφατα στο Ασκληπιείο, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί ειδικά στην περιφέρεια με γιατρούς που δεν αντέχουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά, όντας μάλιστα υποχρεωμένοι να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων και πόλεων σε πολλές περιπτώσεις. 
Ελλείψεις
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία για τους ασθενείς και σε εντατικοποίηση της εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Το παράδειγμα με τα χιλιάδες καθυστερούμενα χειρουργεία στα νοσοκομεία Παίδων που ήρθε στην επικαιρότητα μέσα στο Σεπτέμβρη μπορεί να είναι και από μόνο του αρκετό και να δείχνει καθαρά το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία όπου κάλυπτε τις ανάγκες αντιμετώπισης του Covid χωρίς να κάνει προσλήψεις και εξουθενώνοντας το υπάρχον προσωπικό, πέρα από το κόστος σε νεκρούς από Covid που αποκάλυψε ξεκάθαρα η έκθεση Λύτρα, έχει μεγάλο κόστος και σε ζωές από άλλες ασθένειες. Τα πιο απλά χειρουργεία μπορεί να καθυστερούν ακόμη και 2 χρόνια να γίνουν, ενώ σε κάποια νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά και να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα χειρουργεία ζητάνε από το νοσηλευτικό προσωπικό να δουλέψει πέραν του νόμιμου ωραρίου. Πολύς κόσμος σπρώχνεται να δαπανήσει τεράστια ποσά στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να χειρουργηθεί, ενώ όσοι δεν έχουν οικονομικά αυτή τη δυνατότητα αναγκάζονται να περιμένουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι και τα συνεχή κλεισίματα κλινικών και τμημάτων όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ ακόμη και από αυτά που προσέφεραν εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
Νέο καθηκοντολόγιο
Η Υπουργική Απόφαση  για το  Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων  (ΔΕ) και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο  κάθε άλλο παρά βοηθάει στην επίλυση  των τεράστιων προβλημάτων. Η απόφαση διαχωρίζει το νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές  και διευρύνει  το χάσμα εντός του κλάδου αναθέτοντας την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει», ενώ  το βασικό θέμα της νομικής ευθύνης ως προς τις νοσηλευτικές πράξεις στον ασθενή  είναι πραγματικά έωλο. Από την άλλη είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει  με το υπάρχον προσωπικό, καθώς φαίνεται  ότι με την εφαρμογή του  περιορίζεται  η δύναμη των μονάδων εντατικής νοσηλείας, η δυνατότητα της κάλυψης  του συνόλου  χειρουργικών τραπεζιών, καθώς και κάλυψης της 24ωρης εφημερίας  στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. 
Έτσι φαίνεται ότι συνθήκες που επιβάλλονται από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα και δεν βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών αλλά αντίθετα τους απαξιώνουν, εντατικοποιούν περαιτέρω την εργασία τους, βαθαίνουν  το χάσμα με επιβολή διαχωρισμού  σε πολλών ταχυτήτων νοσηλευτές εντός του κλάδου, επιτείνουν τις μισθολογικές ανισότητες και τους εκθέτουν σε σοβαρούς νομικούς κινδύνους.
Ως την κατάργηση της απόφασης οι Διοικητές  των Νοσοκομείων , και οι Διευθύνσεις Νοσηλευτικής υπηρεσίας οφείλουν  να αναλάβουν εγγράφως την κάλυψη ευθύνης για την κατάρτιση των προγραμμάτων και την εκτέλεση των νοσηλευτικών πράξεων από τους ΔΕ νοσηλευτές. Ενώ για να σταματήσει η πολυδιάσπαση του κλάδου χρειάζεται να υπάρξει δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτικής με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ), όπου θα ενταχθούν άμεσα οι ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην ΠΕ κατηγορία με τις αντίστοιχες αποδοχές και οι ΔΕ νοσηλεύτριες να έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις πανεπιστημιακές σχολές με αντίστοιχες διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες.
Νέο νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την προσπάθεια να έχουν οι ιδιώτες τον πρώτο λόγο στην υγεία ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα ολοκληρώνει την προσπάθεια να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ. Έτσι οι γιατροί για να μπορέσουν να έχουν μισθό που θα τους επιτρέπει να επιβιώνουν θα πρέπει να δουλεύουν χωρίς ξεκούραση από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία. Και πως να είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να παρακολουθεί σωστά έτσι ο κάθε γιατρός τους ασθενείς που θα βλέπει. Ταυτόχρονα νοσηλεύτριες και λοιπό προσωπικό, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα εξακολουθούν να δουλεύουν χωρίς αυξήσεις στους μισθούς τους.
Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όπως αποδεικνύουν και οι κινητοποιήσεις σε πολλά νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα και να παλέψουν από κοινού και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να δοθούν τα λεφτά στις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες και όχι στους εξοπλισμούς. Με αιτήματα να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Για να δοθούν αυξήσεις υψηλότερες από τον πληθωρισμό στους εργαζόμενους. Για να μπορεί να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στη υγεία για όλα τα λαϊκά στρώματα. Για να επιστρέψουν στην εργασία οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 20 Οκτώβρη χρειάζεται να γίνουν συνελεύσεις και περιοδείες στα νοσοκομεία και να συνεχιστούν και μετά για να δοθεί συνέχεια στη Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία