«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Με γκλοπ, ΜΑΤ και συλλήψεις ολοκληρώθηκε η εκκένωση της δομής στον Ελαιώνα, στις 30 Νοεμβρίου. Οι τελευταίοι μετανάστες μεταφέρθηκαν με χειροπέδες σε άλλες δομές, ενώ μετανάστριες που αρνήθηκαν να φύγουν από τη δομή συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκης, πανηγύρισε την εκκένωση, λέγοντας πως ο χώρος θα επιστραφεί στους Αθηναίους. Όσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναπτύξει δεσμούς με την περιοχή και είχαν ενσωματωθεί στον αστικό ιστό, είναι άγνωστο πού μεταφέρθηκαν, αλλά πιθανότατα εκτός Αθηνών. Ταυτόχρονα, λίγες μέρες πριν εκκενώθηκαν με βίαιο τρόπο τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένα σύμπλεγμα κτηρίων εγκαταλελειμένων από το κράτος στα οποία κατοικούσαν κυρίως πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και φτωχοί έλληνες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ ενώ είναι άγνωστο πού μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είχαν βρει κατάλυμα στα προσφυγικά. Η κυβέρνηση εκκενώνει δομές (κρατικές και αλληλέγγυες) χωρίς κανένα σχέδιο για την στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων, αφού την ίδια στιγμή κλείνει το πρόγραμμα ESTIA.  Προσπαθώντας να κρύψουν κάτω από το χαλί το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων, οι κρατικές αρχές τους μεταφέρουν όσο γίνεται πιο μακριά από τα αστικά κέντρα, φυλακίζοντας τους σε κλειστά καμπ, στρατόπεδα συγκέντρωσης στην επαρχία και κολαστήρια όπως η Πέτρου Ράλλη. Είναι πολύ αναγκαίο να μην ξεχάσει η κοινωνία την ύπαρξη των προσφύγων, όπως επιδιώκεται, και να συγκροτηθεί ένα δυνατό αντιρατσιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει στέγη και άσυλο για όλους και όλες.

***

110 πρόσφυγες απήχθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό και επαναπροωθήθηκαν στα Τουρκικά ύδατα. Οι πρόσφυγες, εντοπίστηκαν από το Τούρκικο Λιμενικό και όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες τους, το σήμα των κινητών τους αλλά και τα στοιχεία της οργάνωσης  Aegean Boat Report, ήταν οι ίδιοι που «εξαφανίστηκαν» λίγες μέρες πριν στα ανοιχτά της Ζακύνθου. Αποδείχθηκε ότι το Λιμενικό εντόπισε και ρυμούλκησε το σκάφος των προσφύγων κοντά στην Φοινικούντα, λόγω προβλήματος στην μηχανή. Φορώντας κουκούλες τα μέλη του Λιμενικού μετέφεραν τους μετανάστες σε άλλο σκάφος, αφαιρώντας τους τα κινητά και τα προσωπικά τους αντικείμενα, αφού έδειραν όποιον τόλμησε να αντισταθεί. Από το Ιόνιο πέλαγος, τους μετέφεραν με ένα τρίτο σκάφος στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και τους εγκατέλειψαν να πλέουν σε σχεδίες στα Τούρκικα ύδατα. Η περίπτωση αυτή δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους βάρβαρους τρόπους που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος για να «ξεφορτωθεί» τους πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν παράλληλα να δώσουν ένα μήνυμα σε όσους επόμενους προσπαθήσουν να έρθουν, ότι η μοίρα τους θα είναι στην καλύτερη επαναπροώθηση, στην χειρότερη πνιγμός στο Αιγαίο. Δυστυχώς όμως, όσο υπάρχει πόλεμος και φτώχεια, οι βάρκες θα γεμίζουν. Ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός μάλλον σταματάνε να υφίστανται ως «ευρωπαϊκές αξίες» κάπου ανάμεσα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος. 

***

Για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο αφαίρεσε την επιμέλεια από μητέρα διότι αποδεχόταν την τρανς ταυτότητα του παιδιού της. Το Orlando LGBTQ+, ένας επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κατήγγειλε υπόθεση στην οποία η επιμέλεια δόθηκε στον πατέρα και η μητέρα θεωρήθηκε υπεύθυνη για την τρανς ταυτότητα του παιδιού, καθώς ήταν η μόνη που την αποδεχόταν και χρησιμοποιούσε το όνομα που το ίδιο το παιδί είχε επιλέξει. Πρόκειται για μια απόφαση αντιεπιστημονική και τρανσοφοβική, η οποία θέτει σε κίνδυνο πολλά τρανς παιδιά και δίνει έναν αρνητικό παράδειγμα σε σχέση με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς τους. Στην πραγματικότητα, είναι μια απόφαση που «νομιμοποιεί» τις -δήθεν κατηργημένες- θεραπείες μεταστροφής, αφού δηλώνει ξεκάθαρα ότι το σωστό για ένα παιδί είναι να ζει με έναν γονέα που δεν σέβεται την ταυτότητα φύλου του και προσπαθεί να του επιβάλει το φύλο με το οποίο αναγνωρίστηκε στην γέννηση. Η τρανσφοβία είναι βαθιά ριζωμένη και θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική φροντίδα για τα τρανς παιδιά.

***

Στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αστυνομικοί προέβησαν στην ίδια ενέργεια εναντίον του 16χρονου Ρομ, Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή μετά τον πυροβολισμό του από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Η δολοφονική επίθεση έγινε για …20 ευρώ. Τόσο κόστιζε η βενζίνη που έβαλε ο 16χρονος σε πρατήριο προτού φύγει χωρίς να πληρώσει. Στην καταδίωξη που ακολούθησε από περιπολικό και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, ένα καλόπαιδο της διαβόητης ομάδας του έριξε στο κεφάλι. Ο αριθμός των θυμάτων αστυνομικής βίας, όπως και η φύση και η καθημερινή λειτουργία του σώματος έχουν κάνει από καιρό ανέκδοτο τη θεωρία του «μεμονωμένου περιστατικού». Αλλά εν προκειμένω, μιλάμε για πολύ πιο «προαναγγελθέν» έγκλημα. Περίπου ένα χρόνο πριν, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, υπήρξε μια αντιστροφή της πραγματικότητας, όπου ένα θέμα αστυνομικής ασύδοτης φονικής βίας, παρουσιάστηκε ως πρόβλημα «παραβατικότητας». Στα μεγάλα ΜΜΕ μονοπώλησε το ενδιαφέρον το άγχος μην τυχόν και «ευνουχιστεί η αστυνομία» από τις κριτικές, ενώ προκαλούσε μεγαλύτερη «αγανάκτηση» η εντολή στους ΔΙΑΣ να σταματήσουν τότε την καταδίωξη, από ό,τι το γεγονός ότι παρακούστηκε και η τραγική κατάληξή της. Ο ίδιος ο Τ. Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες απάντησης στο φονικό περιστατικό, αντί για περιορισμό της αστυνομικής ασυδοσίας, δήλωνε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας» και προανήγγειλε σκλήρυνση της καταστολής. Εντός αυτής της γραμμής έδρασαν και τώρα οι ένστολοι φονιάδες. Ο αφοπλισμός της αστυνομίας, όπως απαίτησε η μεγάλη εξέγερση του 2008, παραμένει ένα ζωτικό αίτημα…
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία