Φύλλο Νο 487 (7 Δεκέμβρη 2022)

Binder487.pdf (9.76 MB)

Ο «δύσκολος χειμώνας» για τους/ις εργαζόμενους/ες έχει ξεκινήσει και έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση των προηγούμενων μηνών για την εργαζόμενη πλειοψηφία, τη νεολαία και τους συνταξιούχους. 
 

Καμιά εκτίμηση για τις προοπτικές και τα πολιτικά καθήκοντα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές δεν μπορεί να γίνει στα σοβαρά, αν δεν ξεκινά κανείς από τη διαπίστωση της πρωτοφανούς κρίσης που δείχνει τα δόντια της και ήδη έχει μια μεγάλη δυναμική κλιμάκωσης. 

Από την Τρίτη 6/12 έως την Πέμπτη 8/12, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί. Οι εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε προεκλογική περίοδο, με τα διαγκωνιζόμενα κόμματα εξουσίας να μην εμφανίζουν κάποια χειροπιαστή φιλεργατική πολιτική. Από αυτό το συνέριο θα προκύψουν το νέο Γ.Σ. και η νέα Ε.Ε. για την επόμενη τριετία. 
 

Στις 9 Νοέμβρη, στη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί ενάμιση μήνα πριν από ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, καταγράφηκε η ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, από την ίδια τη μεγάλη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα, παρά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς. 
 

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγεία, νομοθέτησε την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες. 

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της διάλυσης της δημόσιας υγείας, παρότι συσπείρωσε την πλειοψηφία των υγειονομικών και πολλούς συμπαραστάτες, δεν έφτανε για να σταματήσει την ψήφισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη βουλή.
 

Μέσα στο Δεκέμβριο θα διεξαχθούν οι εκλογές στις περισσότερες ΕΛΜΕ της χώρας για την εκλογή των νέων Δ.Σ. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή και η ενεργοποίηση παλιών και νέων συναδέλφων για την αντιμετώπιση και την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής που θέλει να βάλει την ταφόπλακα στην δημόσια εκπαίδευση.
 

Σε μια ακόμα προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα «καυτά» μέτωπα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης, στελέχη της κυβέρνησης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, μας «βομβαρδίζουν» τις τελευταίες μέρες, για τα «οφέλη» από τις μελλοντικές εξορύξεις υδρογονανθράκων, με αφορμή την επανεκκίνηση των ερευνών στον Ιόνιο και την επέκτασή τους νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
 

Αποσπάσματα συνέντευξης του Μάικλ Ρόμπερτς στο περιοδικό Spectre. Πέρα από κάποιες μικρές περικοπές στις απαντήσεις του Ρόμπερτς, κάποιες ερωτήσεις έχουν απαλειφθεί, ενώ άλλες έχουν «επαναδιατυπωθεί» συνοπτικά από την «Ε.Α.» για λόγους χώρου. Ολόκληρη στα αγγλικά είναι διαθέσιμη στο spectrejournal.com με τίτλο «The crash after the sugar rush». 
 

Το κείμενο αυτό (απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε εδώ) παρουσιάστηκε στην βιβλιοπαρουσίαση που οργανώθηκε από τις εκδόσεις Redmarks στον Σύλλογο Ελληνών Αρχαιολόγων στις 22/11/2022. Δημοσιεύτηκε ολόκληρο στο Press Project. 
 

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου» είναι γεμάτη βαρύγδουπους τίτλους, επικίνδυνες αποκαλύψεις, σοβαρές καταγγελίες, αποκλειστικές μαρτυρίες και ακατάσχετη ηθικολογία, χωρίς καμία αναφορά στις κρατικές ευθύνες

Την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Έμφυλη Βία, πάνω από 700 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βία, τη φτώχεια και τον σεξισμό, αριθμός διπλάσιος από πέρσι.
 

Λίγο μετά το 20ό συνέδριο του ΚΚ Κίνας, που χαρακτηρίστηκε από την κατοχύρωση της παντοδυναμίας του Σι Γινπίνγκ (βλ. σελ. 26-27), ο Πρόεδρος της Κίνας βρέθηκε αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής αμφισβήτησης στα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.  
 

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση λαμπερίζοντος εγκλήματος. Κάτω από τα υπερπολυτελή στάδια με τα υπερσύγχρονα συστήματα κλιματισμού και τις πλουσιοπάροχες σουίτες είναι θαμμένοι χιλιάδες μετανάστες εργάτες.