Παλεύουμε μαζί για την ζωή

Φωτογραφία

Σωματεία-Σύλλογοι-Κοινωνικά Κινήματα
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Καλλέργη

Βρισκόμαστε έναν μήνα πριν την 8 Μάρτη, μία μέρα-ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα, μία μέρα διεκδίκησης και φεμινιστικού αγώνα για όλες και όλους. Στην Θεσσαλονίκη, η προετοιμασία από την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη είναι πυρετώδης: φέτος το κεντρικό σύνθημα είναι «Σωματεία-Σύλλογοι-Κοινωνικά Κινήματα Παλεύουμε μαζί για την ζωή». Η επιλογή αυτού του συνθήματος είναι σαφώς συνδεδεμένη με την επικαιρότητα αλλά και με τις αναγκαιότητες που αυτή δημιουργεί. Από την μία η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση οδηγούν τις περισσότερες/ους από εμάς να επιβιώνουμε και όχι να ζούμε. Από την άλλη οι πολλαπλές γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα καθιστούν σαφές ότι η ζωή για πολλές γυναίκες δεν είναι δεδομένη. Για να απαντήσουμε στις πολλαπλές επιθέσεις που δεχόμαστε, χρειάζεται ενότητα στον αγώνα. Για αυτόν τον λόγο, τόσο η συνθηματολογία όσο και η καμπάνια της Συνέλευσης Γυναικών 8 Μάρτη εστιάζουν στην προσπάθεια σύνδεσης των κινημάτων και των αγώνων. 
Βασικό κομμάτι της καμπάνιας θα είναι η παρέμβαση στις σχολές. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γραφτεί ένα εξειδικευμένο κείμενο που θα συνδέει τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος με το φοιτητικό κίνημα και θα μοιραστεί σε σχολές. Με βάση αυτό το κείμενο αλλά και ένα ψήφισμα θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε να υπάρχουν καλέσματα από φοιτητικούς συλλόγους (όπως αυτός της Νομικής και της σχολής Κινηματογράφου) για συμμετοχή στην διαδήλωση την ημέρα της 8ης Μάρτη. Ταυτόχρονα, οργανώνονται στις σχολές εξωστρεφείς δράσεις και ακτιβισμοί για να καλέσουμε τις φοιτήτριες/φοιτητές να διαδηλώσουν μαζί μας, δείχνοντας ότι ο αγώνας των φοιτητών και των φεμινιστριών είναι κοινός. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι των πανεπιστημίων, σημαντικό κομμάτι στην σύνδεση των διεκδικήσεων και των δύο κινημάτων είναι η δημιουργία δομών στους χώρους σπουδών στους οποίους θα μπορούν να καταφεύγουν με τις επιβιώσασες βίας και παρενόχλησης για να εξασφαλίζουν την αρμόζουσα διαχείριση των περιστατικών, η διεκδίκηση για ενίσχυση των σπουδών φύλου και των γραφείων ισότητας ώστε να κάνουν έρευνα σχετικά με τον σεξισμό, την ομοφοβία και κάθε είδους διάκριση μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία οργανική σχέση του φοιτητικού κινήματος με το φεμινιστικό και να ενταχθούν τα αιτήματα του ενός στο άλλο.
Η καμπάνια στον δρόμο για την 8η Μάρτη δεν θα περιοριστεί μόνο στα Πανεπιστήμια. Το προηγούμενο διάστημα η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη συμμετείχε στον αγώνα των εργαζομένων στην Μαλαματίνα, δημιουργώντας πραγματικές σχέσεις με το εργατικό κίνημα. Ως συνέχεια αυτής της σχέσης θα διεκδικήσουμε να καλέσουν σωματεία και συνδικάτα στην απεργιακή συγκέντρωση το μεσημέρι. Επίσης, σκοπεύουμε να βρεθούμε σε γειτονιές, σε σχολεία και σε μαζικούς χώρους εργασίας και να μεταφέρουμε παντού το σύνθημα της φετινής 8ης Μάρτη. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με αφορμή την 25η Νοέμβρη που μας πέρασε, θα προσπαθήσουμε να επισκεφτούμε κι άλλες δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών για να αναδείξουμε τις ελλείψεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. 
Η φετινή 8η Μάρτη θα έχει πολύμορφες δράσεις: οργανώνεται μία προβολή ταινίας και συζήτηση, ενώ βρίσκεται στα σκαριά μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο κείμενο «Το ξύπνημα» από το βιβλίο «Όλο σπίτι, κρεβάτι και εκκλησία» των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο, ένα κείμενο που αναδεικνύει με κωμικό τρόπο την πολλαπλή καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών. Την ημέρα της 8ης Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση στην 1μμ και η απογευματινή διαδήλωση στις 7μμ, και οι δύο στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μέχρι εκείνη την μέρα, θα γεμίσουμε την πόλη με αφίσες, φυλλάδια και πολύχρωμες δράσεις, σε μία προσπάθεια να ακουστούμε παντού και να στηριχθεί από όλη την κοινωνία γιατί μόνο όλες/οι/α μαζί μπορούμε να παλέψουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία