Φύλλο Νο 489 (8 Φλεβάρη 2023)

Binder489.pdf (13.09 MB)

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει με τις επιθέσεις της (υγεία, παιδεία, καλλιτέχνες κ.ά.) ότι θα συνεχίσει ως «πολεμική μηχανή» του κεφαλαίου μέχρι τέλους. 

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξ., Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα λειτουργεί ως υπενθύμιση της απογείωσης των δεσμών μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού κράτους τα τελευταία χρόνια. 
 

Στις 20 και 21 Φλεβάρη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, έρχεται στην χώρα μας και την περιοχή (Τουρκία, Ισραήλ) για να προωθήσει τα φιλοπόλεμα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αυτή η καθόλου τυχαία επίσκεψη συνιστά μεγάλη πρόκληση στα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της εργατικής τάξης , της νεολαίας και του λαού. 
 

Το Σαββατοκύριακο 4-5 Φλεβάρη έγινε το 32ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, με τη συμμετοχή 1263 αντιπροσώπων από 251 μέλη σωματεία.

Η 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ταυτισμένη με τη Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία, αποτελεί ημέρα - ορόσημο αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής στην Ελλάδα και στον κόσμο.
 

Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και περίπου τρία χρόνια από την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Όμως, πολιτικά δεν έχουμε ξοφλήσει με τα κάθε λογής παρακλάδια της, που με νέα ταμπέλα και νέο προσωπείο επιχειρούν να αναβαπτισθούν στο πολιτικό σκηνικό. 
 

Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη ημέρα αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κατά την οποία άνθρωποι σε περισσότερες από 600 πόλεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ. Η ημέρα αυτή  χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές  κοινωνικών κινημάτων και το διεθνή Τύπο της εποχής ως «το μεγαλύτερο γεγονός διαμαρτυρίας στην ανθρώπινη ιστορία».
 

Στο φόντο της αναθέρμανσης της εργατικής αντίστασης στην Ευρώπη, η Γαλλία συγκεντρώνει -για άλλη μια φορά- τα βλέμματα, όπου διεξάγεται η «μητέρα των μαχών», ενάντια στην απόπειρα Μακρόν να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα χρόνια εισφορών που απαιτούνται για να είναι πλήρης η σύνταξη. 
 

Την περίοδο που ζούμε, η φτώχεια και η ανεργία, οι απολύσεις και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η ακρίβεια σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, οι εξώσεις και ο πόλεμος, η περιορισμένη πρόσβαση σε περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα, απειλούν τις ζωές όλων μας.