«Για τους καταπιεσμένους που δεν έμαθες να ακούς»*

*στίχος των Rationalistas

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καλλέργη

Με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας συνεχίζεται το εφετείο της Χρυσής Αυγής. Στις προηγούμενες δικάσιμους κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είναι ήδη γνωστό: η δολοφονία ήταν οργανωμένη και οι αστυνομικοί παρέμειναν άπραγοι παρατηρητές –αν όχι συνεργάτες. Φίλος του Φύσσα και αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία κατήγγειλε πως η αρχική του κατάθεση παραποιήθηκε από τους αστυνομικούς στο ΑΤ Κερατσινίου για να προστατευτούν οι συνάδελφοι τους. Η καταγγελία αυτή, παρότι δεν αποτελεί κάποιο συγκλονιστικό νέο, είναι μία επίπονη υπενθύμιση της προσπάθειας που ξεκίνησε από τα πρώτα λεπτά μετά την δολοφονία Φύσσα και συνεχίζεται να «θαφτεί» η υπόθεση. Παρότι στις τελευταίες δικάσιμες οι χρυσαυγίτες σταμάτησαν τους θρασείς λεονταρισμούς και τις επιθέσεις απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, συνεχίζουν να επιτίθενται στους μάρτυρες. Μάλιστα, αυτή την φορά ζήτησαν να καταδικαστεί για ψευδορκία αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας που επιχείρησε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην παρέα του Παύλου Φύσσα και των χρυσαυγιτών που εμφανίστηκαν πρώτοι στο σημείο, ενώ τον κατηγόρησαν ότι αν δεν επιχειρούσε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο, «ίσως δεν υπήρχε δολοφονία». Για αυτό συνεχίζει να είναι κρίσιμο η εκδίκαση του Εφετείου να μην ξεχαστεί από τον κόσμο του κινήματος, καθώς ήταν αυτός που απέναντι σε αστυνομικούς που παραποιούσαν καταθέσεις και εκφοβισμούς μαρτύρων εξασφάλισαν την καταδίκη.

***

Διαμαρτυρία έξω από την δομή υποδοχής προσφύγων της Σάμου πραγματοποίησαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στις 15 Φλεβάρη. Ενώ το αίτημά τους για άσυλο έγινε δεκτό πριν 3 μήνες, μετά από εξάμηνη παραμονή τους στο κέντρο κράτησης της Σάμου δεν έχουν λάβει ακόμα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ταυτόχρονα, οι αιτούντες άσυλο σταμάτησαν να λαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν καθώς η ηλεκτρονική αίτηση για την καταγραφή του αιτήματος δεν θεωρείται πλέον ότι συνιστά έκφραση της βούλησής τους να ζητήσουν άσυλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απέλαση από την χώρα. Το ελληνικό κράτος για ακόμη μία φορά αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, καταργώντας στην πραγματικότητα αυτές τις δύο κατηγορίες, αφού με γραφειοκρατικές δικαιολογίες τους στερεί τα δικαιώματα τους. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα στην μεταναστευτική πολιτική, ακόμα και απέναντι σε ομάδες ανθρώπων που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Προφανώς, η πραγματική αιτία δεν είναι η γραφειοκρατία αλλά η εκδικητική και ξενοφοβική πολιτική απέναντι σε κάθε κατατρεγμένο πρόσφυγα, αλλά και η πολιτική αποτροπής προς όσους σκόπευαν να διεκδικήσουν ακόμα και το δικαίωμα της αίτησης σε άσυλο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει με οποιονδήποτε τρόπο πως ό,τι και να κάνουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να διαφύγουν από τα ΚΥΤ, τα καμπ, τα κέντρα κράτησης. 

***

Ξεκίνησε το Εφετείο των τεσσάρων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν πρωτόδικα τον Ιούνιο του 2021 για την πυρκαγιά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας. Παρότι, όπως συνέβη και στην κύρια ανάκριση και πρωτόδικα δεν παρουσιάζεται ο υποτιθέμενος (και μοναδικός) μάρτυρας κατηγορίας που υπέδειξε τους κατηγορούμενους απλά με τα μικρά τους ονόματα, το αφήγημα περί εγκληματικής ενοχής των τεσσάρων κατηγορουμένων παραμένει το ίδιο. Οι ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture και Forensis προσπαθούν μέσα από την κατάθεση και την ανάλυση βίντεο-ντοκουμέντων από το βράδυ που ξεκίνησε η πυρκαγιά να αποδείξουν ότι οι περιγραφές του μάρτυρα σχετικά με το από ποιους και που ξεκίνησε η φωτιά είναι ψευδής, ενώ ταυτόχρονα αναφέρουν πως η πυρκαγιά ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός, καθώς μόνο κατά το 2020 ξέσπασαν πάνω από 100 φωτιές στον καταυλισμό λόγω του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών διαβίωσης. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καλούνται για ακόμα μία φορά να αποδείξουν την αθωότητα τους σε ένα σύστημα εκ των προτέρων πεισμένο για την ενοχή τους, σε ένα σύστημα που εμπιστεύεται περισσότερο έναν εξαφανισμένο εδώ και δύο χρόνια μάρτυρα, παρά ομάδες εξειδικευμένων ερευνητών. Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα και του Εφετείου να είναι προαποφασισμένο και οι τέσσερις να γίνουν εξιλαστήρια θύματα σε ένα έγκλημα που ξεκίνησε την στιγμή που ξεκίνησε να χτίζεται η Μόρια.

***

Το βίντεο με τους δύο διασώστες του (ιδιωτικού) ασθενοφόρου που πλένουν στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας μία ηλικιωμένη γυναίκα χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο ποτίσματος έχει προκαλέσει (δίκαια) την οργή από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι μέσα στους οργισμένους είναι και ο δήμαρχος Ωρωπού, του Δήμου που διέμενε η γυναίκα αλλά και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης! Οι εργαζόμενοι που προέβησαν στην αισχρή αυτή πράξη κατηγορήθηκαν ως οι μόνοι υπεύθυνοι και έτσι, τελειώνει η ιστορία με μία ΕΔΕ. Στην πραγματικότητα όμως, ΕΔΕ θα έπρεπε να διενεργηθεί όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όσους φέρουν ευθύνη που μία γυναίκα με ψυχικά προβλήματα καταλήγει να ζει χωρίς καμία βοήθεια για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρι οι γείτονες της να παραπονεθούν για την μυρωδιά. Δηλαδή, τωρινοί και προηγούμενοι υπουργοί και δήμαρχοι που φρόντισαν για την κατάρρευση των δομών ψυχικής βοήθειας, των δωρεάν κέντρων ψυχοκοινωνικής στήριξης στους δήμους και των υπηρεσιών όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο προσωπικός βοηθός. Γιατί μέχρι να φτάσει η γυναίκα αυτή να βιώσει αυτόν τον εξευτελισμό, είχε βιώσει άλλους χίλιους και πρώτο την στέρηση του δικαιώματος της στην αυτόνομη ζωή, λόγω της έλλειψης δομών που θα την βοηθούσαν να ζει μόνη της με αξιοπρέπεια. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάνε για ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσοι με τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποχρηματοδότηση στέρησαν την αξιοπρέπεια και την ασφαλή διαβίωση από χιλιάδες ανθρώπους. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία