Φύλλο Νο 490 (8 Μάρτη 2023)

Binder490.pdf (12.03 MB)

Το αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένα μεγάλο «γεγονός», ένα από εκείνα που προκαλούν βαριές πολιτικές συνέπειες. Σαν ένας μεγάλος βράχος που πέφτει στα νερά μιας λίμνης και προκαλεί κυματισμούς που απειλούν να αλλάξουν ακόμα και τις όχθες της, δηλαδή να αλλάξουν τα όρια της πολιτικής συγκυρίας. 
 

Το βράδυ της 28ης Φλεβάρη, 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέες και νέοι, έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη. Αυτό που συνέβη δεν ήταν φυσική καταστροφή, δεν ήταν η κακιά στιγμή, δεν ήταν μόνο ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος. Ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με τη νεοφιλελεύθερη υπογραφή των ιδιωτικοποιήσεων.
 

Ο  «χώρος» της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς διατηρεί στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης και ρόλου στο μαζικό κίνημα και στους πολιτικούς αγώνες. Διατηρεί σχέσεις με ένα ευρύτερο κινηματικό και πολιτικό δυναμικό, πολύτιμο για τις εξελίξεις. 
 

Οι επικείμενες εκλογές θα κρίνουν αν τη διαχείριση των λίγο-πολύ παγιωμένων αστικών στρατηγικών θα συνεχίσουν να ασκούν παράγοντες του περιβάλλοντος Μητσοτάκη συνεπικουρούμενοι από τα στελέχη της ΝΔ, ή αν το έργο αυτό θα αναλάβει ένα πολιτικό προσωπικό προερχόμενο από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ίσως και με τη συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ πέραν του κύκλου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη επιδίωξε την πρόκληση/πόλωση της κοινωνίας προκειμένου να τσακίσει τον ιδεολογικοπολιτικό συσχετισμό που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και να εγκαθιδρύσει το νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς στην οικονομία και στο κράτος, για βάθος χρόνου.

Μετά από δύο συνεχόμενες θητείες του κατά κοινή ομολογία πιο διαπλεκόμενου προέδρου από την ίδρυση του κράτους έως τώρα, Νίκου Αναστασιάδη, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιο που ο απερχόμενος είχε ορίσει ως διάδοχό του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ (και 7,6 λίγες ώρες αργότερα) έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 54.000 – περισσότεροι από 46.000 εντοπίζονται στην Τουρκία. 
 

Στον ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αξίζει να σταθούμε και στο πώς ο πόλεμος επηρεάζει το εσωτερικό των δύο εμπόλεμων χωρών, καθώς ένα πράγμα μόνο είναι σίγουρο: αποκλείεται μια επιστροφή στο προπολεμικό «στάτους κβο».

Η 21η Μάρτη δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία στην Ελλάδα. Η παγκόσμια ημέρα ενάντια στο ρατσισμό εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει μια ημερομηνία ορόσημο για το αντιρατσιστικό κίνημα και την Αριστερά.