Στις 25-27 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, για την ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των αντίστοιχων στα τοπικά παραρτήματα του σωματείου σε Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο.
Η συγκυρία διεξαγωγής των εκλογών παίρνει χαρακτηριστικά αγωνιστικής αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ο συνεχής αγώνας του φοιτητικού κινήματος με καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα απέναντι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών που συναντώνται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, φανερώνουν μία δυναμική αντίστασης.
Αγωνιστική δράση –
Σύμβαση Εργασίας
Οι εκλογές του σωματείου διεξάγονται σε μία περίοδο που είναι «ανοιχτή» η διαπραγμάτευση με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς για τους/ις εργαζόμενους/ες στον κλάδο. Το Δεκέμβρη του ‘22, το ΣΜΤ μέσα από μία από τις μαζικότερες γενικές του συνελεύσεις αποφάσισε ομόφωνα το σχέδιο για τη ΣΣΕ. Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς για να γίνει μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων και διεκδίκησης της ΣΣΕ με αγωνιστικές-απεργιακές κινητοποιήσεις, με κύρια ευθύνη της πρώτης δύναμης, της ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.
Παρολαυτά, και παρά τη σχετικά περιορισμένη κινητοποίηση για την υπογραφή ΣΣΕ, η εργοδοσία έχει αναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, οι δύο τελευταίες κλαδικές απεργίες μαζί με το συνδικάτο και την ομοσπονδία των οικοδόμων (Νοέμβριος ‘23 και Ιανουάριος ‘24) ήταν μαζικές, με σημαντική συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις, ακόμα και αν το ΣΜΤ είχε πιο πολύ έναν συμπληρωματικό ρόλο, παρά έναν ισότιμο ρόλο σε έναν από κοινού συντονισμό με τους οικοδόμους.
Η πλειοψηφία των μελών του ΣΜΤ, που εργάζονται στους κλάδους της μελέτης και της κατασκευής -και κυρίως οι πιο νέες/οι συναδέλφισσες/οι- βιώνουν με σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της ακρίβειας, του πληθωρισμού, των στάσιμων και χαμηλών μισθών ενώ την ίδια ώρα εργάζονται σε έργα που έχουν προϋπολογισμούς δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και βλέπουν τα αφεντικά να αυξάνουν τα κέρδη τους. Σε όλες τις συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων στους χώρους δουλειάς κυριαρχεί το ερώτημα «πώς θα βγει ο μήνας». Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, που μία πιο νέα γενιά τεχνικών-μηχανικών μαζικοποιεί το σωματείο και αναζητά λύσεις μέσα από το συλλογικό δρόμο απέναντι στα αδιέξοδα των ατομικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία.
Το κεντρικό ζήτημα των εκλογών του ΣΜΤ είναι πώς θα μπορέσει το σωματείο να γίνει ακόμα πιο μαζικό, ακόμα πιο διεκδικητικό και πώς θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων του κλάδου. Τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τις προηγούμενες εκλογές, το σωματείο έχει δώσει σοβαρές μάχες και έχει καταφέρει νίκες, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά του.
Η κινητοποίηση του σωματείου κατάφερε να δικαιώσει τους 11 απολυμένους στην εταιρεία Green Properties, να πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων σε απολυμένο συνάδελφο από την εταιρεία Diadilos Solutions, να πληρωθεί η αποζημίωση απόλυσης σε συναδέλφισσα από την εταιρεία Eight Bells, να μπει φρένο σε αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας Planet Fruits. Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο κάποιες από τις «εικόνες» που αποδεικνύουν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συλλογικής οργάνωσης στους χώρους δουλειάς ως ο μόνος τρόπος που έχουμε οι εργαζόμενες/οι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το ΣΜΤ έχει πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια στο σεξισμό σε χώρους δουλειάς, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση συναδέλφου σε τεχνικό γραφείο στα Χανιά που έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Το σωματείο έχει συμμετάσχει σε πλήθος φεμινιστικών και αντισεξιστικών κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση ενοποίησης-συντονισμού των φεμινιστικών και εργατικών αντιστάσεων.
Η αντίσταση στο σεξισμό στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να είναι υπόθεση του σωματείου και όχι υπόθεση της εργοδοσίας να λύνει «εσωτερικά» τα «ζητήματα». Με πρόταση της barricada (ενωτικό σχήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο ΣΜΤ), το σχέδιο για τη ΣΣΕ που έχει αποφασίσει το σωματείο είναι το μόνο που διεκδικεί να θεσμοθετηθεί η άδεια δυσμηνόρροιας για τις γυναίκες συναδέλφους. Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο και για τη δυνατότητα επίσχεσης εργασίας για συναδέλφισσες/ους που βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς (και για γυναίκες και λοατκι άτομα) λόγω της άρνησης της ΕΣΑΚ να αναγνωρίσει ουσιαστικά το πρόβλημα του σεξισμού στην εργασία και το ρόλο που πρέπει να έχουν τα σωματεία, αναπαράγοντας συντηρητικά και σεξιστικά επιχειρήματα.
Μαζικό ΣΜΤ στα χέρια
των εργαζομένων
Την περίοδο μέχρι τις εκλογές, υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία να μαζικοποιηθεί περαιτέρω το Σωματείο. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Σωματείου δεν είναι κάλεσμα ανάθεσης αλλά κάλεσμα ενίσχυσης της δύναμης και της διαπραγματευτικής ισχύος του σωματείου απέναντι στην εργοδοσία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο «διαπραγματευτικών ικανοτήτων» των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά υπόθεση κινητοποίησης και δράσης των εργαζομένων σε κάθε γραφείο, σε κάθε τεχνική εταιρεία, σε κάθε εργοτάξιο, ώστε κάθε μέλος του ΣΜΤ να «είναι το σωματείο» στο χώρο δουλειάς του.
Το ψηφοδέλτιο και τα μέλη της barricada (ενωτική αγωνιστική παρέμβαση στο ΣΜΤ) διεκδικούμε ένα τέτοιο σωματείο. Και για να μπορέσει να το κάνει αυτό χρειάζεται να ξέρει πραγματικά τη δύναμη έχει, σε ποιους χώρους εργάζονται τα μέλη του, ώστε οι χιλιάδες εγγεγραμμένες/οι στα μητρώα του σωματείου να αποτελούν πραγματική δύναμη. Διεκδικούμε ένα σωματείο το οποίο θα εμπλέκει τα μέλη του σε όλες τις διαδικασίες και στις γενικές συνελεύσεις και δε θα τις αντιμετωπίζει ως αντιπαράθεση κομματικών ακροατηρίων. Δύο χρόνια μετά την ίδρυση της barricada συνεχίζουμε στο δρόμο του μαζικού-ενωτικού αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, για αυξήσεις σε μισθούς, για την προστασία των δικαιωμάτων μας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της barricada στις εκλογές του ΣΜΤ θα αποτελέσει εγγύηση για τη διασφάλιση αυτής της κατεύθυνσης.