Ετήσιο μαρξιστικό συνέδριο στις ΗΠΑ: Σοσιαλισμός 2012

Φωτογραφία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, από τις 28 Ιούνη ως 1 Ιούλη, το μαρξιστικό συνέδριο «Σοσιαλισμός 2012» που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνει η International Socialist Organization (ISO), η «αδελφή» οργάνωση της ΔΕΑ στις ΗΠΑ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κορυφαίο σημείο αποτέλεσε η μεγάλη εκδήλωση κατά της αστυνομικής ρατσιστικής τρομοκρατίας, που εκδηλώνεται με τις διαδοχικές και αναίτιες δολοφονίες νεαρών μαύρων Αμερικανών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Η εκδήλωση άνοιξε με μήνυμα του Μουμία Αμπού Τζαμάλ και «εισηγητές» ήταν οι οικογένειες των δολοφονημένων νεαρών μαύρων. Οι πατέρες και οι μητέρες των θυμάτων που σήμερα οργανώνονται, απαιτώντας δικαιοσύνη και βάζοντας τα θεμέλια για ένα σύγχρονο αντιρατσιστικό κίνημα, στα πρότυπα του μεγάλου κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Ξεχώρισε επίσης η παρουσία του Βρετανού μαρξιστή, Άλεξ Καλλίνικος, ηγετικού στελέχους της IST και του SWP, που μίλησε για την κρίση και την αντίσταση στην Ευρώπη. Η παρουσία του Α. Καλλίνικος στο «Σοσιαλισμός 2012» έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη ρήξη μεταξύ ISO και της IST (Διεθνής Σοσιαλιστική Τάση, μέλος της οποίας είναι το ΣΕΚ στην Ελλάδα) που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 2000…

Με μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν οι τρεις εκδηλώσεις για την αντίσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο συνέδριο αυτό επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως παράδειγμα για τη διεθνή αντικαπιταλιστική Αριστερά. Τα θέματα αυτά ανέπτυξε ο Αντ. Νταβανέλλος, στέλεχος της ΔΕΑ, ως προσκεκλημένος εισηγητής από την ISO.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία