Φύλλο Νο 271 (11 Ιούλη 2012)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολυτασικό και ομοσπονδιακού χαρακτήρα κόμμα, να διατηρήσει και να διευρύνει τον χαρακτήρα του σαν μέτωπο έστω κι αν αυτό θα έχει τη μορφή του ενιαίου κόμματος. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα δυο βασικές οργανωτικές κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι «όλη η εξουσία στα μέλη» και η δεύτερη είναι «καμιά υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία».

Πρώτα θα εφαρμόσετε το μνημόνιο και μετά θα δούμε για «επαναδιαπραγμάτευση» απάντησε –σε ελεύθερη μετάφραση– το Γιούρογκρουπ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Στουρνάρας, που εκπροσωπούσε –τρομάρα μας– την ελληνική πλευρά, δήλωσε: «Παλεύουμε πλέον για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων πέραν των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο». Που σημαίνει –επίσης σε ελεύθερη μετάφραση– ότι τα μέτρα, που προβλέπει το μνημόνιο, έχουν απλώς δρομολογηθεί. Θαύμα η επαναδιαπραγμάτευση…

Δεν υπάρχει καμία τομή όσον αφορά το ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ, δηλ. για το ζήτημα της λιτότητας η οποία παραμένει ως βασική λατρευτική θεότητα στους ευρωπαϊκούς καπιταλιστικούς ναούς: Οι διασώσεις των μηχανισμών στήριξης θα συνοδεύονται από μνημόνια λιτότητας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκινά από κατώτερο σημείο εκκίνησης, είναι περισσότερο αντιφατική από την κυβέρνηση Παπαδήμου (που είχε ως κόμμα-κορμό το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ) και έχει απέναντί της μια ισχυρότερη Αριστερά. Ο Σαμαράς θα συναντήσει τη λαϊκή οργή πιο γρήγορα από ό,τι ο Παπαδήμος ή ο Γ. Παπανδρέου...

Όλα τα παραδείγματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών δείχνουν ότι όλοι, χρήστες των υπηρεσιών και εργαζόμενοι, βγαίνουμε ζημιωμένοι. Όλοι εκτός από τους ιδιώτες που γεμίζουν με τεράστια ποσά την τσέπη τους.

Η έκφραση αυτής της νέας διάθεσης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (όπως οι εκλογές) ήταν πιο εύκολη. Η μετάφρασή της σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, εξειδικευμένο και στοχευμένο στον κάθε εργατικό χώρο, που απαιτεί έκθεση και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, έχει δυσκολίες. Η ευκαιρία υπάρχει όμως.

Τις πρώτες μέρες του Ιούλη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ALUMINOX στο Κορωπί.

Το 28ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους άλλους Οργανισμούς Κοινωνικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουλίου στην Αθήνα, ανέδειξε το τεράστιο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την κοινωνική Ασφάλιση η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, από τις 28 Ιούνη ως 1 Ιούλη, το μαρξιστικό συνέδριο «Σοσιαλισμός 2012» που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνει η International Socialist Organization (ISO), η «αδελφή» οργάνωση της ΔΕΑ στις ΗΠΑ.

Στις 25 Ιούνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΔΕΑ με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ παντού – Αντιπολίτευση ανατροπής». Εισηγητές ήταν οι Κώστας Αθανασίου, Τάσος Κορωνάκης, Πάνος Κοσμάς, Σωτήρης Μάρταλης, Γιώργος Σαπουνάς, Δημήτρης Στρατούλης και Θεανώ Φωτίου.

Το σημερινό πολιτικό πλαίσιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το «να τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αυτονόητη αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής δύναμής του, θα χρειαστεί τη δράση και «έξω από τη βουλή», δηλαδή τη δύναμη των αγώνων, που θα κάνουν εφικτή την παραβίαση της ασφυκτικής «νομιμότητας» των μνημονίων.

Το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ παντού!» πρέπει να περάσει από τη διακήρυξη στην υλοποίηση. Με προμετωπίδα τη μάχη για την ανατροπή (της λιτότητας, των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, του φασιστικού κινδύνου) και με στόχο το σοσιαλισμό, να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας.

Η κύρια και χρησιμότατη κατάκτηση είναι η συλλογική ενεργοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων στις γειτονιές, που τώρα επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλους τομείς που δυσχεραίνουν τη «μνημονιακή» ζωή μας και τη μετατρέπουν σε αγωνιστική κινητοποίηση.

Οι «προστάτες» του πολίτη αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να κάνουν ώρες να φτάσουν, όταν πρόκειται για θύματα φασιστικών επιθέσεων, σπεύδουν όμως να ελέγξουν ασαφείς καταγγελίες για «διατάραξη», με στόχο λαϊκές συνελεύσεις.

Η έκδοση αυτού του βιβλίου αποκτάει μια πολύ προφανή αναγκαιότητα. Όχι γιατί απαντάει άμεσα στα ζητήματα που θέτει η τρέχουσα συζήτηση, αλλά γιατί βάζει ένα πλαίσιο αρχών για κάθε συζήτηση περί κόμματος μέσα στην Αριστερά, ένα πλαίσιο αρχών από μαρξιστική σκοπιά, ξεκινώντας από τις αντιλήψεις του Μαρξ και εστιάζοντας αναλυτικά στη συνεισφορά των μεγάλων επαναστατών σοσιαλιστών του προηγούμενου αιώνα.

Οι εκλογές στο Μεξικό έφεραν «παλινόρθωση». Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), που κυβέρνησε τη χώρα για 70 χρόνια και ήταν διαβόητο για τη διαφθορά του, επέστρεψε στην εξουσία.

Η καινούργια κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει επίσης το νόμο-πλαίσιο. Από τα μέτωπα που θα δημιουργηθούν τόσο μέσα στις σχολές, όσο και έξω από αυτές, θα κριθεί το μέλλον της παιδείας για πολλά χρόνια.

Την ώρα που τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαθέτουν αποθέματα για τη συντήρησή τους μόνο για τους επόμενους τρείς μήνες και ενώ έχουν γίνει ήδη περικοπές στα αναλώσιμα, τα οποία καλούνται πλέον να πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, το υπουργείο Παιδείας δαπάνησε μισό εκατομμύριο ευρώ για την αλλαγή του ονόματός του (αλλαγές του λογότυπου των κτιρίων, σφραγίδες κλπ).

Είναι προφανές πως ο ρατσισμός θα είναι ένα από τα βασικά όπλα της τρικομματικής για την παραπλάνηση του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, την ώρα που ο Σαμαράς θα επιχειρεί να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο αγαθό και οργανισμό και να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις στα νέα μέτρα μνημονιακής λιτότητας. Αβαντάροντας προκλητικά και τους νεοναζί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την κοινοβούλιο, όταν μίλησε ο Μιχαλολιάκος. Την αδυναμία όμως της πολιτικής που υποστηρίζει, ανέδειξε με ένα έξυπνο ερώτημά του προς τη Χρυσή Αυγή, ο Μανώλης Γλέζος. Με αφορμή τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης, αναρωτήθηκε: «Θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνετε; Θα στείλετε εντολή στους ομοϊδεάτες σας στις άλλες χώρες να τσακίσουν τους Έλληνες;».