Φύλλο Νο 271 (11 Ιούλη 2012)

Camping νεολαίας 2012

Μετά από μια ενδιαφέρουσα χρονιά και έναν «ατέλειωτο» χειμώνα, ετοιμάζουμε ξανά τις σκηνές μας για κάμπινγκ, αυτή τη φορά στο Γύθειο Λακωνίας, στην παραλία Μαυροβουνίου. Από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου, θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσουμε με παιχνίδια και πάρτι, θα στήσουμε θερινό σινεμά και θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια ανάσα και να συζητήσουμε για όλα αυτά που έγιναν και για όλα αυτά που θα ρθουν την εποχή της κρίσης.

Για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολυτασικό και ομοσπονδιακού χαρακτήρα κόμμα, να διατηρήσει και να διευρύνει τον χαρακτήρα του σαν μέτωπο έστω κι αν αυτό θα έχει τη μορφή του ενιαίου κόμματος. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα δυο βασικές οργανωτικές κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι «όλη η εξουσία στα μέλη» και η δεύτερη είναι «καμιά υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία».

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν!

Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκινά από κατώτερο σημείο εκκίνησης, είναι περισσότερο αντιφατική από την κυβέρνηση Παπαδήμου (που είχε ως κόμμα-κορμό το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ) και έχει απέναντί της μια ισχυρότερη Αριστερά. Ο Σαμαράς θα συναντήσει τη λαϊκή οργή πιο γρήγορα από ό,τι ο Παπαδήμος ή ο Γ. Παπανδρέου...

Στα σύντομα...

Πρώτα θα εφαρμόσετε το μνημόνιο και μετά θα δούμε για «επαναδιαπραγμάτευση» απάντησε –σε ελεύθερη μετάφραση– το Γιούρογκρουπ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Στουρνάρας, που εκπροσωπούσε –τρομάρα μας– την ελληνική πλευρά, δήλωσε: «Παλεύουμε πλέον για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων πέραν των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο». Που σημαίνει –επίσης σε ελεύθερη μετάφραση– ότι τα μέτρα, που προβλέπει το μνημόνιο, έχουν απλώς δρομολογηθεί. Θαύμα η επαναδιαπραγμάτευση…

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: Οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν τίποτα

Δεν υπάρχει καμία τομή όσον αφορά το ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ, δηλ. για το ζήτημα της λιτότητας η οποία παραμένει ως βασική λατρευτική θεότητα στους ευρωπαϊκούς καπιταλιστικούς ναούς: Οι διασώσεις των μηχανισμών στήριξης θα συνοδεύονται από μνημόνια λιτότητας.

Όχι στο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών

Όλα τα παραδείγματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών δείχνουν ότι όλοι, χρήστες των υπηρεσιών και εργαζόμενοι, βγαίνουμε ζημιωμένοι. Όλοι εκτός από τους ιδιώτες που γεμίζουν με τεράστια ποσά την τσέπη τους.

Τέλος του Δημοσίου ή ξεκίνημα ανυποχώρητων εργατικών αγώνων;

Η έκφραση αυτής της νέας διάθεσης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (όπως οι εκλογές) ήταν πιο εύκολη. Η μετάφρασή της σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, εξειδικευμένο και στοχευμένο στον κάθε εργατικό χώρο, που απαιτεί έκθεση και συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, έχει δυσκολίες. Η ευκαιρία υπάρχει όμως.

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

48ωρη απεργία στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στις 10 και 11 Ιούλη.

24ωρη απεργία στην ALUMINOX

Τις πρώτες μέρες του Ιούλη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ALUMINOX στο Κορωπί.

Allou Fun Park: Επίσχεση εργασίας

Πετυχημένη επίσχεση εργασίας πραγματοποίησαν δέκα εργαζόμενοι της επιχείρησης Allou Fun Park στο Ρέντη.

Εκδικητική απόλυση του γνωστού συνδικαλιστή Παναγιώτη Σωτήρη

Σε εκδικητική απόλυση του γνωστού συνδικαλιστή Παναγιώτη Σωτήρη προχώρησε η εργοδοσία του φροντιστηρίου Κύβος στην Καλλιθέα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ).

28ο Συνέδριο ΠΟΠΟΚΠ

Το 28ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους άλλους Οργανισμούς Κοινωνικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουλίου στην Αθήνα, ανέδειξε το τεράστιο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την κοινωνική Ασφάλιση η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.

Κτηματολόγιο ΑΕ: Η πρώτη κινητοποίηση ενάντια σε ιδιωτικοποίηση

Δυναμική ήταν η πρώτη κινητοποίηση ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις, που έγινε από τους εργαζόμενους στην Κτηματολόγιο ΑΕ, την Πέμπτη 5 Ιούλη, έξω από κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας.

Η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση: Ο κατήφορος του ρεαλισμού και της υπευθυνότητας

Πριν από δύο χρόνια, όταν η ΔΗΜΑΡ έκανε τα πρώτα βήματά της, με άρθρο στην εφημερίδα μας τη χαρακτηρίζαμε ως την Αριστερά του μνημονίου. Πολλοί τότε θεώρησαν την έκφραση υπερβολική, αλλά διαψεύστηκαν.

Gay Pride Θεσ/νικης: Γιορτή διεκδίκησης και αντίστασης

Με 3.000 άτομα στην παρέλαση-πορεία κορυφώθηκε το 2ήμερο Gay Pride Θεσσαλονίκης, το πρώτο που γίνεται στην πόλη και με επιτυχία που ξεπέρασε και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες.

Ετήσιο μαρξιστικό συνέδριο στις ΗΠΑ: Σοσιαλισμός 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, από τις 28 Ιούνη ως 1 Ιούλη, το μαρξιστικό συνέδριο «Σοσιαλισμός 2012» που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνει η International Socialist Organization (ISO), η «αδελφή» οργάνωση της ΔΕΑ στις ΗΠΑ.

Εκδήλωση της ΔΕΑ: «ΣΥΡΙΖΑ παντού - Αντιπολίτευση ανατροπής»

Στις 25 Ιούνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΔΕΑ με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ παντού – Αντιπολίτευση ανατροπής». Εισηγητές ήταν οι Κώστας Αθανασίου, Τάσος Κορωνάκης, Πάνος Κοσμάς, Σωτήρης Μάρταλης, Γιώργος Σαπουνάς, Δημήτρης Στρατούλης και Θεανώ Φωτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα καθήκοντα της αριστερής αντιπολίτευσης

Το σημερινό πολιτικό πλαίσιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το «να τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αυτονόητη αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής δύναμής του, θα χρειαστεί τη δράση και «έξω από τη βουλή», δηλαδή τη δύναμη των αγώνων, που θα κάνουν εφικτή την παραβίαση της ασφυκτικής «νομιμότητας» των μνημονίων.

ΣΥΡΙΖΑ παντού!

Το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ παντού!» πρέπει να περάσει από τη διακήρυξη στην υλοποίηση. Με προμετωπίδα τη μάχη για την ανατροπή (της λιτότητας, των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, του φασιστικού κινδύνου) και με στόχο το σοσιαλισμό, να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας.

Επιτροπή «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε»: Πορεία στις 19/7 ενάντια σε φόρους, χαράτσια ΔΕΗ κλπ

Η κύρια και χρησιμότατη κατάκτηση είναι η συλλογική ενεργοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων στις γειτονιές, που τώρα επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλους τομείς που δυσχεραίνουν τη «μνημονιακή» ζωή μας και τη μετατρέπουν σε αγωνιστική κινητοποίηση.

Αστυνομική αυθαιρεσία στο Αιγάλεω

Οι «προστάτες» του πολίτη αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να κάνουν ώρες να φτάσουν, όταν πρόκειται για θύματα φασιστικών επιθέσεων, σπεύδουν όμως να ελέγξουν ασαφείς καταγγελίες για «διατάραξη», με στόχο λαϊκές συνελεύσεις.

Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο του Τζον Μόλινιου: Ο Μαρξισμός και το κόμμα

Η έκδοση αυτού του βιβλίου αποκτάει μια πολύ προφανή αναγκαιότητα. Όχι γιατί απαντάει άμεσα στα ζητήματα που θέτει η τρέχουσα συζήτηση, αλλά γιατί βάζει ένα πλαίσιο αρχών για κάθε συζήτηση περί κόμματος μέσα στην Αριστερά, ένα πλαίσιο αρχών από μαρξιστική σκοπιά, ξεκινώντας από τις αντιλήψεις του Μαρξ και εστιάζοντας αναλυτικά στη συνεισφορά των μεγάλων επαναστατών σοσιαλιστών του προηγούμενου αιώνα.

Αίγυπτος: Δεν ήταν «νίκη του Μόρσι», ήταν λαϊκή νίκη ενάντια στην αντεπανάσταση

Η νίκη του υποψήφιου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μόρσι, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι μια βαθιά ανάσα ζωής για την επανάσταση στην Αίγυπτο, που είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια θανάσιμη απειλή, την πιο επικίνδυνη μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι συνεχίζουν

Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι συνεχίζουν την ηρωική τους απεργία διαρκείας.

«Σκιές» στις εκλογές στο Μεξικό

Οι εκλογές στο Μεξικό έφεραν «παλινόρθωση». Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), που κυβέρνησε τη χώρα για 70 χρόνια και ήταν διαβόητο για τη διαφθορά του, επέστρεψε στην εξουσία.

Πραξικόπημα στην Παραγουάη

Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, ανατράπηκε από ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για την τριτοβάθμια: Κλεισίματα σχολών – Εφαρμογή του μνημονίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η καινούργια κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει επίσης το νόμο-πλαίσιο. Από τα μέτωπα που θα δημιουργηθούν τόσο μέσα στις σχολές, όσο και έξω από αυτές, θα κριθεί το μέλλον της παιδείας για πολλά χρόνια.

Λεφτά υπάρχουν! (για το υπουργείο Παιδείας...)

Την ώρα που τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαθέτουν αποθέματα για τη συντήρησή τους μόνο για τους επόμενους τρείς μήνες και ενώ έχουν γίνει ήδη περικοπές στα αναλώσιμα, τα οποία καλούνται πλέον να πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, το υπουργείο Παιδείας δαπάνησε μισό εκατομμύριο ευρώ για την αλλαγή του ονόματός του (αλλαγές του λογότυπου των κτιρίων, σφραγίδες κλπ).

Αναγνώριση κολεγίων ζητά η τρόικα

Στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων αναμένεται να αναφερθεί η τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Προγραμματικές δηλώσεις ρατσιστικής υποκρισίας

Είναι προφανές πως ο ρατσισμός θα είναι ένα από τα βασικά όπλα της τρικομματικής για την παραπλάνηση του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, την ώρα που ο Σαμαράς θα επιχειρεί να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο αγαθό και οργανισμό και να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις στα νέα μέτρα μνημονιακής λιτότητας. Αβαντάροντας προκλητικά και τους νεοναζί.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την κοινοβούλιο, όταν μίλησε ο Μιχαλολιάκος. Την αδυναμία όμως της πολιτικής που υποστηρίζει, ανέδειξε με ένα έξυπνο ερώτημά του προς τη Χρυσή Αυγή, ο Μανώλης Γλέζος. Με αφορμή τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης, αναρωτήθηκε: «Θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνετε; Θα στείλετε εντολή στους ομοϊδεάτες σας στις άλλες χώρες να τσακίσουν τους Έλληνες;».

Συρία: Κυνικά παζάρια στις πλάτες της εξέγερσης

Όσο η εξέγερση αντέχει και δυναμώνει, μεγαλώνει και η αυτοπεποίθηση στους δρόμους πως ο συριακός λαός θα τα καταφέρει απέναντι στον Άσαντ μόνος του. Αλλά θα χρειαστεί το κίνημα (ένοπλο και μαζικό) να καταφέρει να επικρατήσει σύντομα στη χώρα. Αν η σύγκρουση παραταθεί για καιρό ακόμα και η προοπτική της νίκης απομακρυνθεί, η ξένη επέμβαση θα έρθει πολύ πιο κοντά ως προοπτική.

Η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης

πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η είσοδος της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση έσπευσε να εγκρίνει μέτρα για εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012, μέτρα που δείχνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει: επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και στα φτωχότερα στρώματα.