Ευθύνη όλων μας να βαδίσουμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη χωρίς λευκές σελίδες

Φωτογραφία

Ασφαλώς η υπόθεση της Ενότητας της Αριστεράς δεν εξαντλείται στη συμβολή του δημόσιου διάλογου. Απαιτούνται ειλικρινή βήματα που θα χτίζουν τις προσπάθειες της κοινής δράσης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Λία Φράγκου, μέλος της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Η απόφαση να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από αμηχανία, σύγχυση και προβληματισμούς, αναμενόμενους και δημιουργικούς νομίζω.

Η σύγχυση επιβαρύνθηκε από  μια σειρά ενεργειών και  θέσεων της ηγεσίας, που ενίσχυσαν την ανησυχία και τον προβληματισμό «για το  που πάμε, τι επιθυμούμε να δημιουργήσουμε» και αν αυτά είναι «τα προσεκτικά και σταθερά βήματα» που αναφέρονται στην απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής ότι απαιτούνται.

Ο δημόσιος διάλογος, που αρχίζει και αναπτύσσεται για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντικός καταλύτης δημιουργικού προβληματισμού που πρέπει να τον χαιρετίσουμε και να τον αποδεχτούμε χωρίς στεγανά και βουλοκέρια και θα επεκταθεί πιστεύω και σε πολλά θέματα που απασχολούν ή οφείλουν να απασχολούν την ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Συμμετοχή στο διάλογο αυτό έτρεξε να πάρει πάντως το αστικό μπλοκ, για να τραβήξει το αυτί στην ενωτική, αριστερή, ριζοσπαστική προοπτική που μπορεί να «παρασυρθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δημόσιος διάλογος άνοιξε και θα συμβάλλει δημιουργικά, μπορεί δε να  αναπληρώσει εν μέρει και αυτό το παράδοξο της λευκής πρόσκλησης, να καλύψει και μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών, που αναλώθηκε σε εσωστρεφείς αναζητήσεις και αποσαφηνίσεις των γενικών και ασαφών –σε αρκετά σημεία– κατευθυντήριων οδηγιών, που δεν βοήθησαν να ανοίξει η ουσιαστική και δομημένη συζήτηση που θα διευκόλυνε όλους να τοποθετούνται.

Ελπίζω ότι αρχίζει να γίνεται κατανοητό πλέον ότι προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με λευκές σελίδες. Τα κείμενα πρέπει επειγόντως να παρουσιαστούν στον κόσμο που καλούμε να συγκροτήσει ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΤΟΥ. Να είναι το πρώτο στοιχείο αντιστοίχισης με την αναγκαιότητα του μετασχηματισμού (σύμφωνα με την απόφαση της ΠΣΕ) « να μπορούν να εκφραστούν, να συμμετέχουν, να διατυπώσουν γνώμη» όσοι προσέρχονται, αλλά και της επαγρύπνησης των από κάτω,  να μην εκχωρούνται τα χαρακτηριστικά της δημοκρατικότητας που απαιτούνται (σύμφωνα πάλι με την απόφαση της ΠΣΕ). Με απλά λόγια, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει έστω και μια Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα εκλέξει αντιπροσώπους, χωρίς να έχουν τεθεί προς συζήτηση τα κείμενα που τουλάχιστον έχουν αποφασιστεί ότι θα υπάρχουν.

Επίσης, η απόφαση της ΠΣΕ που σωστά επαναλαμβάνει την επιμονή μας στην υπόθεση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ως στρατηγική επιλογή και έχει γίνει αποδεκτή από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας (όπως φάνηκε και από την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων), πρέπει να υπηρετηθεί με συνέπεια. Στην πορεία προς το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος, ώστε όλες οι πλευρές και οι απόψεις από ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να τεθούν χωρίς αφορισμούς.

Ασφαλώς η υπόθεση της Ενότητας της Αριστεράς δεν εξαντλείται στη συμβολή του δημόσιου διάλογου.
Απαιτούνται  ειλικρινή βήματα που θα χτίζουν τις προσπάθειες της κοινής δράσης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ευκαιρία είναι άμεση, είναι μπροστά μας, βρίσκεται στην ύψιστη προτεραιότητα που πρέπει να τεθεί, για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση ενός μεγάλου ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος για την απόρριψη του κυβερνητικού πακέτου της καταστροφής, τη συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και τη στόχευση να ριζώνει  η ΑΡΙΣΤΕΡΑ και τα οράματά της όλο και πλατύτερα στους  εργαζόμενους, για να στηρίξουν ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα της Αριστεράς με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία