Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: Περισσότερα στρατιωτικά μέτρα για τους πρόσφυγες

Στις 10 και 11 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το συνέδριο «Ειρήνη στη Νότια και Ανατολική Γειτονιά» που διοργάνωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα την Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ και προσκεκλημένους ομιλητές από χώρες που αφορά το πρόγραμμα αυτό που κλήθηκαν να αναδείξουν με ποιον τρόπο (δεν) δούλεψε το πρόγραμμα από το 2004 που ξεκίνησε. Το συνέδριο είχε κληθεί να παρακολουθήσει ομάδα από την Ελλάδα αποτελούμενη από δημοσιογράφους και εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας αφορά χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Παλαιστίνη, η Μολδαβία, η Ουκρανία κ.ά., και ο διακηρυγμένος στόχος είναι η ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες αυτές ώστε η ΕΕ να τις βοηθήσει να έχουν «δημοκρατία, έννομη τάξη, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική συνοχή». Το γεγονός ότι η ΕΕ ισχυρίζεται πως έχει αυτούς τους στόχους για τις γειτονικές της χώρες μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. 

Το τι γίνεται στην πράξη, βέβαια, το συνόψισε καλύτερα ο επικεφαλής του διεθνούς γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μαχμούντ Αμπάσι. «Δεν πιστεύω ότι η πολιτική της ΕΕ για τη γειτονία έχει ως στόχο την ευημερία και τη σταθερότητα. Η ΕΕ έχει τη δική της αντίληψη για τη σταθερότητα και οι ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν κάθε είδους δικτατορίες», είπε, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν το στυγνό καθεστώς του Σίσι. Ο Ισμάτ Σαμπρί, επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, είπε για την κατάσταση στη Συρία ότι η συμμαχία των δυτικών δυνάμεων βομβαρδίζει υποτίθεται με στόχο το Ισλαμικό Κράτος αλλά το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους λαούς είναι ότι «αυτή είναι η μοίρα όσων εξεγείρονται». 
Ένα κομμάτι του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στο προσφυγικό. Η Ανίτα Κουνσιλέτο, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Euromed Rights», υπογράμμισε ότι «λόγω της προσφυγικής κρίσης επιτρέπονται ολοένα και περισσότερα στρατιωτικά μέτρα, όπως η φύλαξη των συνόρων και η κατασκευή φραχτών». Ο Γερμανός πρώην ευρωβουλευτής Τομπίας Φλούγκερ τόνισε ότι όταν βάζεις στο στόχαστρό σου τους διακινητές, στην ουσία βάζεις στο στόχαστρό σου τους πρόσφυγες και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών διόδων. 
Συνάντηση με ευρωβουλευτές
Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου είχε προηγηθεί συνάντηση της ελληνικής επιτροπής με ευρωβουλευτές του ΚΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, Μάλιν Μπγιορκ, η ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke, Κορνέλια Ερνστ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας των Βάσκων EH Bildu, Γιόσου Χουαρίστι, και εκπρόσωπος της Ιταλίδας ευρωβουλευτή Μπάρμπαρα Σπινέλι. Οι ευρωβουλευτές, πλην του Παπαδημούλη, δεν θέλησαν να τοποθετηθούν παρά μόνο έθεταν ερωτήματα στους αλληλέγγυους σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, το σύστημα καταγραφής, τη δράση των ΜΚΟ στα νησιά κ.λπ. 
Οι αλληλέγγυοι από τη Μυτιλήνη μετέφεραν μια ζοφερή εικόνα με ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες, με τους αλληλέγγυους να παλεύουν να σώσουν μισοπνιγμένους ναυαγούς, με τα νεκροταφεία του νησιού να μην επαρκούν πια. Επιπλέον, συχνά είναι τα περιστατικά βίας από την αστυνομία. Τόνισαν ότι οι λύσεις ήρθαν από τους ανθρώπους και όχι από το κράτος ή τις ΜΚΟ (υπάρχουν, μας είπαν, πάνω από 100 στη Μυτιλήνη και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κάνουν).
Η εκπρόσωπος του Κυριακάτικου Σχολείου είπε ότι η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι αυτή των κλειστών συνόρων. Οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι για τις ευρωηγεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συμφωνία με την Τουρκία. Παρόμοια είναι και η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με επαναπροωθήσεις και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνόρων. Ισχυρίστηκε ότι για να επιτευχθεί η αποτροπή εισόδου των προσφύγων θα απαιτηθεί καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έφερε ως παράδειγμα την επιχείριση-σκούπα που μόλις είχε διεξαχθεί στην Ειδομένη με απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτος και αυθαίρετος ο διαχωρισμός προσφύγων-«παράνομων μεταναστών» και ότι η μόνη λύση είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσουν οι φράχτες, ειδικά ο φράχτης του Έβρου που οδηγεί σε τόσους πνιγμούς. Τέλος, για το θέμα του πολέμου στη Συρία που κάποιοι από τους αλληλέγγυους ανέφεραν ότι πρέπει να παλέψουμε να σταματήσει, υπογράμμισε ότι δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε όμως να αντισταθούμε στην εμπλοκή της ΕΕ σε αυτόν, που μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.
Οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Αντώνη Μαρκόπουλου (συντονιστή του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής) δείχνουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι κυρίως ελλιπής χρηματοδότηση. Άρα η γενικότερη πολιτική των κλειστών συνόρων, των αυθαίρετων διαχωρισμών και των απάνθρωπων συνθηκών δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να μας πληρώσουν παραπάνω... 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία