Ζωγράφου -Ανυπότακτη Πόλη

Φωτογραφία

Νέα ενωτική, αριστερή, ριζοσπαστική δημοτική κίνηση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Έ να νέο αριστερό δημοτικό σχήμα φιλοδοξεί να «ταράξει τα νερά» στις γειτονιές του Ζωγράφου. Κάτοικοι της πόλης, αγωνιστές και αγωνίστριες των τοπικών κινημάτων, ενεργοί/ές σε κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, συναντηθήκαν για άλλη μία φορά την Τετάρτη 17/10 και συναποφάσισαν την ίδρυση μιας νέας δημοτικής κίνησης, όπως και τα επόμενα βήματά της. 
Το όνομα της νέας δημοτικής κίνησης, όπως εγκρίθηκε μετά από ψηφοφορία σε μια μαζική-ανοιχτή συνέλευση, είναι «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη». Στην ίδια συνέλευση παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η διακήρυξη και τα πρώτα μέτωπα παρέμβασης του νέου εγχειρήματος. 
Με πλήρη αντίθεση στον Κλεισθένη και το υπόλοιπο μνημονιακό «οπλοστάσιο» που έχουν επιβάλει ένα καθεστώς άγριας λιτότητας και ασφυκτικής εποπτείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η νέα δημοτική κίνηση επιδιώκει να αποτελέσει πόλο έλξης και συσπείρωσης ανθρώπων που αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν στη γειτονιά μας με συλλογικές διαδικασίες, κόντρα στη λογική της ανάθεσης, της «ρεαλιστικής διαχείρισης» και των πελατειακών δικτύων που κρύβονται πίσω από τη μάσκα δήθεν «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων.
Μέσα από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε στη συνέλευση, προτάθηκαν και θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα: η προστασία της λαϊκής κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, η ενεργειακή φτώχεια, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, των μεταφορών, των ελεύθερων-δημόσιων χώρων. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη διεκδίκησης σύγχρονων δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, που θα λειτουργούν με εργαζόμενους/ες με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κόντρα στις λογικές ιδιωτικοποίησης-ανταποδοτικότητας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που αφήνουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, που οδηγούν στην ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους, που χαρίζουν τα σκουπίδια στους ιδιώτες.   
Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και η νέα κίνηση θέλει να αναδείξει τόσο με θετικές και ριζοσπαστικές προτάσεις, όσο και με κινηματικές δράσεις στη γειτονιά. Συγχρόνως, θα αναλάβει ενωτικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης και συμπόρευσης σε όλα τα επίπεδα με άλλες τοπικές συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς στην πόλη του Ζωγράφου, έχοντας ως χαρακτηριστικό της τη μετωπική πολιτική. 
Με βάση την παραπάνω κατεύθυνση, η νέα δημοτική κίνηση προχώρησε και στην πρώτη παρέμβασή της στα δημόσια πράγματα, αποκαλύπτοντας αναλυτικά στοιχεία για τα 26 ακίνητα του Δήμου Ζωγράφου που περνούν  στο υπερ-Ταμείο. Με μια εξαιρετικά τεκμηριωμένη τοποθέτηση (που αποκάλυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής) στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και με μια ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης και αγωνιστικού καλέσματος προς τους κατοίκους της πόλης για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας: 
«Καλούμε τώρα τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες, που αγωνίστηκαν χρόνια πριν για τις νησίδες στη Γεωργίου Παπανδρέου, για να μην ξεπουληθεί η Βίλλα Ζωγράφου, για να μην τσιμεντοποιηθούν και γίνουν οι πλατείες μας υπόγεια γκαράζ επί Καζάκου, για το Πάρκο Γουδή και τον Υμηττό, για κάθε σπιθαμή δημόσιας γης και περιουσίας, καλούμε  τους νεολαίους, καλούμε όλες τις αριστερές παρατάξεις και τις συλλογικότητες στο Δήμο μας να συμπαραταχθούμε σε ένα ενωτικό αγωνιστικό βηματισμό. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια περιουσία που ανήκει στους δημότες και τους κατοίκους, δεν ξεπουλάμε τις ζωές μας!».
Εξίσου κινηματική και δυναμική αναμένεται και η μελλοντική δραστηριότητα του σχήματος, κοιτώντας προς τις εκλογές του Μάη, αλλά –κυρίως– και μετά από αυτές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία